Maciej W. Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2024 Ciarki mi chodzą po plecach, gdy słucham tego kawałka. Ale w innym wykonaniu: https://youtu.be/dOqnk4HPwVE?si=5DwxyroUPS4DcKv8 Z Dylanem już tak jest, że masa coverów jest lepsza od oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2024 Ja bym Maćku nawet powiedział, że praktycznie wszystkie. Ale szacunek dla jego odwagi, śpiewania i duchowej przemiany w okolicach Slow Train Coming. Dla mnie jego szczytowym osiągnięciem w wokalistyce na zawsze pozostanie to: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2024 (edytowane) Przyznam się bez bicia, że nie byłem w stanie nawet w połowie przebrnąć przez dyskografię Dylana. Może jest to kwestia folku, którego nie jestem wielkim fanem. Może powodem jest to, że muzycznie ta muzyka porywa sporadycznie, a wokalnie wcale. Może wreszcie mam od dziecka z tyłu głowy, że Dylan to tylko kompozytor genialnych piosenek, a cała otoczka wokół jego osoby to kolejny amerykański mit. Mit, który nie wyklucza jego roli w muzycznej popkulturze. Jestem w stanie zrozumieć, że jako tekściarz był guru, ale wyłącznie u amerykańskich hippisów. Reszta entuzjastów to raczej snoby. Jego wykonania są ubogimi demówkami w porównaniu z tym co zrobili z nimi the Byrds, Manfred Man, Van Morrison, Hendrix i cała masa innych. Zebrałoby się tego na wiele świetnych płyt. Lay Lady Lay jest oryginalne, ale znów przychodzi mi do głowy cover: https://youtu.be/npeYMJIbY8o?si=KNzbYsSCgIKatdCu Edytowane 19 Stycznia 2024 przez Maciej W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2024 Siła Dylana to proste słowa i taka sama muzyka. Uwodząca od kilkudziesięciu lat starych i młodych.. z wyjątkiem młodych dzikich ogłuszonych łomotem wykonujących tzw utwory absolutnie nie do zapamiętania Nawet jak fałszują.. to nie fałszują.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2024 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2024 (edytowane) Van Morrison to mój czuły punkt. Mistrz w każdym calu. Dylan nagrany z Them w 1966 i dwa solowe smakołyki: https://youtu.be/LviBwdfLn2Q?si=444OTlFgKSOsC4nj https://youtu.be/pOUilsuZj1E?si=secbncqvhArvOSNb https://youtu.be/v9n5tHvCHDc?si=9GmhXzdgt1K6icbS Edytowane 19 Stycznia 2024 przez Maciej W. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 8 lat bez Piotra Grudzińskiego, wg mnie jeden najlepszych giatarzystów w historii polskiej sceny rock progresywnej. Magik gitarowy...https://youtu.be/0K1_7QT_POg?si=GSkxThyGDjOXUqqm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faja Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 (edytowane) Tak mi przyszło na myśl . Edytowane 21 Lutego 2024 przez Mysha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Nigdy bym nie pomyślał, że z twórczością pana Zenka będę mógł się kiedykolwiek zapoznać i to w dodatku w takim miejscu. Panie Zenku - może jednak lepiej już tam pozostać na dobre na tym Dzikim Zachodzie? A dla podtrzymania tego pogodnego nastroju, oczywiście z dedykacją dla pana Zenka i jego fanów, może to zaproponuję: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Skąd tyle szowinizmu, czemu taki ogrom tak wąsko sprofilowanej akceptacji u pożeraczy tandetnego popu, lansowanego przez kultowych puszczaczy płyt i obowiązkowe playlisty - skąd tyle kompleksów?Przecież country Martyniuka nic a nic nie odbiega poziomem od tutejszych, nieskończenie eklektycznych wtórników w rodzaju Kult, Perfekt czy innego Lady Pank, hip hopczyków albo wycia lokalnych szatanistów?!Wielka superstar Dolly Parton za młodu śpiewała dużo straszniejsze szmiry, niż nasze polodisco jest w stanie wygenerować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 (edytowane) Sławku drogi, jakie kompleksy? Kto? Przecież cała twórczość imiennika nie waży nawet tyle, ile balony Dolly. Edytowane 22 Lutego 2024 przez jachu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Skąd tyle szowinizmu, czemu taki ogrom tak wąsko sprofilowanej akceptacji u pożeraczy tandetnego popu, lansowanego przez kultowych puszczaczy płyt i obowiązkowe playlisty - skąd tyle kompleksów?Przecież country Martyniuka nic a nic nie odbiega poziomem od tutejszych, nieskończenie eklektycznych wtórników w rodzaju Kult, Perfekt czy innego Lady Pank, hip hopczyków albo wycia lokalnych szatanistów?!Wielka superstar Dolly Parton za młodu śpiewała dużo straszniejsze szmiry, niż nasze polodisco jest w stanie wygenerować.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Ale żeś odkrycie uczynił, Michale - od zawsze byłem i nadal jestem obertrollem, bo powszechny ustrój i wszelka cienizna mi nie pasi Januszu, nie myl cycków z silikonowymi workami! Martyniuk nie jest dla mnie dobrem narodowym, chociaż ma miliony wielbicieli. Tym niemniej nie widzę żadnego istotnego powodu do klasyfikowania go poniżej poziomu innych beczydeł - nawet anglosaskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 No tak. Michał chyba jeszcze nie odkrył, że to walka pozbawiona najmniejszego sensu. W sumie Sławku można się dziwić. Nawet jako młoda osóbka absolutnie nie miała powodu do kompleksów. Oczywiście nie wypominając jej wieku można stwierdzić, że od ładnych już lat wygląda fatalnie. Nigdy nie przepadałem za takim typowym amerykańskim country. Trudno jednak nie uznać, że choćby jej Jolene, I Will Always Love You i jeszcze parę innych zrobiło światową karierę i jeszcze długo będą śpiewane, a więc nawet robiąc poprawkę na wielkość naszego bantustanu, ja bym obu zjawisk nie podjął się porównywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Troll jest ober, ober ci wytłumaczy Ale chyba dojdziemy do lubego konsensusu, zgodnie akceptując fakt oczywisty, ze pop mjuzik jest formą silnie demokratyzująca, uniwersalizującą masowe gusta na możliwie niskim poziomie. Dolly Parton ma oczywiście większe cycki i zasięgi od prowincjonalnego Zenka, ale nie jest to przecież sprawa mniejszego czy większego talentu, ino tylko kwestia rozmiarów hegemonii politycznej, gospodarczej czy też kulturowej. W tv hollywoodzkie paździerze & kserokopie, na ulicy pseudosportowa moda, macdonald w kuchni, a nawet zwykły Wojtek to dziś jest Woytec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 a nawet zwykły Wojtek to dziś jest Woytec 100 procent. Wojtek to Woytec, Mysza to Mysha, a tetryk maruda to ober troll. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 A któż by nie spozierał z podziwem na złote miasto rozparte na górach złota. A ileż to popkulturowych dóbr prócz lawiny fajansiarskiej entertainment na nas spłynęło; dzieci kwiaty, hot dogi, pokojowe bombardowania, supermarkety, klimatyzm, lgbt, gender i woke i neolewica. Nie pasi komu? Musi!! W czasach przed internetowych nie było aż takiego monopolu, a kwartet GAFA całym światem nie rządził. Cóż ..Trudno nie zostać obertrollem.. nawet tak nikczemnej postaci jak moja stara osoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 Ale żeś odkrycie uczynił, Michale - od zawsze byłem i nadal jestem obertrollem, bo powszechny ustrój i wszelka cienizna mi nie pasi Sławku, zmień powszechny ustrój i wynieś kraj na wyższy poziom - życzę Ci tego, z głębi serca. Tylko rób to gdzie indziej, niż na forum wędkarskim albo zmień sposób, w który to czynisz, aby był zachęcający dla Twoich błądzących w ciemnościach życia odbiorców, którzy widzą tylko trolla, którego nie słuchają. Podpowiem Ci jeszcze jedno - zamiast krytykować, (czytaj „obrażać”), daj dobry przykład i, wracając do tematu wątku, podziel się z nami, czego Ty słuchasz, aby była szansa wejść na ten sam, wysoki poziom, który prezentujesz…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 Możemy Sławku sobie wybierać pomiędzy GAFA, SCS i powrotem do Warszawy namiestnika z Moskwy. Jesteśmy narodem w miarę roztropnym, więc nie podzielam Twoich obaw. Wracając do muzyki. Postawię tezę, że silikonowa Dolly wniosła do niej więcej, niż przez dziesięciolecia takie potęgi jak Rosja i Chiny razem wzięte. Chyba nie da się zaprzeczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 Wracając do muzyki. Postawię tezę, że silikonowa Dolly wniosła do niej więcej, niż przez dziesięciolecia takie potęgi jak Rosja i Chiny razem wzięte. Chyba nie da się zaprzeczyć.Chińskiej muzyki nie znam, ale z tą Rosją to kolegę poniosła fantazja. Dla przykładu: Prokofjew, Skriabin, Musorgski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 Chińskiej muzyki nie znam, ale z tą Rosją to kolegę poniosła fantazja. Dla przykładu: Prokofjew, Skriabin, Musorgski.Można wymienić niemałą litanię nazwisk ze światowej klasyki, ukształtowanej jeszcze na przełomie XIX i XX wieku. Przez inną Rosję. Miałem na myśli wystarczająco długi okres, czyli ostatnie pół wieku. Też nie znam chińskiej muzyki. Chociaż muzyka jest językiem uniwersalnym, to brak chińskiej może być jeszcze zrozumiały. A co z rosyjską? Ktoś może wymienić jakieś znaczące w świecie nazwiska? Poza gwiazdami opery i wirtuozami klasycznych instrumentów? Ich znamy bardziej z rosyjskiej i światowej klasyki. Nas nie dogoniat. Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 (edytowane) Bębniarz - https://youtu.be/FssULNGSZIA Edytowane 25 Lutego 2024 przez golsyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 Bębniarze - 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi