Skocz do zawartości

Swimbait

Gadda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Łowił może ktoś na ten wynalazek?

http://allegro.pl/wobler-lamany-okon-szczupak-nowosc-i4977529315.html

Wygląda ciekawie, cena też dość atrakcyjna... Ale moim zdaniem opis robił człowiek o niewielkim( bądź żadnym) doświadczeniu wędkarskim.

Zastanawiam się nad zakupem swimbaitów, a te mi się podobają.

Gadda

Mam 2 sztuki. 1 ala krap druga pidluzna. Ladnie pracuja ta podluzna nawet w opadzie idzie glowa w dol i pracuje. Jakkolwiek nigdy brania nie mialem i przestalem ich uzywac. Ponoc siatka lubi strzelic przy naprawde duzym szczupaku w trolingu. Znajomemu znajomego siadla ryba xxl i ponoc tylko glowe tego wynalazku z wody wyjal.

Lubię te przynęty i mam ich kilka. Najbardziej cenię "ITT Multi Bass" w rozmiarze 10-12cm. Kiedyś kupowałem w Raven Fishing. Złowiłem sporo szczupaków i choć nie były to metrówki to okolice 80-cu zaliczyłem kilka. Nic nie pękło i się nie urwało. Jedynie trochę trwalsza powinna być szata barwna (moim faworytem jest okoń), która jest uszkadzana zębami szczupaka. Ale na nawet ostro "oskrobaną" przynętę siadały zębate więc głównie chodzi o ich pracę. Najlepsze wyniki przynosiło mi poradzenie bardzo powściągliwe, chwilami prawie w miejscu. Rzut pod trzciny, opad i po kilku sekundach (w zależności od głębokości) bardzo delikatny ruch z nadgarstka przy naprężonej plecionce...w tym momencie bardzo często było walnięcie w rybkę jakby w konwulsjach. Rewelka  :D ! Jeśli pod trzcinami nie było branie to prowadziłem dalej bardzo spokojnie z przerwami na opad i znowu leciutkie podciągnięcie. Czasem pół metrowe przyśpieszenie i pełna kontrola prowadzenia. Przy moim cholerycznym usposobieniu takie łowienie to spore wyzwanie ale skoro było skuteczne... ;)

A ja miałem przyjemność testować podobne wynalazki... Niestety wymagaly "ostrego" traktowania aby wymusić na nich prace... Zwłaszcza takie mniejsze.. W jednostajnym zwijaniu praca "węża "

Ps moje szybko wylądowały skąd przyszły i drugi raz bym nie kupił.

Brań nie zanotowałem...

Na 6 modeli każdy był inny... Żył swoim życiem.. :D

Edytowane przez Tomasz eS