Skocz do zawartości

IRLANDIA 2010

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

ostatnio próbujemy pokręcić zębate pod wodą:

http://www.youtube.com/watch?v=ra7SKk_ja4Y

w końcówce filmiku widać wyskakującego zębatego który łamie

nieopatrznie pozostawioną na burcie wędkę.

skutkiem tego jest metrówka wyholowana na najkrótszy kij castingowy w historii :D

z resztą łowiąc sweeperem to i wędka nie potrzebna :D

http://www.youtube.com/watch?v=fpeurPacObM

pozdrówka

• Odpowiedzi 260
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zazdroszczę takich miejscówek! Kurcze może pownowny zlot w Ire? A z tym kijkiem to możesz się?mylić :D Widziałem podobną sytuację, z tym, że gościowi strzeliła wędka w czasie holu musky (film na VHS). Wyciągnął wtedy na krótki kijek takiego około 50 musky.

Pozdrawiam

Remek

Mialem podobna sytuacje na Lake of de Woods ..moj syn nie mogl sobie poradzic z odhaczeniem bassa wiec polozylem kij opierajac go o burte a przyneta lezala na wodzie ...w momencie jak kleszczykami odhaczalem bassa duzy szczupak uderzyl z dolu w [chyba ] Skinnera 15 i nie trafil ...ale wobler wyskoczyl do gory machajac kotwiczkami ...piekne sprawy sie dzieja sie czasami .

Wiem ze Tadkowi na Vermilionie w ten sposob zlamal szczytowke opartej wedki o burte ...ale zaraz sie wypial :D

Zazdroszczę takich miejscówek! Kurcze może pownowny zlot w Ire? A z tym kijkiem to możesz się?mylić :D Widziałem podobną sytuację, z tym, że gościowi strzeliła wędka w czasie holu musky (film na VHS). Wyciągnął wtedy na krótki kijek takiego około 50 musky.

Pozdrawiam

Remek

Jestem za. Nawet bym przenocował kilku chłopa. :D

Łodzie też by się znalazły.

Połowa lipca za pasem, pora zapomnieć o łowieniu pipsztoków i wreszcie złowić jakąś większą rybę. Sezon na żarłacza rozpoczęty, jak donoszą, pierwszym w tym roku błękitnym na zachodnim wybrzeżu.

Tym razem nietypowo bo przy użyciu lekkiej 30lb linki. Zaowocowało to zaciętą piętnastominutową walką. Zainteresowanych szczegółami jak zwykle odsyłam do swojego bloga.

.

post-752-1348914835,0002_thumb.jpg

post-752-1348914835,1209_thumb.jpg

Dzięki chłopaki za pozytywne komentarze :D

czy da sie je lowic na przynety sztuczne, czy raczej nie bardzo

Raczej nie bardzo, aczkolwiek teoretycznie...

Jest jednak kilka problemów do pokonania.

Po pierwsze: jak znaleźć rekina w wielkim oceanie? Nęcenia nie da się uniknąć i tak. Na branie czekaliśmy od 11:00 do 16:20 więc oranie cały ten czas sporą przynętą wymagało by nie lada przygotowania fizycznego.

Po drugie: jak musiała by wyglądać przynęta uzbrojona w kotwice będące odpowiednikiem haka przynajmniej 10/0

Po trzecie: jak zarzucić a potem prowadzić przynętę na 3 – 4 metrowym przyponie ze stalowej linki o wytrzymałości minimum 150 lb

Po czwarte: problematyczne było by też zacięcie jako że na odjazd z woblerem w pysku raczej nie ma co liczyć a błyskawiczne zacięcie przy użyciu mono było by niemożliwe z uwagi na rozciągliwość takiej linki. Użycie plecionki to osobny rozdział i spore wyzwanie samo w sobie.

I w końcu łowienie rekinów bez zapachu rubby-dubby to już nie było by to samo <_<

.

post-752-1348914835,2702_thumb.jpg

Dzieki Tomaszku.

Duzo sie dowiedzialem na temat tych fajnych ryb.

Rozumiem ze lowicie w dryfie, czy plywacie aktywnie na silniku ?

Ciagle wydaje mi sie ze daloby sie na sztuczne. Albo trollowac, albo np wielkie rippery uzbroic do dryfu (tak jak wertykalnie lowi sie na srodladziu).

Necenie, zapachy itd oczywiscie tez. Na pewno pomagaja zwabic rybe.

Guzu

Nie podobno Daniel tylko były piękne odjazdy na ogonie ale i tak odgłos pękajacego Team Dragona koło ucha był bezcenny. :mellow: .

@kibol czyli Tomek wyholował ostatnio sandacza ponad 80 rękami za plecionke bo zrobiła mu sie broda i przy odplątywaniu sandacz wsysnoł gume z dna. :D .Ja na sanie wyholowałem 50taka na 0.12 też rękami bo przy pierwszym odjeździe pstrag wybrał cały sznur a na podkładzie zrobił się węzeł który nie przechodził przez przelotki.Myslałem że się zerwie ale powolutku i delikatnie dał się podebrać. B)

• 2 tygodnie później...

Witam Panów.

W dziesiejszym odcinku wieści z Co. Donegal. Duży 125 lb żarłacz b. Rozpoczął swoje życie jako porbeagle ale w czasie półtoragodzinnego holu najwyraźniej zamienił się w bluesa.

.

Wniosek: You're going to need a bigger reel

Ryba w czasie początkowego odjazdu „prawie” opróżniła penn-a senatora klasy 20lb. Prawie, w cudzysłowie, bo tylko dzięki szybkiej reakcji szypra, który ruszył za rybą. Z moim TEK 700 miał bym marne szanse.

post-752-1348914844,0967_thumb.jpg

Krzychu, rejs był zaplanowany na porbeagle więc zabukowaliśmy czarter który miał najlepsze i najbardziej wiarygodne raporty z zeszłego roku. Jeden rejs i 1000 przejechanych kilometrów w 48 godzin to dobra przygoda.

Raporty z przed 4-5 tygodni donosiły, że rekiny te są w okolicy. Próbowaliśmy do mniej więcej 15:00 łowić na żywca stojąc na kotwicy. Jednak potwierdziły się informacje sprzed 1-2 tygodni przed zaplanowanym rejsem że ryby najwyraźniej wyniosły się z tej okolicy.

Brak rezultatów skłonił nas to przeniesienia się na otwarte wody i łowienia klasycznie w dryfie, kiedy to właśnie zameldowała się podejmowana tu ryba.

Na rejsie było pięciu wędkarzy, więc sam wiesz jak to jest. Rekin prawie mój bo na tym zestawie użyty był mój balonik Całą imprezę zamierzamy powtórzyć we wrześniu, tym razem w mocno okrojonym składzie osobowym :D może lepiej pójdzie.

• 2 tygodnie później...