Skocz do zawartości
  • 0

Jaki filtr paliwa na linię paliwową?

Waldek

Pytanie

Witam wszystkich. Od niedawna posiadam używany silnik Yamaha 8 hp i sprzedawca polecił mi zastosowanie dodatkowego filtru paliwa na linii paliwowej. Pierwsze testowe pływanie odbyło się bez dodatkowego filtra. Na kolejnym przed gruszką umieściłem taki filtr:

http://allegro.pl/filtr-paliwa-uniwersalny-raksa-40620-i5565029887.html

i pojawił się problem, bo paliwo było słabo pobierane i silnik gasł. Po ściągnięciu filtra, praca silnika bez zarzutu. Nie chcę rezygnować z dodatkowego zabezpieczenia, bo chcę aby silniczek długo służył. Czy możecie poradzić jaki dodatkowy filterek zamontować na linii paliwowej?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Paweł, nie wiem czy pamiętasz czy nie,  "te czasy" ;-) ;-) ale doskonale sprawdza się filtr paliwa jaki był stosowany w polonezach/dużych fiatach/ maluchach. Ważne żeby tylko założyć go we właściwą stronę.

Pewnie że pamiętam :P

Wszystko/chyba/już się dowiedziałem. :)

Dzięki

Taki Filtrona PS 822  mam i jest OK. Silnik 15 KM. Ważne aby był do benzyny bo są też bardzo podobne do diesla. 

ps822.jpg

Podziękował :)

• 0

Odkopię temat. Czy warto na linii zakładać dodatkowy filtr paliwa? Czy z separatorem wody?

Jeśli tak, to jaki polecacie?

Mile widziana fota jak ogarnęliście montaż (szczególnie opcja z separatorem).

To zależy jaki masz silnik i jaki zbiornik paliwa. Nie wyobrażam sobie potrzeby montażu filtra z separatorem do silnika 20hp z linią paliwa 12l.

• 0

A może coś takiego za 15 zeta do mniejszych silnikow się nada? Siatkowy do grubszych zanieczyszczeń.

attachicon.gif IMG20240830101205.jpg

Wydaje mi się (aczkolwiek mogę się mylić), że w silniku filtr podstawowy na zanieczyszczania stałe jest, bardziej chodzi o ewentualną wodę.

• 0

Odkopię temat. Czy warto na linii zakładać dodatkowy filtr paliwa? Czy z separatorem wody?

Jeśli tak, to jaki polecacie?

Mile widziana fota jak ogarnęliście montaż (szczególnie opcja z separatorem).

Nie wiem ile czasu spędzasz na wodzie, bo taki filtr też kosztuje.

Jesli to raz na miesiąc to raczej nie zaprzątaj sobie głowy, jesli dużo częściej to bym założył taki fltr z separatorem

Bardzo lubię Attwody np te

Przed potencjalnym zakupem, upewnij się że w komplecie masz dwie końcówki do wkręcenia w filtr.

Tam jest stożek i zwykły gwint będzie puszczał paliwo. Potrzebna końcówka stożkowa.

https://allegro.pl/oferta/10-mikronowy-separator-paliwa-wody-attwood-13481465360

oferta pierwsza z brzegu, więc nie sugeruj się. 

Attwood 11840-7

Ogólnie, to wąż ze zbiornika puszczasz do filtra, a z filtra wychodzi drugi, który już ma gruszkę itd.

Prościzna - nie lot na księżyc

• Like 1

• 0

Mam separator wody wbudowany w silnik (chyba większośc od 40hp wzwyż ma). Zbiornik 25l. Przez ostatnich 10 lat nie zdarzyło mi się, żeby w separatorze była woda. W tym roku musiałem rozebrać separator par paliwa (wada fabryczna w konstrukcji). 0 oznak korozji i wody. Woda w paliwie to problem dużych łodzi z małą rotacją w zbiorniku i stojących na wodzie. Przy małych zbiornikach sytuacja ta istnieje czysto hipotetycznie. Przeczytaj warunki gwarancji producenta.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Mam separator wody wbudowany w silnik (chyba większośc od 40hp wzwyż ma). Zbiornik 25l. Przez ostatnich 10 lat nie zdarzyło mi się, żeby w separatorze była woda. W tym roku musiałem rozebrać separator par paliwa (wada fabryczna w konstrukcji). 0 oznak korozji i wody. Woda w paliwie to problem dużych łodzi z małą rotacją w zbiorniku i stojących na wodzie. Przy małych zbiornikach sytuacja ta istnieje czysto hipotetycznie. Przeczytaj warunki gwarancji producenta.

Paweł, Yamaha faktycznie oczekuje że będziesz miał filtr z separatorem założony. Przerabiałem temat

• 0

Ciekawe. A w warunkach gwarancji napisali, że ma być? W instrukcji obsługi mają wepnij przewód w silnik i zbiornik? Nigdzie nie ma wzmianki o separatorze. Jak to wymaganie "oralne" to wiesz...

• 0

Ponieważ wiem coraz mniej, zadzwoniłem do serwisu silników i trochę popytałem. Piszę jakie info otrzymałem - może się komuś przyda.

Yamaha wymaga filtra zewnętrznego, bo takowe sprzedaje... Pozostali producenci nie narzucają takiego wymogu.

Co do konkretnie mojej sytuacji, Serwisant nie poleca zewnętrznego filtra dla silników małej mocy - dodatkowe opory mogą istotnie obniżyć żywotność membranowej pompy paliwa.

Poleca w silnikach dużej mocy i na łodziach trzymanych na wodzie.

Żeby zniwelować nikorzystny wpływ na pompę, warto zadbać o ustawienie zbiornika i filtra niedużo poniżej silnika, najlepiej sprawdzić opory urządzeniem.

Podobno regularnie trafiają do serwisu silniki, które nie mają mocy, dusza się etc. W serwisie wszystko jest ok i okazuje się że winnym jest niewłaściwe zamontowany filtr lub brak serwisu tego filtra...

Edytowane przez sinus

• 0

Trzeba by poprosić o warunki gwarancji pisemne. Bo pytanie, czy wymaga, czy wciska na siłę, bo sprzedaję.

Podobno wciska na siłę.

Co do warunków gwarancji pytanie do użytkowników yamy, ja mam suzuki.

• 0

Podobno wciska na siłę.

Co do warunków gwarancji pytanie do użytkowników yamy, ja mam suzuki.

A ja nie pamiętam na 100% gdzie to było zawarte.

A teraz Mercury i tu z racji łódki stojącej na wodzie przez kilka miesięcy i zbiornika 125 litrów zainstalowałem separator.

Wręcz nie wyobrażam sobie jego braku.

• 0

Tak, ale w twoim przypadku może to być uzasadnione. Co innego zbiorniczek 12l i zestaw trzymany w garażu i slipowany. Czy moja bieda-łódka ze zbiornikiem 25l, gdzie przepałam paliwo dosyć szybko. Z drugiej strony - skoro producent dostarcza zbiornik paliwa z silnikiem i nie ma on separatora na linii, to czy to znaczy, że sprzedaję nam wadliwy produkt?