Skocz do zawartości

Wybór kija do Jerkowania i lekkiego spinningu

Olczykim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje dwóch kijków :):

1. Głównie pod Jerk do 10 cm czyli c.w 15-50 g max i zwykły kołowrotek. Cena kija w widełkach 100 - 200 zł. Zastanawiałem się nad Cormoranem K-Don Jerk Spin 1,95 20-60 i tutaj cena jest w miarę ok, może polecicie coś innego aby nie wyrzucić kasy w błoto :).

2. Lekki spin pod okonia, wzdręgę, jazia itp. c.w 0-10 g. Przynęty gumy, małe woblery itp. Tutaj również upatrzyłem kijek z serii K-Don T&P 2,05 2-15

Proszę o poradę, może coś innego polecicie. Łowię z pontonu i nie chcę targać x wędek. Lekki spin pod w/w ryby, przynęty: woblery i gumy, czasami malutka blaszka. Drugi jak wspomniałem już typowo pod jerka i ewentualnie gumy.

Inne kije:

Mikado Sakana Hanta

Nihonto Flash Spin Perch

Dragon Millenium HD Fatso Jerk

Edytowane przez Olczykim

Nie znam konkretnie tych wędek, ale z serii k-don kijek jerk cast był chwalony przez 'starych łebskich wyjadaczy' tu na forum, więc myślę że dużo nie ryzykujesz z tym do jerkowania.

choć jerkowanie i samo rzucanie takimi cegiełkami spinningiem i stałoszpulowcem ..... no ja się nie odwazyłem :)

Ten lajcik ani słowa nie powiem.

EDIT

Fatso jerk mam w wersji cast - jeden wypad póki co z tym kijem - pomimo 1,8m ładnie latają przynęty, dość sztywny przy cw 20-60, ale szczupaczka ok 40cm nie zgubił :)

Można wyhaczyć używkę za dobre pieniądze. 

Za 80zł chyba ostatnio na forum stał.

Edytowane przez Drac

Poszukaj Okuma Black Rock 2,18m 14-42g. Mam, polecam. Kupiłem na forum jako zapas (mam chyba z 4 zapasy w tym przedziale rzutowym, haha) za 180zł z wysyłką krajową w cenie. Znajomy targa na niego metrówki jak się patrzy. Jak trzeba to i machniesz nim przynętą 80-100g bez problemu.

Pozdr

M

• 1 miesiąc temu...

Mam tą Okumę 14-42 i rzucam nią obrotówki 3 i gumki 2 cale z 7 gramową główką. Mnie zaskoczyła przez elastyczność gramatury. Kupiłem jako cięższy kijek na Szwecję a podstawowy miał być Fenwick HMG 7-21g . Okazało się, że ciężary wyrzutu wagowo się dublują plus te 42 g w górę Okumy. Odległości rzutów nawet przynętami do 10 g są większe przy użyciu Okumy .