Turtle Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Ktoś z Was korzysta? nadaje się to do czegoś?Zastanawiam się nad tą nową Jaxona (Easy 201B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Generalnie unikaj Jaxona - jakichkolwiek produktow... A juz szczegolnie wynalazkow typu przenosna echosonda Easy 201 B. Z tego co kojarze istnieje linia produktow CUDA. To dosc popularny sprzet...moze lepiej pojsc w ta strone ? Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Turtle Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 a miales w rekach ten wynalazek ze tak o nim piszesz...?Te Humnibirda są znacznie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Pytasz o rade. To Ci radze wedle mojego uznania. Jakbys chcial o Jaxonie : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=13505&am p;start=0& albo wpisz w wyszukiwarke jerkbaita... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Moim zdaniem nie warto. Kup Eagle'a a bedzie dobrze. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P.Rozbiecki Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Witam miałem przyjemność korzystać ze wspomnianej we wstępie echosondy Jaxona. Poniżej pozwolę sobie przedstawić kilka konkretnych informacji. Dodam, że używałem jej jesienią oraz z lodu. Testy jesienią odbywały się na Wiśle, w nurcie oraz na zastoiskach. Zimą - z lodu (porty oraz jeziorka). 1. mała falka powodowała silne zakłócenia obrazu. Innymi słowy - echo głupiało. Na łowisku o głębokości 3 metrów pokazywało od 1 do kilkudziesięciu metrów wody pod sonarem. Głębokość nie była jednak aż tak zmienna2. przy spokojnej wodzie (bez fali) odczyty były ok. Ekran w ciągu kilku sekund po zarzuceniu czujnika pokazywał głębokość. Dodam, że przekaz był czytelny nawet po spłynięciu czujnika na kilkadziesiąt metrów 3. temperatura - to ciekawe, ale zarówno przy temperaturze powietrza +10C, jak i -20C dla echa temperatura wody wynosiła (stale) ok. 10-12C (nie łowiłem na ciepłych kanałach). Widocznie było przyzwyczajone ... 4. przy sfalowanej powierzchni wody echosonda miała tendencję do wieszania się zamrożenia obrazu. By ponowić odczyt trzeba było ją wyłączyć i włączyć 5. najzabawniejszym doświadczeniem, zw. z echem Jaxona były jednak testy na lodzie. Abstrachując od wskazań temp. wody (+10C) echosonda zawsze (temp. otoczenia -15 do +5C) nie mogła przed długi czas (do kilku minut) wyświetlić jakiejkolwiek informacji. Dodam, że trzymałem ją w cieple. Dodatkowo po wyświetleniu obrazu zaczynała się radosna wariacja na temat tego, co pod sonarem. Przykładowo: najpierw pokazywała głębokość 50 metrów (łowisko 3 metry), po czym odczyt schodził w ciągu minuty czy 2 do zera. Ot, echo z wyobraźnią ... Kilka lat temu miałem okazję testować bezprzewodowe echo Humminbird SmartCast w wersji zegarka na rękę oraz wersji podobnej do Jaxona. Test dotyczył tylko łowienia z lodu, przy temp. do -10C. Echosonda sprawowała się dobrze - po kilkunastu sekundach podawała odczyt. Ekran trochę mulił z powodu niskiej temp. jednak wskazania temp. i głębokości (oraz obecności ryb) były poprawne. Mulenie ekranu niwelowało ogrzanie echa. Kolega pirania74 w swoim art. na jerku (poświęconym, łowieniu boleni) wspominał o korzystaniu z usług echosondy PIRANHA MAX 230 PORTABLE. Wspominał, że nie jest zbyt dokładna i czasami lubiła się wieszać - czyli na ekranie mroził obraz bądź się resetował. Jednak zarówno Koledze, jak i mi, bezprzewodowe echa miały służyć tylko do szybkiego i ogólnego rozeznania się w nowych łowiskach, pod względem układu dna i głębokości. Zastrzegam, że opisywanej powyżej doświadczenia dotyczą tylko jednego egzemplarza. Być może wadliwego (echo oddałem w ramach gwarancji). Pozdrawiam,Piotr Rozbiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgodnie z regułą nawet tanie mięso psy nie jedzą.A srakson chce ogłupić biednego wędkarza i wydoić na maxa.Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Turtle
Ktoś z Was korzysta? nadaje się to do czegoś?
Zastanawiam się nad tą nową Jaxona (Easy 201B)
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi