Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Delfin to uchwyt stworzony przez Janusza Dudziaka, a delta to dedykowane zbrojenie do tego uchwytu... reszte sobie znajdz bo jest zarówno film nagrany przez twórce uchwytu na YouTubie jak baaardzo dużo informacji na ten temat na forum :)

• Like 1

Szczerze ci powiem, że nie potrzebujesz wcale jakiejś mega specyficznej wędki. Większość okoniówek w klasie UL spełni twoje oczekiwania :)

Baaardzo dużo z nas łowi okonie gumkami do 6cm na główkach do 3g i znalezienie narzędzia pod takie łowienie nie będzie jakims mega wyczynem.

Poprzeglądaj forum, bo jest na serio duzo informacji o okoniówych blankach, szukaj w matagi, suzuki, fishing art... a jeśli pracowania to nie koniecznosc to polecam graphiteleadera finezze nuovo do 5g, co prawda nówke juz bedzie ciężko kupic, ale czasami pojawiają się na giełdzie. Świetne okoniówki o ponadprzeciętnej czułości(większej niz blanki matagi i suzuki którymi miałem okazje łowic)

Miałem sporo seryjnych okoniówek ul z różnych firm, tych mniej spotykanych też, I do tej pory nie znalazłem tego czego szukam.

Gdzieś już widziałem to cudo tylko nie wiedziałem jak to się nazywa, ale to jest raczej to czego szukam, zdecydowanie :) Nawet nie czytając wiele o tym rozwiązaniu intuicyjnie widząc to tylko, wiem że jest dokładnie tym czego szukam, żadnych pierścieni, gwintów i innych odgniataczy, to musi idealnie leżeć w dłoni przy moim chwycie, sama koncepcja nawet na tzw chłopski rozum musi działać jak wzmacniacz sygnału z kosmosu :D 

Widzę to coś na prawie samym końcu blanku z symbolicznym wręcz dolnikiem ;)

Edytowane przez LFF

TR68 Super Big Pond 2 składy raczej robi z tego zaletę niż wadę wszytko co napisałeś masz w tym blanku.

Szczupaka pod 50 na tym kiju tez miałem i dał radę.

Kij raczej do ogonków oczywiście wyholujesz i większego aczkolwiek dużo frajdy na tym kiju hol taki okoni jak opisujesz.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

w sumie wystarczy dorobic rękojeść montowaną na spigocie... to nie jest aż takie trudne...

Niestety blanku Suzuki nie przedłużysz o długość całej rękojeści. Dolniki w Suzuki na długości ok 30cm + są bez zbieżności czyli równa rurka . Gdy ta cała część (rurka) będzie częścią roboczą  kija to ugięcie w samym dole będzie fatalne .

• Like 1

Po wielu godzinach spędzonych na przeglądaniu wątków o blankach na różnych forach skłaniam sie jednak w stronę Suzuki rxf 4lb 681 pro w jednoskladzie. Biore tez pod uwagę 5lb 702 pro ale musialbym je porównać osobiście ???? No i bez apelacyjne już z Delfinem osadzonym praktycznie na końcu dolnika. Pozostaje jeszcze kwestia jakie maksymalnie lekkie przelotki do zbrojenia Delta i pod plecionki od 0.06 w dół zapodać. I mam nadzieję że to będzie ideał na moje okonki ????

Edytowane przez LFF
  • Like 1

Fajnie i chętnie, napisz tylko jak to daleko od GW?[emoji846]

GW do Świebodzina to z 60 km? Tak na oko bo nie uruchamialem mapy. P. S. Ja mam kijek w d&d na blanku Suzuki rxf-6lb-702 jak coś to nawet raz dwa razy w miesiącu bywam w GW Edytowane przez Algeroth82
  • Like 1

Jeśli chodzi o wybór blanku, na podstawie opisów , doświadczeń , tych którzy używają gotowych wędek , to też nie będzie 100% adekwatne do własnych warunków , w których bedziemy używac wędki zrobionej na takim blanku, owszem jest to duży zastrzyk informacji , który pozwala dokonać wyboru 2-3 blanków, i to już nam dużo daje aby nie wydawać dużej kasy w ciemno, jednak nic nie przebiło by tego abysmy np. przed zakupem mieli możliwość sprawdzenia gotowego kijka na własnych łowiskach, bo doświadczenie kogoś kto używa konkretnego blanku na swoich wodach może całkiem inaczej wyglądać kiedy zaczniemy łowic taką wędka na swoich jeziorach czy rzekach, ( głębokość, uciąg wody, przyzwyczajenia ryb itd), pewnie dlatego dziwimy sie jak ktoś sprzedaje kije z pracowni mając go kilka razy nad wodą, a przecież pracownia czy rodbuilder uzyskują duzo informacji do zamawiającego odnośnie tego gdzie i jak bedzie łowił i jaki blank najlepiej by się sprawdził,  mimo to diabeł tkwi zawsze w szczegółach....

• Like 2

Z tego co wiem regularnie jest Art Rod.Robili mi właśnie 4lb 681-PRO( casta)i jestem bardzo zadowolony. Tyle że w młynie który z reguły panuje na ich stoisku będzie ciężko znależć chwilę na sensowną rozmowę z chłopakami.A racją absolutna jest że kręcenie kija na odległość,bez macania blanku to jest trochę strzał w ciemno.Osobiście 4lb 681PRO mogę polecić w ciemno ale jeszcze mocniej polecę poświęcić jeden dzień urlopu na podróż(z Gorzowa do Poznania nie aż tak daleko)i macanko blanku :) .Do wydania jest sporo kasy,głupio byłoby nie trafić zamawiając w ciemno a jedno 6lb drugiemu 6lb nierówne.

Dokładnie na ten sam pomysł dzisiaj wpadłem. żona na zakupy a ja.....????

PS. I znowu zrobił się dym w zwyklym temacie o blanku i przelotkach. Dlatego tak bardzo kocham korzystać z forum, fb itp. Dziękuję wezystkim za rady, cenne informacje i życzyłbym wszystkim przysłowiowego "połamania" ale w tym temacie to za drogo???? wiec życzę wygiętych blanków w nowym sezonie ????

Edytowane przez LFF
  • Like 1