Skocz do zawartości

Pytanie o Pstragi

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Nie łowię pstrągów ale raz na rok trafia mi się przyłów tego gatunku, 21 lipca br właśnie miało to miejsce ryba ma sporą niebieską plamkę i jestem prawie na 100% pewny, że ryba pochodzi z zarybień. Co do samej plamki w kontekście cechy gatunkowej skontaktuję się ze specjalistą taksonomem gdyż sam nigdy się temu bliżej nie przyglądałem. 

11750703_1176295049053140_48561089106303

• Like 2

Po przeglądzie swoich fot (nigdy nie skupiałem się na plamce) zauważam tylko, że częściej występuje w przypadkach gdy pstrąg jest ładnie, ekspresyjnie wybarwiony. W tych "bladych" trudno ją dostrzec.

I skłaniam się, niepewnie, ku tezie, że wielkość ryby może mieć znaczenie.

post-45714-0-34105400-1438504332_thumb.jpg

Wiele gatunków ryb i przez szereg lat obserwowałem w akwariach, ryby potrafią zmieniać kolory niczym kameleony zależnie od ich kondycji, pozycji w stadzie, płci, właściwości fizyko-chemicznych wody, stanu zdrowia, tempa wzrostu, stopnia dojrzałości gonad, konkurencji, poziomu stresu i wielu innych.

Mimo, iż moje obserwacje nie dotyczyły potokowców, na podstawie analizy tego co koledzy napisali wcześniej można by wysunąć tezę o występowaniu tajemniczej plamki u ryb dominujących na danym odcinku rzeki. Daniel obserwował to zwykle u pokaźnych osobników gdyż takie właśnie ryby (wśród mniejszych) mogą dominować na jego rewirach, Waldek kojarzy plamkę u ryb pięknie wybarwionych co również wskazuje, że dominujących (ryby intensywnie wybarwione zwykle są dominujące, osobniki poniżej alfa przybierają zwykle mniej intensywne ubarwienie często samicze), plamki u ryb mniejszych np. 40staków mogą być wskaźnikiem, że takiego rozmiaru ryby na danym odcinku są już okazami dominującymi a mój pstrąg na pewno nie ma okazji spotykać się z pobratyńcami gdyż na swoim odcinku praktycznie nie miał okazji spotykać konkurentów.

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1

Istnieje coś takiego jak odmiany lokalne w obrębie gatunku, powstają zwykle w skutek barier naturalnych bądź sztucznych, jednak jeśli w danym miejscu występuje możliwość krzyżowania nie będą współistnieć.

Migracji miedzy polskimi a hiszpanskimi pstragami nie ma :)

Skoro plamka jest i tu, i tu to chyba nie ma charakteru lokalnego.

Wiemy już, że występowanie plamek nie ma związku z wiekiem, rozmiarem, płcią i pochodzeniem. Dieta chyba również odpada, choć brak plam u największych osobników Daniela mógłby w pewnym stopniu to sugerować. Cóż zatem? Okresowe lub całkowicie zależne od ryb występowanie?