Skocz do zawartości

Uwaga na woblery Gębala, tragiczna jakość

Woytec

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wspominając o tym jak sprzedawali woblery Gębale jako Sendalki . Oczywiscie nie chodziło to wcale i ta jakość... wiadomo że wobki Józka są najwyższą półka wykonania  a tu takie badziewie nadszarpuje opinie .
Ja kupiłem kiedyś troche gębali bo tanio itp. farba odeszla do drewna ,ster odpadł. No można powiedzieć ze gość co je robi nas po prostu okrada .

Edytowane przez jedrek115

• 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...

Cena 7,99 zł wskazuje raczej na woblery zanętowe. Sprzedawca zapomniał wspomnieć, że chodziło pewnie o kadrę któregoś z saharyjskich państw. No i jak mi ktoś pisze, że woblery zostały zrobione z "naturalnego drzewa", to ja takiego omijam szerokim łukiem. Z drzewa to może być jabłko, ale nie nie wobler. 

• Like 2

Czyli uważasz,że jak się płaci 12zł , to nie należy oczekiwać jakości?

Nie. Ale za 12 zł ciężko oczekiwać dobrej jakości . Ceny dobrych wobkòw w sklepach lub u rękodzielników są ok 20 zł.  I to przeważnie jest i tak masówka.  Każdy szuka wobkòw raczej starszych. 

Prosta sprawa sieki.  Używam Ale tych starych z pierwszej produkcji. Lakier trzyma się do dziś. 

A wracając do tematu . Chodzi mi o to że szkoda wydać to 12 zł na taki towar.  Pozdrawiam. 

• Like 2

Panowie jest Gębala i Gembala. To nie to samo. Gembala to dość legendarne woby Pana Gębskiego z Lędyczka (Henryka Ś.P. i Ireneusza). Gębala to chyba nie ma z obydwoma Panami nic wspólnego - allegro. Mam bodajże jedną prawdziwą Gembalę trociową, jak i również Gębalę. Gębala też rybę w sumie złowiła.  

Koledzy, jak zwraca uwagę kol. rower26 mamy dwóch różnych wytwórców o prawie tej samej nazwie. Łowię  na  " przynęty " GĘBSKIEGO Ireneusza , syna śp.  pana Henryka i naprawdę jakość jest powtarzalna i wykonanie bez zarzutu. Jego rękodzieło jest bez zarzutu, jak i było ś.p. pana Henryka. 

Natomiast brat pana ś.p. Henryka próbuje naśladować te wszystkie woblery , ale niestety nie bardzo mu się to udaje. 

Dlatego proszę o uważne pisanie czy sprawa dotyczy woblerów Gembali , czy woblerów Gębskiego , bo to są dwa różne światy w produkcji wobków. 

P.S -  Irek swoje woblery zapodaje w pudełkach z napisem :  ORYGINALNY  GĘBSKI Z LĘDYCZKA  

więc jest to łatwa sprawa aby rozróżnić tych dwóch  " rękodzielników '....

• Like 3

Mam kilka woblerów (Krzyska)brata świetej pamięci Henryka Gębskiego. Fakt stery lubią czasem wypadać ale na ich skuteczność narzekać nie mogę.

Natomiast brat pana ś.p. Henryka próbuje naśladować te wszystkie woblery , ale niestety nie bardzo mu się to udaje.

....

Ś.P. Henryk Gębski zaraził brata pasją i napewno wiele go nauczył, tak samo swojego syna Irka. Więc nie ma tu mowy o naśladowaniu jeśli oboje wywodzą się z tej samej szkoły.

Dużo wody upłynęło i każdy poszedł w swoją stronę ale korzenie swoje pracy dają o sobie znać i nikt tu nikogo nie podrabia.

Edytowane przez Zybi81

Ja miałem bardzo starą gębalę i ogólnie tak oczko delikatnie przekrzywione było farba w jednym miejscu jak by podpuchnięta była ale pracował dobrze do czasu kiedy ster został po zarzucie w wodzie.... Był to wobler z początków lat 90'. Wobler sam zreanimowałem. Wyszlifowałem go do deski a było to drewno albo korzeń lub mocna kora drzewa???Zaimpregnowałem go,pomalowałem,polakierowałem i wstawiłem nowy ster prostując oczko. Bardzo fajnie pracuje i dalej mi służy.