Skocz do zawartości

miejsca dla poppera

sebek

Rekomendowane odpowiedzi

To moja podkręcona wersja. Prowadzę go tak, że druga kotwiczka z przodu jest zbędna. Oryginał Smaczka dokładnie odwrotnie potrzebuje kotwiczki z przodu a tylna jest zbędna, chyba, że się łowi na płyciznach.

Robert,

Widzę, że główka cały czas pracuje i szukasz nowych sposobów :D Super!

Pozdrawiam

Remek

Bardzo lubię łowić na powierzchniowe i muszę wiedzieć jak przynęta działa i co ryby w niej widzą. Wyjazd do chłopaków z Zielonej ... dał mi do myślenia. Szuwarek mi powiedział, że fajnie by było gdyby można łowić ołówkiem wolniej. Wiedział doskonale co mówi a ja zrobiłem taki, na dodatek wykombinowałem technikę prowadzenia która spowalnia prowadzenie a na dodatek chodzi jeszcze agresywniej. Naciąłem tym patentem boleni jak wiśni :D Teraz tylko sprawdzić to na wiadomym łowisku :D Ale to nie koniec tematu powierzchniowców bo mam w głowie kolejny wobler. Coś pomiędzy ołówkiem a moim łamańcem. Jak tylko znajdę chwilę wystrugam prototyp. Czuje, że będzie kolejna super zabawka :D

Wszystko mam gotowe ale się przeliczyłem z możliwościami. Odlałem na próbę kila sztuk i na tym koniec. Jak znajdę czas to na pewno zrobię trochę. Mam też fajny woblerek do tradycyjnego łowienia ale na razie są małe problemy. Muszę dojść jak go odlewać bez skazy.

W jakich miejscach na rzece warto stosować poppera do skuszenia bolenia? Czy tylko w tych głośnych? Czy może też w klatkach miedzy ostrogami, spowolnieniach nurtowych, opaskach?

W sumie to nie o rzekę chodzi, bo moje doświadczenia z bolkami i popperami są z zaporówki, ale może na coś się przyda.

Na jeziorze jest tak, że w maju bolki biją praktycznie na wszystkie powierzchniowe przynęty i nie zauważyłem różnicy między tymi głośnymi, a tymi których nie widać. Potwierdzam to co przedmówcy, że często brania są nietrafione. Czym pózniejsza pora roku, tym bolki bardziej wybredne. Wiąże się to z tym, że w lecie kiedy są upały i nic nie gryzie(sandacz, szczupak etc) wszyscy próbują łowić bolenie. Najczęściej oczywiście lecą za nimi przynęty popularne znanych firm, bo te są najłatwiej dostępne. Bolki opatrzą się tego wszystkiego i póżniej mają w głębokim poważaniu.

I nie ważne miejsce i jaki bolek. Ważne jaką masz przynętę. Im bardziej nietypowa, najlepiej robiona chałupniczo i taka której na jeziorze jeszcze nie było.

W zeszłym roku sprawdziło się to zarówno z powierzchniowcami, jak i z innymi typami wobów.

Łowisz na stojącej bolenie takim poperami firmowymi pod np. bassy co plusja ostro wodą? Z tego co napisałeś wynika, że moje pierwsze sukcesy zawdzięczam oryginalnym przynętom których na pewno rożnowskie bolki nie widziały. Może i tak być, w sumie mi to ganc egal dlaczego biorą aby tylko brały :D A co powiesz na opinię naszego forumowego kolegi który napisał w artykule, że rzeczne przynęty można sobie schować na stojącej wodzie? Mnie się to nie zgadza i na razie znajomi łowiący regularnie na zaporówkach też tego nie potwierdzają.