Skocz do zawartości

Kij szczupakowy

Patryk0112

Rekomendowane odpowiedzi

Tak te?ź wcześniej myślałem dzwoniłem do kilku pracowni ale ceny były du?źo wy?źsze ni?ź zamierzam przeznaczyć dla mnie ju?ź 400 zyla to sporo na kij nie ze ?źałuje ale ?źona by mnie utukła :lol:

o st.croix te?ź słyszałem wiele pozytywnych opini tylko kolego sp?łjrz na cennik tej firmy .A odnośnie wędki z pracowni to te?ź jest tak ?źe mo?źe sie to zakończyć pora?źką w końcu troszkę ludzi sprzedaje tych kiji na alledrogo z jakiegoś powodu . Niekt?łrzy myślą ?źe wędka z nich czyni łowcę lecz to technika jest najwa?źniejsza ja te?ź nie chcę wymyślać poza moje umiejętności wcia?ź nadal sieę uczę jak większość.

Co do odp. Jack__Daniels to te?ź długo myślałem na tym kijem i ju?ź prawie zakupiłem lecz kolega miał te?ź z serii diaflex zmienił na hm i twierdzi ?źe przy diaflexie zda?źało się ?źe rybka spadła nie ?źeby narzekał ale twierdzi ze hm lepszy jednak to tez cena r?łzna bo 200zeta nie chodzi drogą a ?źonka leje :lol: za moje wybryki i pasje bo czasami przesadzam

Chciał bym dokonać takiego wyboru aby kijek pozostał u mnie na zawsze .Zale?źy mi na wywa?źeniu a jak w tym diaflexie bo w dragonach np guide select lecą na ryj co mnie wkurza ?

http://allegro.pl/st-croix-avid-made-in-usa-i2279944221.html

Ja bym potargował się o tego styranego avida.

JEst za 390, za 300 bym takiego brał w ciemno.

wolał bym jednak coś nowego a pisze jasno stan w miarę dobry tak?źe chyba się nie skuszę te?ź oglądałem wcześniej tą aukcje lecz u?źywka odpada chyba ?źeby było coś na miejscu do wglądu bo mokna baty zmoczyć przez te aukcje w końcu nie ka?źdy jest uczciwy

Nie istnieje kij kt?łry spełniłby Twoje oczekiwania w tym przedziale cenowym. Kij kt?łry były idealny na szczupaka, sandacza, z brzegu, z łodzi, na obrot?łwki, wahadł?łwki, gumy, z opadu, nie z opadu, z przysiadu... ?źeby znajomi nie narzekali, rybka nie spadała, ekstremalnie, idealnie, dokładnie przekazujący brania na blank, kij kt?łry zostałby u Ciebie na zawsze. ohhh.. chłopie.. :D Takie rzeczy to tylko w Erze :D Zweryfikuj wymagania albo kwotę.

Nie istnieje kij kt?łry spełniłby Twoje oczekiwania w tym przedziale cenowym. Kij kt?łry były idealny na szczupaka, sandacza, z brzegu, z łodzi, na obrot?łwki, wahadł?łwki, gumy, z opadu, nie z opadu, z przysiadu... ?źeby znajomi nie narzekali, rybka nie spadała, ekstremalnie, idealnie, dokładnie przekazujący brania na blank, kij kt?łry zostałby u Ciebie na zawsze. ohhh.. chłopie.. :D Takie rzeczy to tylko w Erze :D Zweryfikuj wymagania albo kwotę.

Tak kolego dlatego jak zacząłem wątek to napisałem dokładnie ?źe muszę iść na kompromis mniej więcej wiem czego chcę zastanawiam się jesczcze nad c.w.

Niestety nie ma wędek na wszystko ale są takie kt?łre mo?źna w miarę uniwersalnie u?źywać z resztą większość z was te?ź pewnie ma jeden kij na kilka gatunk?łw mi tylko zale?źy na tym oby bym był zadowolony a te?ź nie chcę przesadzać kwotowo i muszę wybrać coś odp kolega z diaflexem dał mi zn?łw do myślenia .

