Skocz do zawartości
  • 0

Problem z przetwornikiem w EAGLE FISHMARK 320

dadex

Pytanie

Witam , mam problem z echo EAGLE FISHMARK 320 ktore użytkuję od roku bardzo intensywnie , echo gubi moc , szuka dna( jest to charakterystyczne intensywne klikanie w czujniku) , gubi parametry o głębokości łowiska , po zatrzymaniu łodzi echo smaruje kilkumilimetrowe pionowe kreski na ekranie . Czy ktoś miał podobny problem , sadzę iż jest to usterka czujnika , jesli orientuje sie ktos gdzie mozna zakupić taka część prosze o namiar.

Pozdrawiamm

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

przetworniki bez problemu można nabyć na ebay.

dobrze sprawdź koszty transportu które wahają się od 20 do 50 dolarów :D koszt samego przetwornika na ebay to ok 70 dolarów

np. tu:

http://cgi.ebay.com/LOWRANCE-EAGLE-HST-WSU-SKIMMER-TRANSDUCE R-106-48-X67C_W0QQitemZ390066912450QQcmdZViewItemQQptZLH_Def aultDomain_0?hash=item5ad1ccbcc2#ht_770wt_939

pozdrówka

• 0

Problemy z Fishmarkiem320 mnie nie opuszczają.Po wymianie przetwornika Wszystko było ok , ostatnio pojawiły się następujące problemy z echosondą ; po zmniejszeniu czułości do 50% zanika linia dna ( jest to głębokość ~~7-8m) , po kilkugodzinnym pływaniu po jeziorku Fishmark maluje tylko dno przy sens: 90% , o drobnicy czy pojedynczej rybie mogę zapomnieć.

Czy ktoś miał podobny problem ?

Sądzę iż problem może tkwić w puszce urzadzenia a nie samym przetworniku , lub tez powstaje zwarcie ...

Czekam na opinie...

Pozdrawiam

• 0

echosonda to mały komputer i wydaje mi się że zaczyna siadać.z tego co zauważyłem eagle to trochę delikatne użądzenia które chłoną wilgoć.najlepiej żeby zajżał do niej jakiś fachowiec.zanim wydasz kasę na naprawę zastanów się czy warto.może bardziej opłaci się zainwestować w nową np. lowrance które posiadają o wiele lepsze uszczelnienia.

• 0

....np. lowrance które posiadają o wiele lepsze uszczelnienia.

Skad te wiadomosci? Jakis czas juz nie kupowalem/zmienialem sondy ale wczesniej Eagle/Lowrance to byly urzadzenia podobne...ba, niektore wrecz niemal identyczne.

Roznice tkwily w innym designie badz np. lepszym ochraniaczu na ekran.

Gumo

• 0

echosonda to mały komputer i wydaje mi się że zaczyna siadać.z tego co zauważyłem eagle to trochę delikatne użądzenia które chłoną wilgoć.najlepiej żeby zajżał do niej jakiś fachowiec.zanim wydasz kasę na naprawę zastanów się czy warto.może bardziej opłaci się zainwestować w nową np. lowrance które posiadają o wiele lepsze uszczelnienia.

Uważasz że echo jest zawilgocone od środka i nie działa prawidłowo ?

• 0

całkiem możliwe.znam 2 przypadki.w pierwszej zamokła wbudowana antena gps i szlak trafił nawigację.w kolejnej wszystko działało po właczeniu ale w deszczowe dni po wejściu w menu przestawały działać przyciski i nie można było się cofnać bo exit też nie działał.oczywiście po wysuszeniu na grzejniku wszystko ok..co do różnic eagle/lowrance wystarczy spojżeć na gniazda i wtyczki są całkiem inaczej zbudowane i uszczelnione a obudowy wyglądają identycznie.

• 0

Eee...w Eaglu wtyczki sa na wcisk....w Lowrancu dokrecane, gdyby nie dali usczelki to ciekloby z tego gwintu.

To, ze nie mozna przypadkowo (L) wyciagnac wtykow mozna zapisac na plus.

Na minus dla Eaglea to, ze te nozki potrafia sie wygiac, jezeli nie dosc precyzyjnie sie tym operuje.

Sam pomysl rozkrecenia ciekawy i wart uwiecznienia wieksza iloscia zdjec...

Moze sie obejsc bez elektryka...mozna to ostroznie uruchomic na pająku i sprawdzic czy ma chec dzialac. Jezeli tak to przed ponownym zakreceniem sprawdzilbym czy to jest nadal szczelne.

Gumo