Skocz do zawartości

Uniwersalne wędzisko?

witus

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam że lexus ma bardzo duży minus a są to przelotki osadzone blisko blanku.... Przez to klei się żyłka do wędki .... Dodatkowo przynajmniej ja mam co chwilę okrecona szczytowke żyłka.... Na co trzeba zwracać uwagę ponieważ przy rzucie jak będzie owinięta żyłka to na pewno strzeli szcytowka. Jak byś chciał to moj lexus jest w dziale giełda

• 2 miesiące temu...

Quantum crypton shotgun

Mam starą wersję 2,7m, 5-30g

Rzuca od tych 5 i można go przeciążyć do ok 40g. Szczytówka poddaje się łatwo za to w dolniku ma dużo mocy.

Minusem jest bardzo krótki dolnik i cienki uchwyt, wędka jak to mówią leci na pysk. Nie jest mega szybka, czułość na wysokim poziomie.

Leżał 3-4 lata za szafa.

A potem dałem kol.

Nie mam juz z tym kol.kontaktu.

Jeżeli to chodzi o Zebco Rhino to jeden z lepszych patyków jaki widziałem.

Mój kumpel go ma i nie zamieni na nic innego za żadne skarby. :)

Szczupaka 1 m+ w Szwecji to wyciągał na kiju do góry bez podbieraka. :D

• 2 tygodnie później...

To ja jeszcze dorzucę do znudzenia Power Loop Spinning 270 10-40g,tylko znajdźcie gdziekolwiek ten kij :D .

Witam

Power loop jest dla mnie wędką może nie super uniwersalną, ciężar wyrzutu na blanku 10-40g to pomyłka delikatnie mówiąc. Moim zdaniem zakres przynęt to od dołu paproszek na główce 0,5g obrotówka Meps long "00" do powiedzmy guma na 8-10g, wobler przy drobnej pracy do 8 max 10cm i powiedzmy obrotówka "4". Powyżej to już mordęga choć da się rzucić znacznie większym ciężarem. 

Jednakże gdybym był zmuszony pojechać nad nieznaną wodę i mógłbym zabrać tylko jeden kij prawdopodobnie wziął bym właśnie Power loopa :)

Mój Power loop wyjął więcej delikatnie ( za skórkę ) zaczepionych ryb różnej wielkości od kilka deko do kilka kilo niż wszystkie pozostałe wędki które posiadam bądź posiadałem razem wzięte :-) 

Posiadam Power loop 270 i Twin power 300. Obie są już pełnoletnie i na pewno się z nimi nie rozstanę - po prostu łowienie nimi sprawia mi ogromną frajdę i przyjemność.

• Like 1

Witam

Power loop jest dla mnie wędką może nie super uniwersalną, ciężar wyrzutu na blanku 10-40g to pomyłka delikatnie mówiąc. Moim zdaniem zakres przynęt to od dołu paproszek na główce 0,5g obrotówka Meps long "00" do powiedzmy guma na 8-10g, wobler przy drobnej pracy do 8 max 10cm i powiedzmy obrotówka "4". Powyżej to już mordęga choć da się rzucić znacznie większym ciężarem. 

Jednakże gdybym był zmuszony pojechać nad nieznaną wodę i mógłbym zabrać tylko jeden kij prawdopodobnie wziął bym właśnie Power loopa :)

Mój Power loop wyjął więcej delikatnie ( za skórkę ) zaczepionych ryb różnej wielkości od kilka deko do kilka kilo niż wszystkie pozostałe wędki które posiadam bądź posiadałem razem wzięte :-) 

Posiadam Power loop 270 i Twin power 300. Obie są już pełnoletnie i na pewno się z nimi nie rozstanę - po prostu łowienie nimi sprawia mi ogromną frajdę i przyjemność.

Januszu,ale mówisz o kiju Power Loop Zander z ruchomymi pierścieniami uchwytu kołowrotka,czy Power Loop Spinning z klasycznym uchwytem?

Bo to dwa zupełnie inne wędziska i na PL Spinning to potęga w stosunku do wersji Zander,którą mam (miałem) i rzeczywiście,to delikatny kij,choć szczupak 70 cm wyjeżdża dość szybko.

Edytowane przez CM Punk

Tak masz rację obydwa Power loop i Twin power mam z przesuwanymi-ruchpmymi uchwytami. Uwielbiam takie uchwyty, może nie ma takiego kontaktu - przenoszenia drgań ale za to wędka idealnie leży w ręku. Przynajmniej w moim przypadku. Co do wytrzymałości to moim zdaniem świadczy o niej czas użytkowania ok 20 lat. Wstyd się przyznać ale na miom Power loopie największą rybą był karp ok 8 kg na paproszka na żyłce o ile panietam 0,14.

Wysłane z mojego SM-G386F przy użyciu Tapatalka