Skocz do zawartości

Początki wędkarstwa muchowego

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Tańsze są w USA ;)

Kołowrotek nie jest potrzebny w jakimś wypasie, spokojnie na początek okuma za 100pln wystarczy.

Linki bralbym lepszej firmy, ja do cortlanda mam jakiś uraz i mi wyjatkowo nie podeszły obie linki które miałem, plus jedna po pół roku rozpadła sie... Czegoś takiego nei miałem nigdy wcześniej ani później.

Na allegro niedawno były rio gold za stówaka - dobry deal

Z pewną nieśmiałością podałem link, bo to w końcu jakby przedterminowa aktualizacja oferty. Muchowy jest TYLKO CD IST i kołowrotek. Avid, to spinning :unsure: 

Mam jeszcze jednego CD muchowego na zbyciu, ale XLS i do tego #4, więc to taki "lekki uniwersał" ;) 

Czy czasem Avid to nie spinning? Bo ja mam wrażenie, że muchówka jest jedna:

2) Kij muchowy, zbrojony przez Pietrzaka na blanku Composite Developments ICT 9' 5wt. Kupiłem bardzo mało używany i ani razu nim nie łowiłem. Bez sensu!

Cena: 520 zł + pp

PS. Fatso mnie uprzedził ;)

Edytowane przez TomCast

ok. nie popatrzylem uwaznie.

W watku, ktory podales znalazlem zdjecia i krotka specyfikacje:

zbrojony przez Pietrzaka na blanku Composite Developments ICT 9' 5wt

Czy moglbys napisac o tym kiju cos wiecej. Waga, akcja, cos wiecej o samym blanku itp?

Poszukalem w internecie. CD ICT maja bardzo dobra renome.

dzieki

Edytowane przez karolmax

Niewiele o tym kiju. Waga 95 g, akcja mod-fast, ale jest szybki, tzn. szybko gasi drgania. Kupiłem go do łowienia na mokrą (i do tego jest ekstra). Trochę kojarzy mi się z Fibatube 5/6 tzn. równie wszechstronny. I na suchą, i na mokrą, i na streamera (kilkanaście metrów linki  #6 unosi spokojnie. W komplecie z kołowrotkiem linki WF5F i WF5I.

No ja tez juz kilka ladnych lat spiningiem lowie, od dwoch lat jerki ale chce sie pobawic jeszcze w cos inego :)  Jakby nie bylo, czesto po powierzchni wody smuzy masa owadow, ktore ryby zgarniaja jak "wsciekle" i zawsze chcialem sie do tych ryb dobrac :D Poza tym, ciezko wyobrazic sobie wieksza frajde niz brodzenie (niewazne spin czy mucha). De facto, jak wszytko pojdze po mojej mysli to zostana mi max 2 spininingi, 1 jerkowka + muchowka, oczywiscie pod warunkiem, ze muchowka okaze sie tak uniersalna jak sie tego spodziewam. Powiem szczerze, stalem ja kiedys nad rzeka i widzialem zeruajce okonie. Doslownie widzialem jak im grzbiety wystaja. Sandacze zachowuwalo sie tak samo.

Probowalem gum, obrotowek i cudow niewidow i... nic. Na samym koncu sprobowalem wlasnorecznie skreconego mini-kogutka, taki ala jig i zlowilem 5 duzych okoni w 10 minut. Tak wiec tak sobie mysle, ze takim uniwersalem

na wszytsko co mniejsze i czego jest duzo (okon, ploc, leszcz, klen) moze byc wlasnie muchowka. A poza tym, co za przyjemnosc... :D

pozdrawiam Kolege i zycze przywiazania do spina! 

witam ponownie,

Potrzebowalbym porady kogos bardziej doswiadczonego.

Postanowilem lowic jedna plywajaca linka z dolaczonymi roznymi koncami (tip). Chodzi o wygode jak i wzgledy ekonomiczne. Czytam, czytam i mam coraz wiecej watpliwosc czy dobrze "ogarniam". Tematyka dosyc skomplikowana, prosiblym wiec o precyzyjne ustosunkowanie sie do pytan.

1. Co byloby lepsze (tansze i wygodniejsze): 1) kupic sznur z roznymi koncowkami (versatip lines) czy tez 2) oddzielnie tonacy leader + oddzielnie tippet 3) czy tez tonacy leader z dolaczonym tippetem. Tu zaznaczne, ze w sklepach widzialem tylko opcje 1 i 2.
  2. Jak rozumiem "system" "versatip" tworza: leader (I,S) + tippet? Czyli to leader okresla czy mamy "tip" tonacy, Itermedi. itd...
  3. Zalozmy, ze zuzyje cala "koncowke (tip)". Czy bede mogl sobie dokupic taka koncowke? Czy tez bede musial kupywac oddzielnie  leader  i oddzielnie tippet. W sklepach nie wdzie gotowych "tipow". Sa tylko oddzielnie sprzedawane leadery i tippety.

Sorry jezeli cos pomylilem ale wiekoszosc stron, ktore przeczytalem traktuje leader jako "leader, ktorego naturalnym przedluzeniem i zakonczeniem jest tippet", a niektorzy wiaza oddzielnie, to znaczy, najpierw leader, a dopiero pozniej dolaczaja oddzialnie tippet.

• Jak rozumiem oba rozwiazania sa OK i zalezy to tylko od preferencji wedkarza?

dzieki

Edytowane przez karolmax