Skocz do zawartości

Ranking jerków - jakie używacie

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...

Odświeżam. Rozpoczynam przygodę z castingiem i mam podobny dylemat. 

Wg. Was lista TOP JERK, na start, to: 

1. S. Slider 10 

2. S. Fatso 10 

3. S. Sweeper 10-12

Kolory: "płotka" i "pike"

Zamierzam wykorzystać również woblery S. Skinner 10-15, S. Perch 12-14 i S. Fatso Crank / pływające / na, które łowię obecnie tradycyjnym zestawem. 

Nie mam doświadczeń z "większymi" przynętami innych producentów, możecie coś polecić ? 

Panowie, jak to u was jest z utratą waszych przynęt ? Kupiłem ostatnio zestaw castingowy (black rock 10-35 i SX 3gen), zakładałem salmo 10F i poleciał daleko daleko w krzaki, zarośla. Okazało się że nawaliła agrafka przy przyponie.. Dziś stracony Savage Gear belly up, bardzo podobała mi się jego praca, ale może jutro uda mi się go odzyskać. Szczerze mówiąc to bardzo boli mnie serducho jak przynęty za prawie 40zł lecą daleko daleko.. Czy często tracicie przynęty przy rzucie ? Nie wiem jaką mam u siebie plecionkę, bo kupiłem z nawiniętą, podobno 12-14 PP, ale od dziś łowię tylko i wyłącznie gumami, do czasu aż nie kupię jakiejś pletki, tu chyba skuszę się na dragona JIGGIN BRAID (niby do 20kg, ale nie wiem jak w rzeczywistości..). Więc - boli was serducho ?  :(

Edit : Ktoś może się wypowie o plecionce do sliderów 10 tonących ? One chyba mają po 46g

Edytowane przez Aztekaztecki

Jasne, że boli. Ale to taki test castingowca ;) W zeszłym roku w momęcie rzutu blisko 100u gramowym jerkiem, przy maksymalnie naładowanym kiju, coś strzeliło przy przynęcie. dynamika rozładowania blanku była tak wielka, że kij wyrwało mi z łapy i odfrunął za burtę łodzi. Tylko mogłem popatrzeć jak Dragon Ultima + Daiwa Alphas 150 pięknie idą na dno (czyli ok 1500pln)...czyli wszystko pred Tobą :D

A z plecionką do 10S się nie obcyndalej. Minimum 0,22 a najlepiej 0,25

• Like 3

Za cholerę nigdy nie miałem brania na skinera. Nie leży mi ta przynęta, Chyba wymienię ją na coś innego.

Na skinnera 10 łowiłem bolenie i szczupaki na rzece, bardzo dobrze się nim łowi za przeszkodami w zawirowaniach / wstecznych prądach, gdzie trudno dobrze wyeksponować inną przynętę. Niektóre brania były widowiskowe, szczególnie na przytrzymaną i podszarpywaną pod powierzchnią przynętę. 

Panowie, jak to u was jest z utratą waszych przynęt ? Kupiłem ostatnio zestaw castingowy (black rock 10-35 i SX 3gen), zakładałem salmo 10F i poleciał daleko daleko w krzaki, zarośla. Okazało się że nawaliła agrafka przy przyponie.. Dziś stracony Savage Gear belly up, bardzo podobała mi się jego praca, ale może jutro uda mi się go odzyskać. Szczerze mówiąc to bardzo boli mnie serducho jak przynęty za prawie 40zł lecą daleko daleko.. Czy często tracicie przynęty przy rzucie ? Nie wiem jaką mam u siebie plecionkę, bo kupiłem z nawiniętą, podobno 12-14 PP, ale od dziś łowię tylko i wyłącznie gumami, do czasu aż nie kupię jakiejś pletki, tu chyba skuszę się na dragona JIGGIN BRAID (niby do 20kg, ale nie wiem jak w rzeczywistości..). Więc - boli was serducho ?  :(

Edit : Ktoś może się wypowie o plecionce do sliderów 10 tonących ? One chyba mają po 46g

Dla początkującego 30 LB a najlepiej 40. Coś sprawdzonego typu PP lub Stren. Pewny sprzedawca na forum. Pawł @Psulek. Agrafki minimum Spinwal. I hamulec rzutowy (odśrodkowy lub magnetyk) mocniej dokręcony. Łagodny wymach. Nie taki jak spinem. Po braniu delikatne rzuty aby zakleszczoną plecionkę odwinąć.

Kup trochę jerków po 10 zł do treningów. Najlepiej pływających..

To tyle na szybko.

Odstrzały zdarzają się nawet doświadczonym jerkmanom. Ostatnio podczas 20 godzin łowienia tez sztukę odstrzeliłem. Rzut pod duży wiatr i niewyregulowanie magnetyka.

Łoj tam coś ci tam Robert ubyło z kolekcji ( którą szybko nadrobiłeś )A u mnie Sweeper 12/14 ,Kenart Dancer i na końcu klasyka Slider 10F/S

Jasne, że boli. Ale to taki test castingowca ;) W zeszłym roku w momęcie rzutu blisko 100u gramowym jerkiem, przy maksymalnie naładowanym kiju, coś strzeliło przy przynęcie. dynamika rozładowania blanku była tak wielka, że kij wyrwało mi z łapy i odfrunął za burtę łodzi. Tylko mogłem popatrzeć jak Dragon Ultima + Daiwa Alphas 150 pięknie idą na dno (czyli ok 1500pln)...czyli wszystko pred Tobą :D

A z plecionką do 10S się nie obcyndalej. Minimum 0,22 a najlepiej 0,25

Witam dokładnie boli i to bardzo ostatnio poszły mi dwa slajdery ale dopiero zaczynam tak wiec jesjeste.em przygotowany na straty.

Co do łownosci to moge powiedziec tylko o s7 takimi łowiłem na tradycyjny zestaw kolory naturalny płoć i okoń zależnie od zbiornika , miałem też z niebieskim grzbietem i co najlepsze na nowym jeziorku KILER szesc sztuk w dwie godzinki.

Plećka stren sonic braid 40lb, przypony spinwala /nie wolframy, surfstrand, ja akurat mam do ok 20kg, 46lb chyba/  - zestaw polecany na forum, ja się dostosowałem i póki co jestem mega zadowolony - do przynęt o masie do 70g.

Slider 12S leci pięknie, rzucam mocno bez zastanowienia.

Jerk 100g.... wyrzut delikatniejszy i spoko :)

• Like 1

Ja porobiłe sobie parę slidero podobnych wobów, ale mają inna pracę i kolorystykę  ,która  może być bardzo skuteczna .Jestem w fazie testów i jak narazie jeden maluch...Testuje też usilnie Jaca 17  ale jak narazie 1 branie  ...Kupiłem  okazyjnie (15zł) kilak  sliderów 12 i też muszę przetestować. No i fatsiak 14 w barwach okonia z podkładem fluo też czeka na swoją okazje...Chcę jeszcze zrobić sobie parę  wobków bardziej wydłużonych niż slider , ale narazie muszę  przetestować to co mam ...

• Like 1