Skocz do zawartości

71 Rocznica Wybuchu Powstania Warszawskiego

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

Kurczę, właśnie miałem wrzucić link do tej rozmowy. Dziękuję, że mnie uprzedziłeś. I polecam wszystkim. Myślę, że minęło tyle czasu, że można o tym rozmawiać bez sprawiania bólu bohaterskim uczestnikom tych tragicznych dni.

A ja polecam wszystkim miłośnikom historii zapoznać się z pracami np. Haydena White'a, nawet nie dlatego, by coś kwestionować (bo można), ale by nabrać nieco dystansu do historii. Warto też zastanowić się, w jaki sposób dociera do nas historia, w jaki sposób jest nam dostępna, kto i jak nam ją opowiada i jak to robi, i czym w ogóle jest historia. A potem możemy oglądać różne fabuły typu "obalamy mity" :D

Chyba obaj mnie nie bardzo zrozumieliście. Albo zrażeni tytułem, nie posłuchaliście rozmowy. I uważam, że jest ku temu najlepszy moment. O ile Zychowicz nigdy nie był dla mnie autorytetem historycznym, o tyle jego gościa naprawdę warto posłuchać. Tu nie ma żadnego zamachu na bohaterstwo powstańców. Rozmawiając o wydarzeniu historycznym (nikt chyba tego nie zakwestionuje), bądźmy rzetelni i trzymajmy się faktów. W jakim świetle stawiamy i do jakiej postaci sprowadzamy powstańców umieszczając ich w bajce? Jesteśmy naznaczeni bezustannym przeinaczaniem, upolitycznianiem i przekłamywaniem historii. Może warto coś z ty zrobić chociaż w domowym zaciszu. Bez rzekomej krzywdy, która będzie wymierzona w uczestników tych wydarzeń.

• Like 2

Chyba obaj mnie nie bardzo zrozumieliście.

Serio? Napisałem o sposobach pisania/mówieni/badania o/i historii, przeczytaj raz jeszcze, raz jeszcze... itd. Tak się składa, że historia jest częścią mojego zawodu, więc nieśmiało się odezwałem - bez oceniania, bez napinki, bez wymądrzania się. Zasugerowałem poszerzenie horyzontów w kwestii metodologii. Może to nie czas i miejsce, ale zaczynam mieć alergię na youtubowych zbieraczy lajków (szczególnie w takim ważkim społecznie temacie). 

"Rozmawiając o wydarzeniu historycznym (nikt chyba tego nie zakwestionuje), bądźmy rzetelni i trzymajmy się faktów."  :lol:

Edytowane przez MaleX

Postulujesz poszerzenie horyzontów w zakresie metodologii? Racja, jeśli ktoś będzie chciał drążyć temat tak głęboko. Tu historyk też wspomina o tym, jest merytoryczny, wyważony w ocenach, bardziej skupiony na zgromadzonej faktografii. Jeśli miny Zychowicza mają służyć zwiększeniu zainteresowania/ilości laików, jest mi to obojętne. Polecam, bo chyba nie obejrzałeś, a oceniasz.

• Like 2

Postulujesz poszerzenie horyzontów w zakresie metodologii? Racja, jeśli ktoś będzie chciał drążyć temat tak głęboko. Tu historyk też wspomina o tym, jest merytoryczny, wyważony w ocenach, bardziej skupiony na zgromadzonej faktografii. Jeśli miny Zychowicza mają służyć zwiększeniu zainteresowania/ilości laików, jest mi to obojętne. Polecam, bo chyba nie obejrzałeś, a oceniasz.

Poddaje się. Miłej nocy.

P.S. Niczego nie postuluje, ogarnij się intelektualnie. Rozumiem, że chcesz mieć ostatnie bezdyskusyjne słowo na temat wojny, woblerów, damskiej bielizny, psów, szczurów i lodów Bambino, ale... nie rób z siebie pajaca, no chyba, że wchodzisz w politykę, a to przepraszam  :D.

Edytowane przez MaleX

Znam przynajmniej kilka odmiennych interpretacji, ale faktem jest i pozostanie niezbitym, że ten akt niezgody był odruchem naturalnym i niewystudiowanym. "Co ludzie powiedzą" to chyba nie jest najważniejsze kryterium..  

• Like 2

p. Norbert Bączyk prowadzi na YT oraz na Spotify "Podkast Wojenne Historie"  - jestem subskrybentem od dłuższego czasu, co tydzień na kanale 2-3 nowe odcinki

Podoba mi się to że bardzo często odwołuje się do materiałów źródłowych - głownie zachowanych meldunków wojskowych i innych dokumentów historycznych co sprawia że ma się wrażenie że słucha się rzeczywiście historyka-badacza a nie tylko publicysty formułującego własne opinie. kol. Zychowicz jest jakby pod drugiej stronie spektrum jego już od dłużego czasu nie subskrytubję  :rolleyes:

• Like 1

Kanał Zychowicza nie jest najgorszy. Moim zdaniem dobrze się go słucha i co zadziwiające, często właśnie prowadzący ma bardziej trzeźwy osąd.

Taki przykład, Piotr pyta o polski interes, a profesor UW zaczyna mówić o interesie ukraińskim. Albo kolejny, słynny geopolityk próbuje nam wmówić, że sojusz wojskowy z Ukrainą i wspólna walka/odstraszanie Rosji z pominięciem NATO jest w naszym interesie.

Co do poruszanego w filmie tematu Powstania i zachowania wobec Armii Czerwonej też jestem bliższy redaktorowi.
A tymczasem niedługo biorę dzieci i jadę pod Halę Mirowską. Trzeba wujkowi zapalić znicz.

• Like 2

• 11 miesięcy temu...