Rahtid Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Dzień dobry,chciałbym poprosić bardziej doświadczonych o radę. Łowię na Narwi w okolicach Łomży na woblery do 20gr, gumy 10cm do 15gr i obrotówki - max 4. Szukam boleni i szczupaków, ale jak przyłów trafia się sum. Który kij wzięlibyście. Okuma Black Rock 305 do 25gr Konger WCH Trubo 300 cw 7-21gr.Dziękuję za wszystkie sugestie.Dodam, że czytałem opinie na form, ale porównania tych dwóch nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Idź do sklepu i po machaj tymi kijami, Okuma to przy tym cw to Witka i raczej będzie miała za mało mocy, co do Kongera to nie wiem. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez BOSMAN 76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Ja miałem tego kongera w rękach i nie podszedł mi. Ale, jak to mówią, jeden lubi bułki a drugi piekarza córki. Trzeba pomacać. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Mam,choć ie łowię już Kongerem którego chcesz porównać z Okumą Black Rock.Wędka ze starej,zielonej serii.Pracuje od 5-30g.Dla mnie była to wędka uniwersalna.Pracuje bardzo głeboko.Nigdy nie miałem problemów z zacięciem ryby,spadki zdarzały się raczej z mojej winy.Myslę nad przezbrojniem i ponownym wcieleniem do arsenału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kontemplator Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Mam ten sam model okumy od tego roku i powiem, że wędka to kijek typowo na lżejsze łowienie. cw realne określam na 5-18g. Dobrze sprawdza się przy wobkach boleniowych i większych kleniówkach. Ładuje się juz pod obrotówka nr 1. Na rybie pracuje głęboko. Raczej polecam plecionkę żeby zestaw nie był zbyt miękki. Jeśli chodzi o główki to brak komfortu, klęka przy podbiciu. Przy 305cm i red arcu 4000 leci na pysk. Wyważenie w takim zestawie na uchwycie do przynęty. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Jak wyżej, miałem model 5-25g w dwóch długościach. 305 słabo wyważony leciał na pysk i szybko męczył rękę. Wersja 275cm (wydawała mi się ciut szybsza) już lepiej leżała w łapce i dało się tym pomachać parę godzin. Po powrocie do domu dalej miałem czucie w dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rahtid Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Dziękuję za sugestie. Dzisiaj jadę do sklepu pomacać oba kije.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Miałem oba został u mnie turbo :-) Okuma dużo delikatniejsza w zastosowaniu bo przyjemnie łowiło się już 3 cm wobkiem jeśli potrzebny zapas mocy a z tego co widzę tak jest to zdecydowanie turbo. Turbo ma też zdecydowanie krótszy dolnik. Jednym słowem okuma to Wiślanym kleń plus boleniówkami na lekko i brzana, a turbo już ogarnie spokojnie boleniówki i cięższe gumiaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rahtid Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Wziąłem Okume. Jutro sprawdzę jak zachowuje się nad wodą. Przy okazji nie polecam dużego sklepu wędkarskiego z Łomianek. Trafiłem na ludzi niezbyt zazjanomionych z tematem. Dodatkowo, z trochę kiepskim nastawieniem. Rozumiem, że jest gorąco i nic się nie chce, ale praca to praca. A ja, jako klient nie lubię czuć, że krzywdzę kogoś swoją obecnością. Nie oczekuję też kłaniania się klientowi. Poszukuję raczej sprzedawcy, który chętnie udzieli pomocy i odpowie na pytania. W tym sklepie nie znalazłem tego. Nazwę sklepu podam zainteresowanym na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi