Skocz do zawartości
  • 0

Majowy szczupak z Wisły

filip0985

Pytanie

Witam

Wybieram się na majowy weekend do rodziny, a tak naprawdę nad Wisłę powyżej Grudziądza :mellow: Łowiłem już tam wiele razy, ale nigdy specjalnych efektów nie miałem, w zasadzie to tylko czasem, ale też rzadko złowiłem szczupaka, przeważnie nie wymiarowego albo 45-50 cm pistoleta. Mam problem ze znalezieniem stanowisk szczupaków. Ponieważ jest to odcinek uregulowany kamiennymi i betonowymi ostrogami zawsze łowie według takiego schematu:

1. Rzuty z nasady ostrogi gumą i ściąganie wzdłuż główki w połowie wody

2. Rzuty ze szczytu ostrogi z prądem gumą i ściąganie podskokami po dnie w okolicy warkocza

3. Rzuty ze szczytu ostrogi pod prąd gumą i ściąganie w połowie wody do siebie. Tu nie skacze po dnie bo łatwo o zaczep.

Niby wszystko robię podręcznikowo, a jednak efekty mizerne. Co byście drodzy forumowicze poradzili? Gdzie szukać szczupaka na początku maja i czy lepiej się sprawdza guma (duża, mała) czy może wobler?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z mojego niewielkiego doświadczenia wiślanego sądzę, że bardziej bliżej czerwca esox się budzi

Myślę, że masz sporo racji. U szczupaka temperatura wody ma bardzo duże znaczenie. Jeśli jest zbyt zimno, jest on ospały i nie żeruje. Ale jeśli tylko woda przekroczy pewien poziom, ryba ta nagle dostaje energii i żre na potęgę. Będąc nad Wisłą w sobotę, włożyłem rękę do wody i powiem krótko....ziąb jak diabli !!

• 0

Tam nie ma starorzeczy ani rozlewisk. Jest tam ogólnie głęboko bo to zewnętrzny zakręt Wisły. Z tego co piszecie to nie powinienem raczej szukać ryb u szczytu główek bo tam za głęboka zimna woda. Więc lepsze są teraz zastoiska między ostrogami?