Skocz do zawartości

Pytanie o Pstragi

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kieruje pytanie w takiej nietypowej sprawie.

Otoz dostrzeglem u duzych pstragow ciekawa, jak dla mnie, kwestie.

Nie wiem czy to kwestia rasy, diety czy pory roku ? 

Sklaniam sie do wersji, ze ma to zwiazek z pora roku. Bo widczniejsze jest na zdjeciach z miesiecy cieplych - pozna wiosna, lato i wczesna jesien.

Chodzi o taka plamke o odcieniu blekitu za okiem ryby. Zauwazylem, ze wystepuje tylko u duzych ryb. A moze tym mniejszym sie nie przygladam tak dokladnie ? 

Dodam, ze sposrod ryb zlowionych zima i wczesna wiosna zadna takiej plamy (makijazu) nie ma ? 

Nie ma to bezsposredniego zwiazku z plcia, bo choc u samic czesciej to widze (a moze wiecej duzych samic zlowilem), to i u samcow tez to widac.

Nie jest to zludzenie na zdjeciach. Na zywo tez to jest widoczne na rybach.

Dziekuje za wyjasnienia :)

Ponizej kilka ujec ilustrujacych o co mi chodzi. 

60%2B2013.JPG

67%2B2013.jpg

62%2B2013.jpg

69%2B2014.jpg

• Like 1

A może to ma związek ze zbliżajacym się okresem tarłowym ???, albo właśnie z wiekiem ryby jak sam napisałeś ???

Czytajac twoje spostrzeżenia skłaniał bym się jednak do teorii WIEKU rybki ,skoro wystepuje to w różnych porach roku oraz w obu płciach.

Edytowane przez miramar69

A może to ma związek ze zbliżajacym się okresem tarłowym ???, albo właśnie z wiekiem ryby jak sam napisałeś ???

Czytajac twoje spostrzeżenia skłaniał bym się jednak do teorii WIEKU rybki ,skoro wystepuje to w różnych porach roku oraz w obu płciach.

Przeglądnąłem szybko fotki z ostatnich wyjazdów i mniejsze (młodsze) ryby tez to mają czasem mniej wyraźne ale jednak , 

post-53764-0-31891000-1438012482_thumb.jpg

post-53764-0-84645700-1438012504_thumb.jpg

Edytowane przez kleniojazie
  • Like 2

Interesujące.

Nigdy nie zwróciłem na tę plamkę uwagi. Zimowe albo nie mają plamki  albo plamki są "śladowe". Letnie mają dość wyraźnie zaznaczone. Wszystkie właściwie w okolicy 50+cm

Tak na szybko:

post-45714-0-40505500-1438018295_thumb.jpg        post-45714-0-60193400-1438018312_thumb.jpg

PS.

Pośpieszyłem się chyba z osądem ;)

Przejrzałem zdjęcia mniejszych ryb. Chyba dotyczy to wszystkich rybek albo przynajmniej rybek "dorosłych" :)

post-45714-0-71795200-1438018331_thumb.jpg         post-45714-0-54904500-1438018348_thumb.jpg

Edytowane przez popper
  • Like 1

Kilka ryb 60+ bez plamek z cieplych miesiecy u siebie znalazlem. 
Co ciekawe wsrod styczniowych i wiosennych nie znalazlem u siebie plamek. Ale fakt, zdjecia robie tylko pojedynczym egzemplarzom.

Mam tez zdjecia z poczatku maja 2014 - kilka ryb, czesc z plamka, czesc bez :)

Poszperałem trochę na anglojęzycznych forach i zdania są podzielone. Z pewnością pstrągi nie dostają ich z wiekiem - takie plamki mają rownież małe osobniki. Płeć też bez znaczenia. Teza o kropkach na rybach dzikich i ich braku na hodowlanych również została podważona. Może geny? Tak po prostu ;)

• Like 1

Przeglądnąłem szybko fotki z ostatnich wyjazdów i mniejsze (młodsze) ryby tez to mają czasem mniej wyraźne ale jednak , 

Ja też zrobiłem przegląd fotek ,ale tylko kilka ryb miało TE "plamki" i to te większe rybki , choć i znalazłem je u kilku maluchów lecz sporadycznie.

Poszperałem trochę na anglojęzycznych forach i zdania są podzielone. Z pewnością pstrągi nie dostają ich z wiekiem - takie plamki mają rownież małe osobniki. Płeć też bez znaczenia. Teza o kropkach na rybach dzikich i ich braku na hodowlanych również została podważona. Może geny? Tak po prostu ;)

Na moich wodach sprawa "dzikich" i wpuszczanych roztrzygana jest przez obecnosc kilku kropek czerwonych umiejscowionych w dolnej czesci korpusu w kierunku ogona.

Wszelkie marmurki itd sa dopuszczalne i ladne, ale dzikosc wychodzi w tych kilku kropkach.

Co ciekawe poza kropkami jest tez roznica w temperamencie i zachowaniu na wedce. "Dzikie" sa bardziej nieprzejednane, gwaltowniej biora i duzo wiecej skacza na wedce. Na poczatku mojej przygody z pstragami takie legendy zaslyszane od miejscowych wywolywaly usmieszek w duszy (i moze na twarzy). Ale potem spotkania nad woda potwierdzily te fakty. 

