Skocz do zawartości

Ranking jerków - jakie używacie

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Łowił ktoś na Kamatsu Slow glider ?

Nadaję się to do łowienia ?

attachicon.gif Screenshot_20230419-121921_Google.jpg

Jeśli łowiłeś na slideropodobne jerki z Ali to te są z tej samej formy, pytanie czy mają również grzechotkę. 

Edytowane przez Okonhel
  • Like 1

Mój ranking tych którymi lubię najbardziej łowić:

1. Salmo Sweeper

2. Salmo Slider 

3. Salmo Fatso

4. Strike Pro Buster Jerk

5. Strike Pro Wolf Tail

Ranking wg wyników (mizernych) z ostatnich kilku sezonów:

1. Strike Pro Wolf Tail (ten mniejszy)

2. Salmo Sweeper 

3. Rapala X-Rap Otus (ten mniejszy)

4. Salmo Slider 

Przed tym sezonem nabyłem kilka sztuk Rattlin Slidera od Salmo i Fatso 14, zobaczymy jak się sprawdzą. Zastanawiam się czy jeszcze czegoś nie dorzucić ale budżet na ten rok już przekroczyłem dwukrotnie więc raczej pójdę w jakieś gumy.

• Like 2

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Witajcie, posiadam narazie tylko dwa jerki, a dokładnie Berkley Zilla Glider 16cm 65g i Westin Swimm Glidebait RR 12cm 53g i chciałbym dokupić jeszcze 3 lub 4 jerki tylko nie wiem jakie są skuteczne, możecie coś polecić w wadze od 30 do 80g ? Dziękuję.

post-66807-0-62775700-1702223981_thumb.png

post-66807-0-41062400-1702223990_thumb.png

Edytowane przez dzesiu2002

Dokup sobie salmo slidera 10 salmo sweeper 14 . To taki „must have”

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuję, a w jakich wersjach i kolorach, dopiero zaczynam przygodę z jerkowaniem. Mam narazie wolno tonącego i suspended. Salmo Sweeper 14 Sinking w kolorze szczupaka ?

post-66807-0-47493400-1702224771_thumb.png

U mnie jerki dzielą się na tonące i niepotrzebne (czytaj pływające )kolor wg mnie ma drugorzędne znaczenie . Ważniejsze jak poprowadzisz .

Czyli floating (F) odpadają, to używasz Sinking (S), (SS) i suspendingi tak ? Edytowane przez dzesiu2002

Sinking - tonący , suspending - neutralny

A neutralny po wrzuceniu do wody też się zanurza, jak się poczeka te paręnaście sekund ?

Edit: Ok oczytałem się to Sinking, Slow Sinking i Suspending toną. Czyli kolejnosc od mniej do mocniej zatapialnego wygląda tak: Suspending, Slow Sinking i Sinking.

Zgadzam się z przedmówcami w sprawie obowiązkowego Stike Pro Buster Jerk 15  :). Wersji nie da się uogólnić bo zależy to od głębokości łowiska i aktywności ryb. W tym sezonie jeszcze bardziej polubiłem jego większego brata Big Bandit. Istotą jest animacja przynęty :)

• Like 1

Strike-Pro Buster to taki "Must have", więc rozważ zakup tego jerka :)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Dorwałem takiego Bustera, ale nie wiem czy to oryginalny

https://allegro.pl/oferta/wobler-slider-strike-pro-buster-jerk-slow-sinking-15cm-75g-c041f-szczupak-14457600399

• 5 miesięcy temu...

Szanowni Koledzy czy rekodzielo np z Corona F nie powinno byc znacznie lepsze niz fabryczne odlewy z pianki lub plastyku, tym bardziej iz ceny bardzo zblizaja sie juz do rekodziela.

Czy jednak uwazacie. iz zaproektowany komputerowo, dlugo testowany przez dziesiatki wedkarzy i w koncu wyprodukowany w budzecie projektowym dziesiatek tys usd jerk bedzie lepszy niz intuicyjne i czesto moze niepowtarzalne struganie rzemiesliniczo rekodzilnicze?

W przypadku szczupaków nie ma większego znaczenia czy jest to przynęta produkowana masowo czy ręcznie. Ryba uderzy w każdą, nawet fatalnie pracującą przynętę, kwestią jest tylko to, którą chce posługiwać się wędkarz. Lepsze przynęty łatwiej i przyjemniej poddają się animacji, gorsze są nudne i mniej podatne na szarpnięcia ale ryby się tym nie przejmują. Rozmiar i haotyczny ruch, wynikający z szarpania wystarczają aby szczupak chciał atakować Jerka lub totalnie go olać w zależności co w danym dniu lub okresie mu się podoba. Kilka koncepcji wyważania jerków jest jeszcze niewykorzystywanych ani w masowej ani ręcznej produkcji zatem w przyszłości powstanie jeszcze wiele ciekawych przynęty typu jerk.

• Like 3

W przypadku szczupaków nie ma większego znaczenia czy jest to przynęta produkowana masowo czy ręcznie. Ryba uderzy w każdą, nawet fatalnie pracującą przynętę, kwestią jest tylko to, którą chce posługiwać się wędkarz. Lepsze przynęty łatwiej i przyjemniej poddają się animacji, gorsze są nudne i mniej podatne na szarpnięcia ale ryby się tym nie przejmują. Rozmiar i haotyczny ruch, wynikający z szarpania wystarczają aby szczupak chciał atakować Jerka lub totalnie go olać w zależności co w danym dniu lub okresie mu się podoba. Kilka koncepcji wyważania jerków jest jeszcze niewykorzystywanych ani w masowej ani ręcznej produkcji zatem w przyszłości powstanie jeszcze wiele ciekawych przynęty typu jerk.

dziekuje! czyli kupowac to co sie podba najbardziej nam i jest przyzwoite :D choc filmiki yt z zakupu jakos tam skutecznych jerow z aliex po kilka zl tez daja do myslenia (szczegolnie jak sie zerwie 3szt po 69zl ;) 

natomiast btw co do opieszalosci szczupaka na animacje najbardziej zaskoczyly mnie filmy gdzie to duzej martwej ryby montowano zombie bait vibra cos a la:

i szczupaki w duzej mierze to zupelnie olewaly, lub atakkowaly po kilku minutach zamiast rzucic sie od razu :) gdzie jednak swierze mieso plus naprawde fajna animacja ruchu, wiec co dopiero powiedziec o skuszeniu ich na kawal polakierowanego plastyku szczegolnie jak nie maja ochoty...

polecano mi imitacje szczupaka np westin mike the pike jako kanibalistyczne zwalczanie konkurencji pokarmowej nawet jesli szczupak nie jest na zerze ale to u mnie sie tez nie sprawdzilo....