Skocz do zawartości

ulepszony material na blanki

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,392412,ulepszony-kompozyt-z-nanorurek-weglowych.html

http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/azV9q0N_460sv.mp4

Wydaje sie, ze firma, ktora zastosuje te technologie w blankach 'nieco' podniesie poprzeczke :) A jakby jeszcze pierscien przelotki osadzac w tego typu tworzywie (cos w stylu przelotek AGS)... To powstanie spory problem z dobraniem odpowiednio lekkiego kolowrotka do tak skonstruowanego kija. Eh, zawsze pod gorke ;)

Idac w tym kierunku, to czytajac miedzy wierszami odkryjemy i te niekonwencjonalne aspekty wykonywania/usprawniania sprzetu. Np bardzo wiele o wedce/kolowrotku mozna dowiedziec sie z samej tylko nazwy. Np pierwsza z brzegu nazwa wedki po otwarciu allegro - Black Widow Carp. Nie od dzis wiadomo jak unikalne wlasciwosci ma pajecza nic, ale tez firma z jakiegos powodu nie chce otwarcie przyznac ze posiada az tak zaawansowana technologie. Jednakze z drugiej strony chce Nam, Wedkarzom przekazac rzetelna wiedze, a nie oszukiwac. Przemyca wiec w nazwie aluzje majaca informowac jakich to naprawde materialow uzywa w tej konstrukcji. A i zarazem grozi karpiom, ktore niebacznie stana na drodze posiadacza tej niewatpliwie wspanialej technologicznie wedki.

Skolei te o nazwach nawiazujacych do mitologii/magii/okultyzmu sa po prostu zaklinane/konsekrowane. Jesli zaklinane w polsce, to podejrzewam jakich formul magicznych uzywaja. Ale pewnie male, zolte raczki maja swoje wlasne zaklecia. O ile dobrze pamietam Rydzyk mial cos wspolnego z jakimis wedkami? Tutaj sprawa technologiczna wydawala mi sie prosta, po prostu wedki swiecone byly i tyle. 

No, ale wedke z nanorurek/grafenu to jednak chcialbym miec :D Mialaby naprawde smukly blank, co wyeliminowaloby moj obecnie najwiekszy problem w wedkarstwie - jak wiater mi wieje na kija, to sie kij gnie i mnie wkurza ;)

Podejrzewam, ze technologia tworzenia pozostanie dla mnie tajemnica. Ale na forum przewinal sie temat o tych kijach, podobno nawet sensowne byly. Niestety nazwy handlowej nie pomne... Co do natacyum....nie, definitywnie nie.  Celem inicjatywy byla wszak eksploatacja ponatacyum.  Chociaz nie moge wykluczyc, ze na jakims etapie projektu natacyum nie bylo wykorzystywane.