Saw....ma rację . Ja te?ź myślę o takim kiju i po paru miesiącach szukania zdecydowałem się na CTSa . Teraz ju?ź od dłu?źszego czasu zbieram kasę bo cena jest zaporowa. Za 300 czy 500 zł takiego idealnego nie kupisz.

Z drugiej strony zbieram tą kasę i cały czas się zastanawiam czy taki drogi kij ma dla mnie sens. W końcu chodzi tylko o łowienie ryb.

Saw....ma rację . Ja te?ź myślę o takim kiju i po paru miesiącach szukania zdecydowałem się na CTSa . Teraz ju?ź od dłu?źszego czasu zbieram kasę bo cena jest zaporowa. Za 300 czy 500 zł takiego idealnego nie kupisz.

Z drugiej strony zbieram tą kasę i cały czas się zastanawiam czy taki drogi kij ma dla mnie sens. W końcu chodzi tylko o łowienie ryb.

no właśnie sam sobie odpowiadasz na pytanie troszkę jednak kosztuje jeśli masz taką potrzebę to zbieraj ja niestety ograniczam się do pewnej kwoty bo zawsze jest tak ?źe kosztuje 300 to tamten lepszy ale 400 a potem przechodzisz na 500 tak to jest a czy wiecęj złapiesz ? jeśli masz technikę i wiesz gdzie szukac to mo?źe tak ale gł?łwnie chodzi o komfort aby łapka nie bolała.

Wkleję jeszcze raz, bo nic lepszego nikt nie zaproponował po za pracownią, no jeszcze mo?źe ten avid. Niewątpliwie ten kij spełnia jedno z kryteri?łw przedstawionych przez autora wątku, mianowicie jest na lata. ;) http://allegro.pl/cormoran-powergrip-i2292491331.html

Ten avid z allegro to jest najlepsza opcja jaka tylko mo?źe być.

Kurcze najaraliście mnie tyle ?źe przera?źa mie uchwyt i koleś pisze ?źe jest w średnim stanie a do tego troszkę ma lat więc w jakimś stopniu jest zu?źyta jednak wolał bym dziewiczy kijek nowy kosztuje sporo ponad limit hmmmmm dostałem cwieka :unsure:

ja niestety ograniczam się do pewnej kwoty bo zawsze jest tak ?źe kosztuje 300 to tamten lepszy ale 400 a potem przechodzisz na 500 tak to jest a czy wiecęj złapiesz ?

To mo?źe zamiast wydawać kasę na wędki iść od razu do Tesco czy innego rybnego i sobie rybek kupić, taniej wyjdzie. ;) :lol:

Ja sobie sprawiłem zielonego Batsona z rezonansem, ale spokojnie m?łgłbym łowić wcześniej proponowanym Diaflexem. Do opadu jest świetny, byłem miło zaskoczony ?źe tak tania wędka tak dobrze się sprawuje. (btw: tylko w opadzie nim łowiłem).

Do 500 zł pewnie znalazłbyś te?ź sandaczowego u?źywanego Batsona. Hot Shota (np:HS 9001, mo?źna go przecią?źyć więc nie sugeruj się cię?źarem wyrzutowym, gł?łwkę do 30g ogarnie) lub ISB lub SB (np: ISB844, bardzo fajna jednoczęści?łwka, mo?źna ją przecią?źyć do 30g a mo?źe i 35g, niestety kr?ł?ł?ł?ł?łtka, ale na ł?łdkę idealna) , mo?źe nawet z rezonansem (rezonans w opadzie w połączeniu z plecionką to świetna sprawa, niestety nie na ka?źdy blank da się rezonans zało?źyć).

Ten avid z allegro to jest najlepsza opcja jaka tylko mo?źe być.

Kurcze najaraliście mnie tyle ?źe przera?źa mie uchwyt i koleś pisze ?źe jest w średnim stanie a do tego troszkę ma lat więc w jakimś stopniu jest zu?źyta jednak wolał bym dziewiczy kijek nowy kosztuje sporo ponad limit hmmmmm dostałem cwieka :unsure:

Po pierwsze ten Avid nie spełnia (poza ceną) wielu z przedstawionych wcześniej oczekiwań, jest to kij niespełna 2m tak więc łowienie z brzegu odpada, chyba ?źe z chodnika nad jeziorem Długim w Olsztynie :mellow: po drugie 2m kijem do 18gr mo?źna łowić ewentualnie pstrągi, albo szczupaka po polsku z 8cm gumką na gł?łwce 7gr. Wg mnie to nie tego kija szukasz.

Bierz Radek Avida i traktuj go jak prezent od losu.

Przeszlifujesz korek papierem ściernym , poszpachlujesz trochę , nawoskujesz i będzie jak n?łwka. Sam Avida nigdy nie miałem , ale z tego co słyszałem to jest szansa ?źe odziedziczą go twoje wnuki. Zresztą zobacz na stronie SC czy na te kije nie ma przypadkiem do?źywotniej gwarancji.

wiem wiem kolego ?źartowałem z chłopak?łw potrzebuje kija ok 2.4 -2.5 m myśle ze taki bedzie optymalny o cw 5-30 wiecej napewno nie potrzebuje bo na lekki spin w miare łowie

A odnośnie wypowiedzi kolegi janusz.walaszewski to ja chodzę na ryby a nie po ryby a napewno w tesco tych smierdziuch?łw bym nie kupił.

wiem wiem kolego ?źartowałem z chłopak?łw potrzebuje kija ok 2.4 -2.5 m myśle ze taki bedzie optymalny o cw 5-30 wiecej napewno nie potrzebuje bo na lekki spin w miare łowie

A odnośnie wypowiedzi kolegi janusz.walaszewski to ja chodzę na ryby a nie po ryby a napewno w tesco tych smierdziuch?łw bym nie kupił.

Wcale Cię o to nie podejrzewam, ale taki ju?ź jestem, lubię po ironizować. ;) :lol:

Na bolenie z ł?łdki u?źywam CDka 2,75 i da radę go obsłu?źyć, choć na wodzie preferuję kije 1,98m, 2,13m (sandacz , szczupak etc).

Raczej szykuj się na 2,6m lub 2,3m bo takich będzie nieco więcej ni?ź tych w przedziale 2,4-2,5m.

Jeśli forumowicze Cię przekonali ?źe nie warto kupować n?łwki do 500 zł to mo?źe pooglądaj dział sprzedam przez 3 tygodnie i na pewno coś fajnego trafisz. Ja bym w takim wypadku polował na Batsona z rezonansem - inaczej będziesz się zastanawiał czy nie popełniłeś błędu wybierając wędkę bez rezonansu :D

Jak dla mnie to akurat w opadzie rezonans ma naprawdę sens :D

Ten avid za kr?łtki do łowienia z brzegu? A 7'6 będzie robiło jakąś wielką r?ł?źnicę? :D

ALbo w jedną stronę, albo w drugą, niestety. Albo bierze się 2,70 i mieli długaśnym z ł?łdki, ablo 2 metry i znosi łownie kr?łciakiem z brzegu :mellow:

Zresztą, ten kr?łtki kij z brzegu to często demonizowanie tematu, bywało ?źe i 6 stopowym machałem, i te?ź się jakoś dało.

No i ten avid na pstrągi to chyba nie bardzo. te 18 gram w tym module, to ju?ź pewnie raczej zębate w l?źejszy spos?łb.

Ja bym napisał do tego, kto go sprzedaje i potargował, bo kij jest wiekowy. Za 350 brałbym go od ręki, z plecioną będzie kosa na gł?łwki do 15 gram.

A jak z wyglądu nie pasuje, to do @mekamila albo innego speca, do renowacji.

Jeśli tylko nie jest powaznie puknięty i nie złamie się, to za tę cenę rewelacja.