Wybieram się na majowy weekend do rodziny, a tak naprawdę nad Wisłę powyżej Grudziądza Łowiłem już tam wiele razy, ale nigdy specjalnych efektów nie miałem, w zasadzie to tylko czasem, ale też rzadko złowiłem szczupaka, przeważnie nie wymiarowego albo 45-50 cm pistoleta. Mam problem ze znalezieniem stanowisk szczupaków. Ponieważ jest to odcinek uregulowany kamiennymi i betonowymi ostrogami zawsze łowie według takiego schematu:
1. Rzuty z nasady ostrogi gumą i ściąganie wzdłuż główki w połowie wody
2. Rzuty ze szczytu ostrogi z prądem gumą i ściąganie podskokami po dnie w okolicy warkocza
3. Rzuty ze szczytu ostrogi pod prąd gumą i ściąganie w połowie wody do siebie. Tu nie skacze po dnie bo łatwo o zaczep.
Niby wszystko robię podręcznikowo, a jednak efekty mizerne. Co byście drodzy forumowicze poradzili? Gdzie szukać szczupaka na początku maja i czy lepiej się sprawdza guma (duża, mała) czy może wobler?
Pytanie
filip0985
Witam
Wybieram się na majowy weekend do rodziny, a tak naprawdę nad Wisłę powyżej Grudziądza
Łowiłem już tam wiele razy, ale nigdy specjalnych efektów nie miałem, w zasadzie to tylko czasem, ale też rzadko złowiłem szczupaka, przeważnie nie wymiarowego albo 45-50 cm pistoleta. Mam problem ze znalezieniem stanowisk szczupaków. Ponieważ jest to odcinek uregulowany kamiennymi i betonowymi ostrogami zawsze łowie według takiego schematu:
1. Rzuty z nasady ostrogi gumą i ściąganie wzdłuż główki w połowie wody
2. Rzuty ze szczytu ostrogi z prądem gumą i ściąganie podskokami po dnie w okolicy warkocza
3. Rzuty ze szczytu ostrogi pod prąd gumą i ściąganie w połowie wody do siebie. Tu nie skacze po dnie bo łatwo o zaczep.
Niby wszystko robię podręcznikowo, a jednak efekty mizerne. Co byście drodzy forumowicze poradzili? Gdzie szukać szczupaka na początku maja i czy lepiej się sprawdza guma (duża, mała) czy może wobler?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi