Guzu Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Witam Kieruje pytanie w takiej nietypowej sprawie.Otoz dostrzeglem u duzych pstragow ciekawa, jak dla mnie, kwestie.Nie wiem czy to kwestia rasy, diety czy pory roku ? Sklaniam sie do wersji, ze ma to zwiazek z pora roku. Bo widczniejsze jest na zdjeciach z miesiecy cieplych - pozna wiosna, lato i wczesna jesien. Chodzi o taka plamke o odcieniu blekitu za okiem ryby. Zauwazylem, ze wystepuje tylko u duzych ryb. A moze tym mniejszym sie nie przygladam tak dokladnie ? Dodam, ze sposrod ryb zlowionych zima i wczesna wiosna zadna takiej plamy (makijazu) nie ma ? Nie ma to bezsposredniego zwiazku z plcia, bo choc u samic czesciej to widze (a moze wiecej duzych samic zlowilem), to i u samcow tez to widac.Nie jest to zludzenie na zdjeciach. Na zywo tez to jest widoczne na rybach. Dziekuje za wyjasnienia Ponizej kilka ujec ilustrujacych o co mi chodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) A może to ma związek ze zbliżajacym się okresem tarłowym ???, albo właśnie z wiekiem ryby jak sam napisałeś ???Czytajac twoje spostrzeżenia skłaniał bym się jednak do teorii WIEKU rybki ,skoro wystepuje to w różnych porach roku oraz w obu płciach. Edytowane 27 Lipca 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 A przyznam że również zwróciłem na to uwagę i też samica , Hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 No to teraz letnie glowy bez kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) A może to ma związek ze zbliżajacym się okresem tarłowym ???, albo właśnie z wiekiem ryby jak sam napisałeś ???Czytajac twoje spostrzeżenia skłaniał bym się jednak do teorii WIEKU rybki ,skoro wystepuje to w różnych porach roku oraz w obu płciach.Przeglądnąłem szybko fotki z ostatnich wyjazdów i mniejsze (młodsze) ryby tez to mają czasem mniej wyraźne ale jednak , Edytowane 27 Lipca 2015 przez kleniojazie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Interesujące.Nigdy nie zwróciłem na tę plamkę uwagi. Zimowe albo nie mają plamki albo plamki są "śladowe". Letnie mają dość wyraźnie zaznaczone. Wszystkie właściwie w okolicy 50+cmTak na szybko: PS.Pośpieszyłem się chyba z osądem Przejrzałem zdjęcia mniejszych ryb. Chyba dotyczy to wszystkich rybek albo przynajmniej rybek "dorosłych" Edytowane 27 Lipca 2015 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Kilka ryb 60+ bez plamek z cieplych miesiecy u siebie znalazlem. Co ciekawe wsrod styczniowych i wiosennych nie znalazlem u siebie plamek. Ale fakt, zdjecia robie tylko pojedynczym egzemplarzom.Mam tez zdjecia z poczatku maja 2014 - kilka ryb, czesc z plamka, czesc bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Daniel, zerknij na mój dopisek. To chyba coś innego niż wielkość osobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Poszperałem trochę na anglojęzycznych forach i zdania są podzielone. Z pewnością pstrągi nie dostają ich z wiekiem - takie plamki mają rownież małe osobniki. Płeć też bez znaczenia. Teza o kropkach na rybach dzikich i ich braku na hodowlanych również została podważona. Może geny? Tak po prostu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Przeglądnąłem szybko fotki z ostatnich wyjazdów i mniejsze (młodsze) ryby tez to mają czasem mniej wyraźne ale jednak , Ja też zrobiłem przegląd fotek ,ale tylko kilka ryb miało TE "plamki" i to te większe rybki , choć i znalazłem je u kilku maluchów lecz sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Poszperałem trochę na anglojęzycznych forach i zdania są podzielone. Z pewnością pstrągi nie dostają ich z wiekiem - takie plamki mają rownież małe osobniki. Płeć też bez znaczenia. Teza o kropkach na rybach dzikich i ich braku na hodowlanych również została podważona. Może geny? Tak po prostu Na moich wodach sprawa "dzikich" i wpuszczanych roztrzygana jest przez obecnosc kilku kropek czerwonych umiejscowionych w dolnej czesci korpusu w kierunku ogona.Wszelkie marmurki itd sa dopuszczalne i ladne, ale dzikosc wychodzi w tych kilku kropkach.Co ciekawe poza kropkami jest tez roznica w temperamencie i zachowaniu na wedce. "Dzikie" sa bardziej nieprzejednane, gwaltowniej biora i duzo wiecej skacza na wedce. Na poczatku mojej przygody z pstragami takie legendy zaslyszane od miejscowych wywolywaly usmieszek w duszy (i moze na twarzy). Ale potem spotkania nad woda potwierdzily te fakty. Krotko mowiac Katalonczycy mowia : w tej rzece sa 2 lub 3 rodzaje pstragow : miejscowe, fario (wpuszczane) i teczowe. Albo miejscowe i teczowe. Albo miejscowe i fario...Ale jest jeszcze kilka rzek, ktore nigdy nie byly zarybiane i utrzymuje sie populacja "autochtonow". O niebieskiej kropce jeszcze nie bylo nigdy mowy...stad pytanie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba2210 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Nigdy nie zwróciłem na to uwagi Jestem ciekaw o czym świadczy ta kropka czy ma jakieś znaczenie Bardzo ciekawy temat !Niedawny pstrążek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Pytanie Twoje Daniel skłoniło mnie do przejżenia zdjęć moich pstrągów. I za samo to, dzieki I patrząc na te zdjęcia i ja nie jestem w stanie dostrzec prawidłowości. Ryby różnej długości je mają, do tego w różnych porach roku złowione.Częśc ich jest pozbawiona lub nie jest dokładnie na zdjęciach widoczna. Myślę że est to kwestia genów. Może i recesywnych?Możnaby zapytać Józefa Jeleńskiego czy Stanisłąwa Ciosa. Myślę że coś ciekawego w tej kwestii mieliby do powiedzenia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Przejrzałem swoje zdjęcia pstrągów i niestety nie widzę tu żadnej reguły. Są i z "zimy", i ze środka sezonu i z końca. Ryby głownie z Jury i Sudetów.No i najśmieszniejsze, wszystkie moje największe ryby nie mają tych plamek (te w rozmiarze +50 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Temat bardzo ciekawy i choć sam tych szlachetnych ryb nie łowię, chciałbym wiedzieć w czym rzecz Pozostaje przetrząsać zasoby sieci, czekać na wsparcie ichtiologów i podbijać wątek, coby nie zginął pod wędkami do dropshota i plecionkami do połowu przy wschodnim wietrze Mam nadzieję, że rozwiązanie zagadki jeszcze się tu nie pojawiło. Edyta: Może to pozostałości po plamach juwenilnych? Kolor się zgadza, występowanie rownież u małych osobników. Dziwnie regularne umiejscowienie, nie mniej... Przeczytajcie sami: http://www.tropamisalmonidow.pl/nasze-salmonidy/pstrag-potokowy-salmo-trutta-trutta-m-fario-2 Aha, w dyskusjach o dzikich/hodowlanych słychać głosy, że omawiane plamy pojawiają się dopiero z czasem, co z kolei podważa opcję wywiedzioną z linku. Jest zabawa Edytowane 27 Lipca 2015 przez Dienekes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Podwójny, bo edytka zaginie: https://youtu.be/DZMNDI_FIlU Filmu nie oglądałem, ale komemtarz pod klipem wpisuje się w zasygnalizowaną uprzednio a dominującą teorię. Ktoś gdzieś pisał o związku występowania tych plam z dietą (stone fly) , ale... Przekopałem się przez skany ksiąg z XVIII wieku, i późniejszych. Zero wzmianek, a właściwie wyjaśnień, bo plamki stwierdzano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Podwójny, bo edytka zaginie: https://youtu.be/DZMNDI_FIlU Filmu nie oglądałem, ale komemtarz pod klipem wpisuje się w zasygnalizowaną uprzednio a dominującą teorię. Ktoś gdzieś pisał o związku występowania tych plam z dietą (stone fly) , ale... Przekopałem się przez skany ksiąg z XVIII wieku, i późniejszych. Zero wzmianek, a właściwie wyjaśnień, bo plamki stwierdzano."Pretty good indication that it is a wild fish." Ciekawa koncepcja. Czyli wychodzi , ze to te BEZ kropki trzeba oglądać z atencja. Jako prawdopodobnie ryby pochodzące z zarybien. Chciałoby się powiedzieć, ze wnioski są niejednoznaczne i trzeba więcej focic pstragow by mieć material do porownan.z drugiej strony foce coraz mniej i mniej. Szkoda mi meczyc pstrągi. Ostatnie doświadczenia z muchami na hakami bez zadziorow ( i związanymi z tym spadami ryb w porównaniu do dwukotwicowych woblerow ) daja mocno do myślenia o ile mniej inwazyjne moze byc wędkowanie w wodzie z pstrągami...Ale jak mi pójdzie zyciowa ryba z haka muchowego to pewnie bede zlorzeczyl. Taki life 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Być może z zarybień, choć zawsze trafiałem na konkluzję, że te również "dorabiają się" kropki, gdy dostatecznie długo... zdziczeją. Chyba bardzo trudno byłoby budować miarodajne wnioski na takiej podstawie. Trudny temat. Fotki, zwłaszcza w przypadku pstrągów i szczupaków, są świetnym materiałem porównawczym. Sam zresztą wiesz ile frajdy daje możliwość ustalenia, iż to ta sama ryba Dobrze jest mieć dolny wymiar ryby "branej" do fotki (poza kategorycznym zrezygnowaniem, gdy jest gorąco, ryba krwawi itp). Rośnie z czasem i doświadczeniem. Tu jesteś w kłopocie , którego wielu Tobie zazdrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Moje potoki w większości plamkę mają.Co zauważyłem to bardziej wyraźną mają te o ogólnie ciemniejszych barwach.U białasów jest trudniej dostrzegalna. Edytowane 28 Lipca 2015 przez bertus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Dobrze jest mieć dolny wymiar ryby "branej" do fotki (poza kategorycznym zrezygnowaniem, gdy jest gorąco, ryba krwawi itp). Rośnie z czasem i doświadczeniem. Tu jesteś w kłopocie , którego wielu Tobie zazdrości.Kwestia wody i okoliczności. Porównywanie moich pstragow z tymi z Polski niesie ze sobą niestety tylko frustrację. Takie realia.Rybostan tych wod to nie moja zasługa. Mam szczęście, ze zaczynałem swoja przygodę pstrągowa w takich okolicznościach przyrody.Lowie dużymi selektywnymi wabikami. Kompletnie niekoszernie i "dziwnie". Takie to moje pstragowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Naturalnie, na takie sukcesy składa się kilka elementów. Ty masz je wszystkie i umiesz układać te puzzle. I w takich sytuacjach rownież fotografuje się selektywnie. I rzadziej. Taka wędkarska ewolucja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 30-stak z "blue spot" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Ale jaja , ale jaja , przeanalizowalem 86 zdjec róznych pstragów ktore mam w swoich zasobach (ryby od 30 paru do 74 cm) i znalazlem plamke niebieska na 15 osobnikach . Bez ładu i składu . Bardzo ciekawy temat .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 @ tlok: Możesz zastanowić się, jak te 15 ryb miało się do ewentualnych zarybień na Twoich łowiskach oraz jak wyglądało to względem pór roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Napisalem ze nie ma zadnego ladu i skladu , Ani do zarybien ani do por roku ani do wielkosci ryb. Poza tym mysle ze to jednak genetyka . Moze Tower masz jakas teorie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi