Skocz do zawartości

JERKBAIT w RYTMIE dobrej MUZYKI

francisco scaramanga

Rekomendowane odpowiedzi

..., co to było w linku Remiego.

Neu -Kapela z Niemiec Zach. (Prekursorzy czegoś co określono jako krautrock)

Właściwie to psychodela i rok progresywny. Okres świetnych aranżacji i zespołów takich jak CAN, FAUST, nasze SBB, 

Wstawiłem kawałek "Hallogallo" z pierwszej debiutanckiej płyty "NEU!" (1971r.)

Parę lat później muzycy z NEU tworzą Kraftwerk.

...

Wywołałeś Gregga.Allmana z drugiej strony rzeki.

Tu świetny wykon na żywo z jakiegoś programu TV, właściwie "z marszu" -bez prób, z liścia !!! Masterpiece !!!

Ci goście z Allmanem to tacy dwaj jajcarze znani z The Turtles, której bli zalożycielami, grali też u Zappy, przyjaźnii się z Alice Cooperem, Markiem Bolanem, Springstinem , Blondie i wieloma innymi znanymi postaciami. Dzięki znajomościom mieli możliwość robienia wywiadów dla tv ze znanymi muzkami. Często wspomagali ich swoimi głosami na płytach i podczas koncertów. Tu dwa w zasadzie światowe ich przeboje, które z pewnością znasz: https://www.youtube.com/watch?v=aOvD-FV8bN4

Nie rozpieszczali nas muzyką z Niemiec Zachodnich. Phudysów itp. było sporo. :) Oczywiście The Can, słuchałem trochę Birth Control, oczywiście Klausa Schulce i Tangerine Dream. Tego głównie dzięki redaktorom z Trójki. :"Elektoroników" szczególnie dzięki Jerzemu Kordowiczowi. Szkoda, że tak mało tego u nas było, bo już w drugiej połowie 60-tych działo się w Niemczech Zachodnich sporo ciekawego. Amon Duul, chyba najciekawsza formacja, bardzo ceniony przez producentów i muzyków na Wyspach, poznałem w zasadzie kilka lat temu. 

Jakoś nie przekonuje mnie to Mysha.  Pod "Kocham wolność" Chłopców Z Placu Broni  w komentarzach na YT ktoś napisał: Jak to możliwe, że za nędznego PRL-u była taka zajebista muzyka z tak świetnymi tekstami, a teraz jest taka syfiasta, gówniana papka. https://www.youtube.com/watch?v=1iMbtFR0mk0

• Like 1

Pod "Kocham wolność" Chłopców Z Placu Broni  w komentarzach na YT ktoś napisał: Jak to możliwe, że za nędznego PRL-u była taka zajebista muzyka z tak świetnymi tekstami, a teraz jest taka syfiasta, gówniana papka.

Moja świętej pamięci babcia mawiała, że kiedyś nawet glina była lepsza... Powiedzmy, że dosyć mocno siedzę w muzyce typu hc/punk/postpunk. Można napisać, że najlepszy był Dezerter ze Skandalem na wokalu, a reszta to nędza. Ale według mnie to jest kompletna nieprawda. Co roku odkrywam/słyszę kilka/kilkanaście zespołów z tego gatunku, których warto posłuchać/zobaczyć na żywo. To samo tyczy się innych gatunków muzyki. A że w tzw. "mediach mętnego nurtu"  :D  się tego nie usłyszy lub usłyszy bardzo mało to tylko lepiej dla tego rodzaju muzy. 

Nadzieja umiera ostatnia  :)

https://www.youtube.com/watch?v=VEzKg_reNTA

• Like 1