Patryk0112 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Siema. Szukam wędki spiningowej na szczupaka 2.70-3.00m. c.w 45-55g.cena: do 1000zł. macie jakies sprawdzone kije takie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 W tym przedziale cw. 1000 może byc zamało. Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 W tym przedziale cw. 1000 może byc zamało.Jans ??????? No proszę za mało 1000PLN!!!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam,polecam HS1025F mocny kij na duże szczupłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 W tym przedziale cw. 1000 może byc zamało.JansOd kiedy CW zależy od ceny?CW nie ma żadnego znaczenia...Ja ze swojej strony mogę dorzucić St.Croixa Avida AVS90HF2: http://zbik.fishing.pl/wedkarstwo/wedziska/wedziska-spinning owe/st.croix-avid-salmon-steelhead-model-2008 Posiadam jego trochę słabszego brata do 28g i kijek jest rewelacyjny. PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 (...) na szczupaka 2.70-3.00m. c.w 45-55g.cena: do 1000zł. Nie miałem do czynienia z wędkami tej klasy, więc pytam.Czy można polecić komuś wędkę jako rewelacyjną jeśli różnica w CW między osobiście użytkowaną, a przedmiotową wędką jest dwukrotna?Dla AVS90MHF2 i AVS90HF2, odpowiednio: CW 28 i 56 gramów oraz mocy linki (w kg) 8,5 i 12,5...Czy nie zachodzi obawa, że to co w modelu najlepsze ma wersja z określonymi parametrami, a wersje sąsiednie (CW/lb linki) nadal są bardzo dobre, ale już nie tak rewelacyjne?Przecież 28 a 56 g CW to potencjalnie zupełnie inne wabiki, techniki, łowiska i wreszcie potencjalnie inne ryby... Dzięki za wyrozumiałość i proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli źle rozumuję, pozdrawiam.P.S. Czytałem ogólnie o avidach, że SĄ godne polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Mam wrazenie, ze sie ten watek wymknal autorowi spod kontroli. Znacznie latwiej sie kombinuje nad tym jaka wedka bylaby potrzebna, jezeli zamiast chrzcic wedke mianem szzcupakowa okresli sie przynety i jakie miejsca wchodza w gre.Wedka szzcupakowa moze, jak wiadomo byc wedka do 20g(okolo 12LBS - minimum minimorum), w miare jak zaklada sie wieksze woblery i gumy przechodzi sie na wieksze gramatury 28g, 35g, 42g, 56g, a niektorzy stosujac bardzo ciezkie przynety jerkowe ida jeszzce dalej - powyzej 120g i 50LBS mocy.Pytanie - o ktora polke chodzi?Dlugosc jak dla mnie wybrana dobrze (2,75), o ile moc wedki nie bedzie duza. Jezeli moc wieksza to przeanalizowalbym zmiejszenie dlugosci. W wedkach jerkowych w ogole nie podlega dyskusji, ze dlugosc musi byc mala.Jesli chodzi o cene wedki to pomijajc taki trick z marketow, gdzie robi sie promocje w ten sposob, ze nad cenastara pisze sie cene wyzsza i ja przekresla piszac WOŁAMI - PROMOCJA FAFNASCIE % ,nic nie stoi na przeszkodzie, zeby podniesc cene wedki.Wystarczy kazac sobie zamontowac od gory do dolu przelotki tytanowe z wkladem gold cermet. <_< Jak jeszzce bedzie malo to mozna jeszzce pokombinowac z jakims korkiem klasy AAAAAAA i uchwytem i galka z drewna baobabu.Ostatnia szansa bedzie jeszzce wyplatanka ozdobna. Takze nie dokonca jest tak, ze wart. uzyskane za cene XXXX beda szly w parze z rzeczywistymi potrzebami (stricte do lowienia).Z wedek, ktore ujezdzam, tego typu, to juz sie nie produkuje (wzglednie zostaly przeprojektowane), wiec konkretow nie polece.Zwlaszzca, ze nie znamy przeznaczenia - ewentualne typy bylyby spekulacja. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam!Mam problem z zakupem kijka, którego chciałbym używać na szczupaki z łódki, do przynęt:Kopyto 5 i 6 + główka 10 - 20gWander 9, stickerSalmo slider - max 10SEwentualnie ciężkie ~30g kogutyI okazjonalnie cięższe przynęty, jednak wątpię, żebym przekroczył 60g. Mój dylemat pojawia się po pierwsze w tym, że jeszcze nie zdecydowałem, czy ma to być spinning, czy casting, jeśli casting, to czeka mnie zakup multika, więc będą mniejsze fundusze na wędkę. Przy spinningu mogę wydać więcej. Wtedy używałbym razem z nim Slammera 360.Co do długości wędki, to myślę, że maksymalnie 2,10m, koniecznie 2-skład.Poważnie zastanawiam się nad Dragon Millenium Fatso Jerk Spin/Cast 25-60g.Nie wiem jednak, czy nie jest to wędka zbyt mocna, i na moje potrzeby wystarczy może coś lżejszego. Tutaj jednak spotkałem wędki do 42g, co może być za mało do komfortowego łowienia.Do tej pory zazwyczaj łowiłem sandacze, okonie i pstrągi, więc ze sprzętem szczupakowym do większych przynęt mam niewiele wspólnego. Czy bardziej doświadczeni Koledzy mogliby coś zasugerować?PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Może ja nie jestem zbyt doświadczony, ale mam w swoim arsenale Dragon Milenium Kogut 2,05 cw 18-42g, model z 2008r (jeszcze bez dzielonej rękojeści). Podajesz straszny rozrzut ciężaru przynęt - główki od 10g, ale zaraz piszesz, ze zapewne nie przekroczysz 60g. Przyznam, że mój kijek radzi sobie wyśmienicie z przeciążeniami . Zdecydowanie te 42g to zaniżony ciężar. Rzucałem nim sliderami (~60g - nie pamiętam ile dokładnie). Kołowrotek jaki z nim współpracuje to własnie slammer 360. Jednak nie polecam go na kija szczupakowego bo to pała jak mało który, chyba, ze zamierzasz łowić tylko te 85cm+. Dolny zakres wyrzutu to jak dla mnie - główka 25g + guma. Mam też tego 2,25m opisanego jaki zander i w jego przypadku to już tak go nie przeciążam, jednak i tak jest pałowaty i zdecydowanie lepiej by się spisywał dla Twoich zastosowań. Ze względu na pałowatość ww. kupiłem sobie trzeci kij z jeszcze mniejszym ciężarem wyrzutowym bo na tamtych nie czułem pracy mniejszych przynęt.Określ budżet i poczekaj aż mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą.Pozdrawiam i życze udanych zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zdaję sobie sprawę, że rozrzut jest duży, ale zauważ, że 10g główka + kopyto 6 to też ok 20g. Czyli taktyczny zakres jaki chciałbym obsługiwać, to 20-50g. Tego Millenium Kogut, którego opisujesz miałem przez kilka miesięcy (wysprzedawali kiedyś w FM po 100zł) i wyjątkowo mi się nie spodobał, więc szybko się go pozbyłem.Co do budżetu, to dla castingowego max 200zł, Przy spinningu można by nawet 400 przekroczyć, ale jeśli będzie taniej i nieźle to oczywiście jestem za:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaSpinning Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 ale zauważ, że 10g główka + kopyto 6 to też ok 20g. nie 20 gram ale ok. 45gram - kopyto 6 relaxa waży samo ok. 35 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiecki Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 witam, ja wlasnie do takiego lowienia nabylem fajny kijek w super cenie, daiwa infinity 20-60 270 cm i mam do tego pena slamera 360,fajny zestaw na duze ryby.dam link do kijka w super cenie 350 zloty a niedawna cena to okolo 700 zloty, http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-infinity-q-spi nning-g5-a3-p573-k3577.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 niedzwiecki niby wszystko ok, ale Kolega pisze :Co do długości wędki, to myślę, że maksymalnie 2,10m, koniecznie 2-skład., a to co Ty podałeś to ma jeszcze +60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Cześć!No dokładnie. Ja szukam czegoś krótkiego. Aktualnie zastanawiam się nad Team Dragon 1,98m 30-70g. W tym przypadku do przynęt lżejszych używałbym wędki sandaczowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Ja na twoim miejscu poszukałbym na szczupaki (jeżeli chodzi o kij spinningowy) czegoś mniej pałowatego Sztywny kij + plecionka nie jest wg mnie dobrym rozwiązaniem na zębate. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się kije o akcji progresywnej lub parabolicznej. Celowałbym w Shimano BeastMaster albo Shakespeare Ugly Stick - piekielnie mocne blanki i pełne ugięcie które wybacza wiele błędów podczas holu. Górną granicę ciężaru wyrzutu można swobodnie przekroczyć, więc takim BeastMasterem do 50g będziesz machał Sliderem 12cm aż miło Troszkę gorsze czucie przynęty, niż w przypadku wędzisk o akcji bardziej szczytowej, ale mniemam, że paprochami nie będziesz łowił A i cena przystępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witaj,przyłączam się do podpowiedzi kol. White Willow,uważam że wystarczy Ci Ugly Stick Custom 2,1 o cw. 15-40 gr, dwuskład, sam rzucałem bez problemu Sliderami i Fatso 10, a w dolnym zakresie od biedy obsłuży 4 calowe kopyto na 10 gr. główce (nie jest to komfort czucia przynęty, ale raczej nastawiasz się na większe przynęty).Wędka na komponentach (uchwyt, przelotki) Fuji.Dłuższe kije tej serii mają za długie dolniki przeszkadzające (prznajmniej mnie) w łowieniu z łodzi. Z ciekawostek: wyjął bez bólu 120 cm zębatego (ponad 16 kg).Ponieważ przechodzę na Loomisa (kęci się u p. Irka)gdybyś był zainteresowany zapraszam na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam wszystkich forumowicz?łw i zwracam się z prośbą o doradzenie przy zakupie nowego kijka Do tej pory jestem posiadaczem kija Dragona z niskiej serii mystery ale jak na początek był ok poza słabym przekazywaniem brań na blank.Chce kupić kij i tutaj jest problem właśnie bo niekt?łre sprawy będą się komplikować i będą zaprzeczeniem , ale zale?źy mi na w miarę uniwersalnym kijaszku . A zatem potrzebuje kijka gł?łwnie na opad moje przynęty to od wahadł?łwek , obrot?łwek po gumy kopyta oraz lekkie koguty gł?łwnie łowię z brzegu ale takze z łodzi kij nie moze byc zbyt kr?łtki o szczytowej akcji raczej parabolik odpada .Poluję na moje zdobycze na jeziorach z brzegu czyli wody do max 4m i z łodzi zapor?łwki , tak?źe spokojne wody.Oczywiście rozumie ze szczupakowo sandaczowy ale musze isc na jakis kompromis ze wzgledu na budrzet .Cena jaką chce przeznaczyć to max 500zł najlepiej ok 300 z tym ?źe umię sobie załatwić kij ze sporym upustem Napewno nie chce kija z firmy jaxon bo to jedna wielka pora?źka jak dla mnie .Myśle coś z mas?łwki zastanawiałem się nad dragon z serii HM 6. i gude select choć słyszałem ze tuba rezonansowa to chwyt marketingowy , a bardzo zalezy mi na czuciu brań na blanku z tego względu ze do tej pory patrzyłem na plecionke co po dłu?źszym czasie jest męczące i wpada się w fazę olewatorską.Myślałem nad kijkiem z pracowni z tym ?źe kwoty są znaczne jak dla mnie. Napewno chce szybki kij nie ?źadna wklejankę dwuczęściowy o bardzo czułym blanku no i największy problem z odpowiednią gramaturą ( łowie max do 30 gr tyle ?źe dolny przedział jest problemem )Proszę osoby doświadczione oraz te kt?łre ju?ź miały styczność z r?ł?źnymi kijkami i konkretnymi modelami o poradę przy zakupię co do modelu , długości i gramtury obym zn?łw nie kupił czegoś z czego nie będe zadowolony ? Oczywiście nie ma to być kij castingowy.Dzięki za porady pozdr połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witaj na forum, a jakby tak najpierw poczytać na forum a potem pytać, w szukajce jest tego du?źo; http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?SQ=42f076997334e4e22f 1791b24c87d147&t=search&srch=kij+szczupak+sandacz&am p;btn_submit=Szukaj&field=all&forum_limiter=&sea rch_logic=AND&sort_order=DESC&author= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Oczywiście czytałem z tym ?źe jak w opisie u mnie szukam kija pod konkretne warunki i przynęty oraz chce usłyszeć opinie od os?łb kt?łre testowały konkretne modele a nie od os?łb ktore nie miały kija w ręce . W czytanych postach nie znalazłem do tej pory konkretnych modeli na moje warunki.Nie wiem skąd te nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam! a te naerwy to stąd ,?źe posty z pytaniem i kij na klenia jazia bolenia etc. padają przynajmniej raz w tygodniu i ka?źdy kto pyta to myśli ?źe jego wymagania i warunki w kt?łrych będzie łowił są wyjątkowe i niepowtarzalne i oczekuje ?źe otrzyma gotową receptę...a to tak nie działa...trzeba trochę poszukać samemu i potem iść do sklepu i WZIĄŚĆ DO RĘKI kij i wtedy wszystko będzie jasne....bo suche dane czy rady to dadzą 100% satysfakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam! a te naerwy to stąd ,?źe posty z pytaniem i kij na klenia jazia bolenia etc. padają przynajmniej raz w tygodniu i ka?źdy kto pyta to myśli ?źe jego wymagania i warunki w kt?łrych będzie łowił są wyjątkowe i niepowtarzalne i oczekuje ?źe otrzyma gotową receptę...a to tak nie działa...trzeba trochę poszukać samemu i potem iść do sklepu i WZIĄŚĆ DO RĘKI kij i wtedy wszystko będzie jasne....bo suche dane czy rady to dadzą 100% satysfakcji Tak oczywiście kolego masz rację prześledziłem ju?ź kilka tekst?łw dotyczących tego tematu i wiem ?źe trzeba dotknąc z tym ?źe jest problem nie wszystko jest w sklepach .Druga sprawa du?źo ludzi pyta o klenie pstragi itd oraz o rzeki.Śledząc inne tematy niezbyt du?źo wyciągnąłem wniosk?łw oraz zauwa?źyłem ?źe du?źo jest błednych odpowiedzi oraz odp. ludzi kt?łrzy siedzą przed kompem a nie nad wodą stąd moj post i tylko grzecznie pytam a od razu mnie jedziecie więc napisze ktoś coś ciekawego i zrobi się tu milej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Robinson Diaflex 2,45m do 32g. ad Janusz, a popatrzyłeś na wyniki jakie wypluła Ci szukajka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zaraz się podniosą tradycyjne głosy oburzenia ?źe lobbuję , ale moja rada jest taka . Dzwoń bracie do rodbuildera opowiedz co chcesz i za ile - za dwa tygodnie dostaniesz wędkę o jakiej nawet nie marzyłeś. Ja osobiście zamawiałem kijek u Mekamila ( http://www.wedki-ks.com/?q=node/1 ) ( pozdrawiam Kamilu ) i za cenę niewiele większą ni?ź podałeś, dostałem zajebistą wędkę na blanku MHX.Za taką wędkę w sklepie zapłaciłbym parę st?łwek więcej. Jako alternatywę z oferty masowej sugerowalbym ci poszukać wśr?łd Fenwick?łw albo St. Croix. ( Fenwicka kupisz chyba w Tychach i mo?źna pomacać a St.croix w necie albo na portalu ). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 ad Janusz, a popatrzyłeś na wyniki jakie wypluła Ci szukajka? Popatrzyłem Do autora wątku, nie zauwa?źyłem aby ktoś tu po Tobie jechał. A to moja propozycja; http://allegro.pl/cormoran-powergrip-i2292491331.html Mam takowe i łowię na nie do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Popieram @Jacka__Danielsa w wyborze wędki. Łowiłem Diaflexem na Solinie, łowi i łowiło nim sporo os?łb kt?łre znam i to naprawdę świetny kijek w tym przedziale cenowym. Ja sobie sprawiłem zielonego Batsona, ale spokojnie m?łgłbym łowić Diaflexem. Do opadu jest świetny (btw: tylko w opadzie nim łowiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi