Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście ze da rade nawet 8g podbić ale szczyt kleka czego nie lubię.

Bardzo szybki Kijek,akcja raczej szczytowa do głebokiego ugiecie trzeba 40cm pasiastego zboja,spadow nie zanotowalem.Przelowilem nim cały sezon,spełnia moje oczekiwania wiec zostaje :) Ma mocny dolnik z przylowem 60cm poradził sobie lekutko.

Edytowane przez adriano

strasznie wąski ten zakres w Xtremce. Jeśli możesz to napisz coś więcej o tym kijku.

Czy te 6g to już ostateczność? bo jak znam St'C to po parametrach powinien ten kij dać radę sporo więcej.

Popatrz sobie jeszcze na taka elitke, sam sie nad nia zastanawiam :)

St. Croix 5S66LF2-G, 6'6", 4-8 lb. 1/16 - 1/4 oz. Fast Action Light Power 2 Piece

Popatrz sobie jeszcze na taka elitke, sam sie nad nia zastanawiam :)

St. Croix 5S66LF2-G, 6'6", 4-8 lb. 1/16 - 1/4 oz. Fast Action Light Power 2 Piece

nie spełnia założeń. jest za krótka. interesuje mnie kij min 210cm i chyba nie wszedł bym w elitkę.

Mam Elitkę 10lb(5S70MLF2-G) i jest to kijek moim zdaniem za sztywny na okonie. Dla odmiany Xtremki bardziej tolerują okonie.

• 8 miesięcy temu...

Witam mam problem z wyborem blanku UL na okonia
Połów z brzegu na kanale 5m szeroki z dużą ilością roślin.

Główki 2gr + twister 4cm.

Długość blanku min 2.4

Rozkminka między tymi:

MATAGI T-Russell SUPER CHINU TR84 ML 1-5gr

Phenix Elixir FX 801-2 1-7gr

Cena do 800zł

Spróbuj poszukać blanku Matagi TWJ602UL . vW Polsce jeszcze nie widziałem ale na Ukrainie bardzo popularny 

https://www.youtube.com/watch?v=BFKbP0B2Byc

Sorki blank raczej za krótki więc nie podejdzie ale swoją drogą interesująca propozycja pod okonia 

Edytowane przez mrWhite7

jak 6lb za mało, to rozważ model o numerek wyższy np fx 802-2. te 2g + gumiś ogarnie w dole, a zapas jest, 

nie boi się większej rybki, poza gumą i woblerka małego obsłuży. 

Ale może jeszcze inne rozwiązanie ktoś zaproponuje.

Pozdrawiam

26

• 4 miesiące temu...

Witam kolegów!

Postanowiłem zbudować sobie kijek okoniowy do łowienia gumami ok 4cm na główkach 1-3g. Łowić zamierzam z brzegu w okolicach Krakowskiej Wisły oraz czasami z pomostu na jeziorku. Czytałam forum oraz opinie o różnych blankach i mam dylemat nad dwoma blankami Matagi TR80 oraz Phenix elixir 801-2. Na korzyść tego pierwszego przemawia to że nie boi się sporych przyłowów które na wiśle się zdarzają, co do 801 to przemawia za nim stosunkowo niska cena ale nie mam pojęcia jak się zachowa przy szczupaku 50-80cm. Bardzo bym prosił o jakieś sugestie.

Pozdrawiam!

Z góry dziękuję za chęć pomocy :)

Planujesz wędkę na okonie, czy na szczupaki 50-80?

Bo jeśli to pierwsze - co Cię obchodzi zachowanie pod przyłowem? Stanie się, to zobaczysz, najwyżej przegryziesz w popłochu linkę...

A jeśli to drugie - są znacznie lepsze kije na szczupaki.

Przyłowy mają to do siebie, że są niespodziewane; idąc ich tropem należałoby mieć w pamięci, że na Wiśle to i sumek może przepływać obok riperka z otwartą twarzą...

Inna sprawa, że wędkę na okonie i główki do 3 g to w ogóle nie wiem, po co mieć :ph34r: Ale jak się już ją ma, to niech będzie wyżyłowana na maksa i optymalna, bezkompromisowa.

• Like 2

W sumie racja najwyżej przetnę linkę :) a więc który według Was będzie lepiej śmigał gumiakami we wspomnianej gramaturze? A może coś zupełnie innego?

Inna sprawa, że wędkę na okonie i główki do 3 g to w ogóle nie wiem, po co mieć :ph34r: Ale jak się już ją ma, to niech będzie wyżyłowana na maksa i optymalna, bezkompromisowa.

Uważasz że gramatura powinna być wyższa?

Edytowane przez Mahone

(...)

Uważasz że gramatura powinna być wyższa?

A tego to już nie wiem.

Mnie takie łowienie nigdy nie pociągało, i nie znam się na nim.

Chciałem tylko zasugerować, że fantazjując o przyłowach - można sobie popsuć całą radość z idealnie dobranego narzędzia.

Edytowane przez chub norris
  • Like 2

Jakiś czas temu rozmawiałem z kolegą, który też poszukiwał blanku. Mówił, że założył tu temat żeby się poradzić i mówił, że tak mu to pomogło że musiał samemu wydać kilka kafli żeby zobaczyć co mu pasuje, a co nie. I w sumie jest w tym trochę racji.

Najlepiej jakbyś skoczył do pracowni i pomacał owe blanki i porozmawiał bezpośrednio z osobą, która miałaby to zbroić.