guciolucky Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Nie łowię pstrągów ale raz na rok trafia mi się przyłów tego gatunku, 21 lipca br właśnie miało to miejsce ryba ma sporą niebieską plamkę i jestem prawie na 100% pewny, że ryba pochodzi z zarybień. Co do samej plamki w kontekście cechy gatunkowej skontaktuję się ze specjalistą taksonomem gdyż sam nigdy się temu bliżej nie przyglądałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Złapałem grubego potoka 40cm w lutym i miał taką kropę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Przejrzałem fotki moich pstrążków z Ire. Na 99,99 w rzekach, w których łowię nigdy nie było zarybień. Znalazłem tylko jednego z widoczną niebieskawą plamką, a drugiego z szarą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Po przeglądzie swoich fot (nigdy nie skupiałem się na plamce) zauważam tylko, że częściej występuje w przypadkach gdy pstrąg jest ładnie, ekspresyjnie wybarwiony. W tych "bladych" trudno ją dostrzec.I skłaniam się, niepewnie, ku tezie, że wielkość ryby może mieć znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Wiele gatunków ryb i przez szereg lat obserwowałem w akwariach, ryby potrafią zmieniać kolory niczym kameleony zależnie od ich kondycji, pozycji w stadzie, płci, właściwości fizyko-chemicznych wody, stanu zdrowia, tempa wzrostu, stopnia dojrzałości gonad, konkurencji, poziomu stresu i wielu innych.Mimo, iż moje obserwacje nie dotyczyły potokowców, na podstawie analizy tego co koledzy napisali wcześniej można by wysunąć tezę o występowaniu tajemniczej plamki u ryb dominujących na danym odcinku rzeki. Daniel obserwował to zwykle u pokaźnych osobników gdyż takie właśnie ryby (wśród mniejszych) mogą dominować na jego rewirach, Waldek kojarzy plamkę u ryb pięknie wybarwionych co również wskazuje, że dominujących (ryby intensywnie wybarwione zwykle są dominujące, osobniki poniżej alfa przybierają zwykle mniej intensywne ubarwienie często samicze), plamki u ryb mniejszych np. 40staków mogą być wskaźnikiem, że takiego rozmiaru ryby na danym odcinku są już okazami dominującymi a mój pstrąg na pewno nie ma okazji spotykać się z pobratyńcami gdyż na swoim odcinku praktycznie nie miał okazji spotykać konkurentów. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 na moich fotkach w 50% rybki maja tą plamkę prawie wszystkie rybki z lutego i marca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert M. Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Po przejrzeniu moich zdjęć kropkę maja i takie 20cm jak i takie po 40+, są też sztuki 40+ ładnie wybarwione bez kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Jak dotad Dwa największe w życiu pstrągi. Dwa Mocno wybarwione samce. Jeden ze stycznia. Drugi muskularny z początku jesieni. Oba bez plamki. Moze to kwestia "rasy" w ramach gatunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Istnieje coś takiego jak odmiany lokalne w obrębie gatunku, powstają zwykle w skutek barier naturalnych bądź sztucznych, jednak jeśli w danym miejscu występuje możliwość krzyżowania nie będą współistnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Guzu, proponuje napisać do Stanisława Ciosa.Myślę ze jego wiedza i doświadczenie będzie bardzo pomocne w rozwikłaniu zagadki. stcios@hotmail.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Istnieje coś takiego jak odmiany lokalne w obrębie gatunku, powstają zwykle w skutek barier naturalnych bądź sztucznych, jednak jeśli w danym miejscu występuje możliwość krzyżowania nie będą współistnieć. Migracji miedzy polskimi a hiszpanskimi pstragami nie ma Skoro plamka jest i tu, i tu to chyba nie ma charakteru lokalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Wiemy już, że występowanie plamek nie ma związku z wiekiem, rozmiarem, płcią i pochodzeniem. Dieta chyba również odpada, choć brak plam u największych osobników Daniela mógłby w pewnym stopniu to sugerować. Cóż zatem? Okresowe lub całkowicie zależne od ryb występowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi