Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...

Witam!

Noszę się z zamiarem zbudowania wędeczki która obsłużyłaby główki 2 do 6 g + 2 do 4 calowe gumisie. Długości zdecydowanie łódkowe- max 7'. Zapas mocy w dolniku mile widziany, choć nie jest to priorytet. O wiele bardziej zależy mi na czułości szczytówki, która zasygnalizuje branie przynęty na 2g główce na....np 10m. Czy Batsony z serii Rainshadow lub Revelation cw 1-6, 2-6 spełniłyby te wymagania. Przyjmę wszelkie sugestie :)

hmmm. tak jak Józek napisał, ciężko będzie Ci komfotrowo pogodzić 2 i 6g w jednym kijku.

Do przynęt 2-4g polecam Matagi TR80 Super Mebaru L SGT lub Phenix Dragonfly

Do troszkę większych bo 4-7g Phenix FX701-1

Jest dużo info o wymienionych przeze mnie kijkach na forum więc nie będę powielał

Jak zauważyli już koledzy spory zakres stosowanych przynęt. Twoje wymagania powinien spełnić Batson Reveltion REVS68UL. Środek komfortu łowienia to główka 3-5 g + paroch na łowiskach do 6 m głębokości. Jak na UL mocny dolnik. Bez problemu radzi sobie z większymi rybami zachowując amortyzację. Awaryjnie można użyć do łowienia pstrągów brodząc w małych rzeczkach. Moim zdaniem zdecydowanie mocniejszy od FX701-1 (przynajmniej na poziomie nieuzbrojonych blanków).

Macie racje, 6g+ 4'guma to już temat na inną bajkę. Skupmy się zatem na tym dolnym przedziale. Opis Markira dotyczący REVS68UL trafia do mnie bardzo. Dobra praca w zakresie 2-5 g + dolnik z zapasem mocy +....zachęcająca cena sprawiają, że moje zainteresowanie tym blankiem rośnie z każdą chwilą.

Mhx S871-2 do okoniowego ''opadu''  w przedziale: główka 2-5g i do tego ''gumka'' 1,5-2,5 cala sprawdzi się doskonale,dolnik swój ma zapas ''mocy'' i nie straszne są kijkowi przyłowy w postaci szczupaczków 60-70cm.Cenowo to też korzystny wybór,budują kijek na tym blanku można się zmieścić w sumie 600zł,oczywiście pod warunkiej ,że się go zrobi samemu :) .

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Dzięki za wszelkie sugestie. Narazie wybór padł na Revelation, właśnie czekam na kuriera. Uznałem, że na początek przygody z rodbuildingiem lepiej zepsuć coś tańszego :).Pozostałe propozycje na pewno wezmę pod uwagę przy tworzeniu kolejnych "dzieł". Teraz czas na wymyślenie uchwytu i przelotek. Oczywiście skontaktuję się z Markirem na priv, bo jak sądzę pracował na tym "tworzywie".

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Cześć.

Na przyszły sezon potrzebuję uzupełnić arsenał kijów do połowu okoni. Potrzebuję wędki dwu częściowej która w komfortowy sposób obsłuży gumowe wabie wielkości 2-3 cale na główkach 5-8g i ten zakres wagowy MUSI obsługiwać perfekcyjnie. Kolejne założenia to kij musi być szybki ale bezwzględnie perfekcyjnie "trzymać" nawet niewielkie ryby. Długość wędki nie może być mniejsza niż 210cm.

Blanki o których myślałem ale poza jednym nie widziałem ich w akcji to:

Suzuki RXF-6lb-702 

Matagi TR76 Super Shore LL

St'C 5S70LF2-B (legendextreme)  

Co o tym myślicie? Znacie te blanki? Który z tych blanków będzie najbardziej odpowiedni?

A może jeszcze jakieś są na które powinienem zwrócić szczególną uwagę(może coś z Phenixa?)?

Pomożecie???

Z góry dziękuję za wskazówki

Cześć.

Na przyszły sezon potrzebuję uzupełnić arsenał kijów do połowu okoni. Potrzebuję wędki dwu częściowej która w komfortowy sposób obsłuży gumowe wabie wielkości 2-3 cale na główkach 5-8g i ten zakres wagowy MUSI obsługiwać perfekcyjnie. Kolejne założenia to kij musi być szybki ale bezwzględnie perfekcyjnie "trzymać" nawet niewielkie ryby. Długość wędki nie może być mniejsza niż 210cm.

Blanki o których myślałem ale poza jednym nie widziałem ich w akcji to:

Suzuki RXF-6lb-702 

Matagi TR76 Super Shore LL

St'C 5S70LF2-B (legendextreme)  

Co o tym myślicie? Znacie te blanki? Który z tych blanków będzie najbardziej odpowiedni?

A może jeszcze jakieś są na które powinienem zwrócić szczególną uwagę(może coś z Phenixa?)?

Pomożecie???

Z góry dziękuję za wskazówki

Xtremke 70LF mam ale w jednym kawałku.

Komfortowo jak dla mnie to 3,5g -6g + wąska gumka 3'' Easy Shiner max.