Krotko mowiac Katalonczycy mowia : w tej rzece sa 2 lub 3 rodzaje pstragow : miejscowe, fario (wpuszczane) i teczowe. Albo miejscowe i teczowe. Albo miejscowe i fario...Ale jest jeszcze kilka rzek, ktore nigdy nie byly zarybiane i utrzymuje sie populacja "autochtonow".

O niebieskiej kropce jeszcze nie bylo nigdy mowy...stad pytanie na forum

Pytanie Twoje Daniel skłoniło mnie do przejżenia zdjęć moich pstrągów. I za samo to, dzieki ;)

I patrząc na te zdjęcia i ja nie jestem w stanie dostrzec prawidłowości. Ryby różnej długości je mają, do tego w różnych porach roku złowione.

Częśc ich jest pozbawiona lub nie jest dokładnie na zdjęciach widoczna. Myślę że est to kwestia genów. Może i recesywnych?

Możnaby zapytać Józefa Jeleńskiego czy Stanisłąwa Ciosa. Myślę że coś ciekawego w tej kwestii mieliby do powiedzenia...

• Like 1

Temat bardzo ciekawy i choć sam tych szlachetnych ryb nie łowię, chciałbym wiedzieć w czym rzecz :) Pozostaje przetrząsać zasoby sieci, czekać na wsparcie ichtiologów i podbijać wątek, coby nie zginął pod wędkami do dropshota i plecionkami do połowu przy wschodnim wietrze ;) Mam nadzieję, że rozwiązanie zagadki jeszcze się tu nie pojawiło.

Edyta:

Może to pozostałości po plamach juwenilnych? Kolor się zgadza, występowanie rownież u małych osobników. Dziwnie regularne umiejscowienie, nie mniej... Przeczytajcie sami:

http://www.tropamisalmonidow.pl/nasze-salmonidy/pstrag-potokowy-salmo-trutta-trutta-m-fario-2

Aha, w dyskusjach o dzikich/hodowlanych słychać głosy, że omawiane plamy pojawiają się dopiero z czasem, co z kolei podważa opcję wywiedzioną z linku. Jest zabawa :)

Edytowane przez Dienekes
  • Like 2

Podwójny, bo edytka zaginie:

https://youtu.be/DZMNDI_FIlU

Filmu nie oglądałem, ale komemtarz pod klipem wpisuje się w zasygnalizowaną uprzednio a dominującą teorię.

Ktoś gdzieś pisał o związku występowania tych plam z dietą (stone fly) , ale... :)

Przekopałem się przez skany ksiąg z XVIII wieku, i późniejszych. Zero wzmianek, a właściwie wyjaśnień, bo plamki stwierdzano.

• Like 1

Podwójny, bo edytka zaginie:

https://youtu.be/DZMNDI_FIlU

Filmu nie oglądałem, ale komemtarz pod klipem wpisuje się w zasygnalizowaną uprzednio a dominującą teorię.

Ktoś gdzieś pisał o związku występowania tych plam z dietą (stone fly) , ale... :)

Przekopałem się przez skany ksiąg z XVIII wieku, i późniejszych. Zero wzmianek, a właściwie wyjaśnień, bo plamki stwierdzano.

"Pretty good indication that it is a wild fish."

Ciekawa koncepcja. Czyli wychodzi , ze to te BEZ kropki trzeba oglądać z atencja. Jako prawdopodobnie ryby pochodzące z zarybien.

Chciałoby się powiedzieć, ze wnioski są niejednoznaczne i trzeba więcej focic pstragow by mieć material do porownan.

z drugiej strony foce coraz mniej i mniej. Szkoda mi meczyc pstrągi.

Ostatnie doświadczenia z muchami na hakami bez zadziorow ( i związanymi z tym spadami ryb w porównaniu do dwukotwicowych woblerow ) daja mocno do myślenia o ile mniej inwazyjne moze byc wędkowanie w wodzie z pstrągami...

Ale jak mi pójdzie zyciowa ryba z haka muchowego to pewnie bede zlorzeczyl. Taki life ;)

• Like 1

Być może z zarybień, choć zawsze trafiałem na konkluzję, że te również "dorabiają się" kropki, gdy dostatecznie długo... zdziczeją. Chyba bardzo trudno byłoby budować miarodajne wnioski na takiej podstawie. Trudny temat.

Fotki, zwłaszcza w przypadku pstrągów i szczupaków, są świetnym materiałem porównawczym. Sam zresztą wiesz ile frajdy daje możliwość ustalenia, iż to ta sama ryba :)

Dobrze jest mieć dolny wymiar ryby "branej" do fotki (poza kategorycznym zrezygnowaniem, gdy jest gorąco, ryba krwawi itp). Rośnie z czasem i doświadczeniem. Tu jesteś w kłopocie :D, którego wielu Tobie zazdrości.

Dobrze jest mieć dolny wymiar ryby "branej" do fotki (poza kategorycznym zrezygnowaniem, gdy jest gorąco, ryba krwawi itp). Rośnie z czasem i doświadczeniem. Tu jesteś w kłopocie :D, którego wielu Tobie zazdrości.

Kwestia wody i okoliczności.

Porównywanie moich pstragow z tymi z Polski niesie ze sobą niestety tylko frustrację.

Takie realia.

Rybostan tych wod to nie moja zasługa. Mam szczęście, ze zaczynałem swoja przygodę pstrągowa w takich okolicznościach przyrody.

Lowie dużymi selektywnymi wabikami. Kompletnie niekoszernie i "dziwnie". Takie to moje pstragowanie