cristovo Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 cześć i chwała Bohaterom! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 cześć i chwała Bohaterom! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Cześć i Chwała Bohaterom! PamiętaMY. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Cześć i Chwała Bohaterom! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) A tamto lato było gorące..... Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez vako 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Kurczę, właśnie miałem wrzucić link do tej rozmowy. Dziękuję, że mnie uprzedziłeś. I polecam wszystkim. Myślę, że minęło tyle czasu, że można o tym rozmawiać bez sprawiania bólu bohaterskim uczestnikom tych tragicznych dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Kurczę, właśnie miałem wrzucić link do tej rozmowy. Dziękuję, że mnie uprzedziłeś. I polecam wszystkim. Myślę, że minęło tyle czasu, że można o tym rozmawiać bez sprawiania bólu bohaterskim uczestnikom tych tragicznych dni. A ja polecam wszystkim miłośnikom historii zapoznać się z pracami np. Haydena White'a, nawet nie dlatego, by coś kwestionować (bo można), ale by nabrać nieco dystansu do historii. Warto też zastanowić się, w jaki sposób dociera do nas historia, w jaki sposób jest nam dostępna, kto i jak nam ją opowiada i jak to robi, i czym w ogóle jest historia. A potem możemy oglądać różne fabuły typu "obalamy mity" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Nad sensem pochylmy się za kilka dni. Dziś pozostańmy przy bohaterstwie... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Chyba obaj mnie nie bardzo zrozumieliście. Albo zrażeni tytułem, nie posłuchaliście rozmowy. I uważam, że jest ku temu najlepszy moment. O ile Zychowicz nigdy nie był dla mnie autorytetem historycznym, o tyle jego gościa naprawdę warto posłuchać. Tu nie ma żadnego zamachu na bohaterstwo powstańców. Rozmawiając o wydarzeniu historycznym (nikt chyba tego nie zakwestionuje), bądźmy rzetelni i trzymajmy się faktów. W jakim świetle stawiamy i do jakiej postaci sprowadzamy powstańców umieszczając ich w bajce? Jesteśmy naznaczeni bezustannym przeinaczaniem, upolitycznianiem i przekłamywaniem historii. Może warto coś z ty zrobić chociaż w domowym zaciszu. Bez rzekomej krzywdy, która będzie wymierzona w uczestników tych wydarzeń. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Chyba obaj mnie nie bardzo zrozumieliście. Serio? Napisałem o sposobach pisania/mówieni/badania o/i historii, przeczytaj raz jeszcze, raz jeszcze... itd. Tak się składa, że historia jest częścią mojego zawodu, więc nieśmiało się odezwałem - bez oceniania, bez napinki, bez wymądrzania się. Zasugerowałem poszerzenie horyzontów w kwestii metodologii. Może to nie czas i miejsce, ale zaczynam mieć alergię na youtubowych zbieraczy lajków (szczególnie w takim ważkim społecznie temacie). "Rozmawiając o wydarzeniu historycznym (nikt chyba tego nie zakwestionuje), bądźmy rzetelni i trzymajmy się faktów." Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez MaleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Postulujesz poszerzenie horyzontów w zakresie metodologii? Racja, jeśli ktoś będzie chciał drążyć temat tak głęboko. Tu historyk też wspomina o tym, jest merytoryczny, wyważony w ocenach, bardziej skupiony na zgromadzonej faktografii. Jeśli miny Zychowicza mają służyć zwiększeniu zainteresowania/ilości laików, jest mi to obojętne. Polecam, bo chyba nie obejrzałeś, a oceniasz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Postulujesz poszerzenie horyzontów w zakresie metodologii? Racja, jeśli ktoś będzie chciał drążyć temat tak głęboko. Tu historyk też wspomina o tym, jest merytoryczny, wyważony w ocenach, bardziej skupiony na zgromadzonej faktografii. Jeśli miny Zychowicza mają służyć zwiększeniu zainteresowania/ilości laików, jest mi to obojętne. Polecam, bo chyba nie obejrzałeś, a oceniasz. Poddaje się. Miłej nocy.P.S. Niczego nie postuluje, ogarnij się intelektualnie. Rozumiem, że chcesz mieć ostatnie bezdyskusyjne słowo na temat wojny, woblerów, damskiej bielizny, psów, szczurów i lodów Bambino, ale... nie rób z siebie pajaca, no chyba, że wchodzisz w politykę, a to przepraszam . Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez MaleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 To ja też się poddaję. Miłej nocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Znam przynajmniej kilka odmiennych interpretacji, ale faktem jest i pozostanie niezbitym, że ten akt niezgody był odruchem naturalnym i niewystudiowanym. "Co ludzie powiedzą" to chyba nie jest najważniejsze kryterium.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2023 p. Norbert Bączyk prowadzi na YT oraz na Spotify "Podkast Wojenne Historie" - jestem subskrybentem od dłuższego czasu, co tydzień na kanale 2-3 nowe odcinki Podoba mi się to że bardzo często odwołuje się do materiałów źródłowych - głownie zachowanych meldunków wojskowych i innych dokumentów historycznych co sprawia że ma się wrażenie że słucha się rzeczywiście historyka-badacza a nie tylko publicysty formułującego własne opinie. kol. Zychowicz jest jakby pod drugiej stronie spektrum jego już od dłużego czasu nie subskrytubję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Kanał Zychowicza nie jest najgorszy. Moim zdaniem dobrze się go słucha i co zadziwiające, często właśnie prowadzący ma bardziej trzeźwy osąd.Taki przykład, Piotr pyta o polski interes, a profesor UW zaczyna mówić o interesie ukraińskim. Albo kolejny, słynny geopolityk próbuje nam wmówić, że sojusz wojskowy z Ukrainą i wspólna walka/odstraszanie Rosji z pominięciem NATO jest w naszym interesie.Co do poruszanego w filmie tematu Powstania i zachowania wobec Armii Czerwonej też jestem bliższy redaktorowi.A tymczasem niedługo biorę dzieci i jadę pod Halę Mirowską. Trzeba wujkowi zapalić znicz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 To już 80 lat....Cześć i chwała bohaterskim Powstańcom Warszawskim,Ludności Cywilnej i wszystkim którzy pośrednio lub bezpośrednio brali udział w tym Zrywie Wolności. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Jesteśmy, jeśli pamiętasz (youtube.com) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Chwała bohaterom! Na defence24 trafna choć trochę gorzka opinia podsumowująca kontekst wojskowy i polityczny Powstania "Powstanie Warszawskie: pytania o przeszłość i przyszłość". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Cześć i Chwała 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 https://youtu.be/xlbBkFIKnng?si=y7muslDzNhEtFRhE 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Inne ciekawe spojrzenie na to czy było warto, w dodatku anonimowe. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi