marek_moto Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Arek kiedyś miałem podobny problem co Ty , na forum masz kilku FACHOWCÓW od kijaszków, BURY , SKAŁEK , HUBERTUS ( wszystkich nie sposób wymienić ) napisz @ a z pewnością Cię ukierunkują odnośnie blanku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mahone Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 No właśnie po rozmowach mam te dwa blanki i nie wiem który wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 "Perch" z krakowskiej firmy produkującej blanki to wg. mojej skromnej oceny bardzo ciekawy blank "okoniówka" . Idealny do sugerowanych przynęt (gramatur) minusem lub zaletą jest to, że są to dwa składy. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 czescWg mnie wskazany Matagi srednio nadaje sie do wskazanej gramatury. Bardziej 2.5-5g + gumka 4 cm. Przy mniejszej gramaturze komfort rzutowy jest co najwyzej taki sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Niestety w Krakowie jest tylko jedna pracownia która tworzy własne blanki. Niema wśród nich ciekawych "okoniówek" Mylisz się.http://www.fishingart.eu/69-Kraag-F.htmhttp://www.fishingart.eu/70-Kraag-XF.htmZ pięciofuntowych Kraagów F oraz XF wychodzą kapitalne okoniówki. Jedno lub dwuczęściowe, długość do wyboru. Zgłoś sie do F.A., to zrobią Ci blank o długości co do centymetra. Kilka osób na forum łowi na nie i bardzo je sobie chwali.Inna sprawa, że jak blank ma być koniecznie do główek nie większych niż 3g, to są też inne modele. Niekoniecznie te, które podałeś na wstępie tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mahone Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Oczywiście nie ograniczam się tylko do tych dwóch blanków. Jestem otwarty na inne propozycje najlepiej w okolicy 2,4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Każda będzie dobrym wyborem. Problem audi czy bmw. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosyba Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Mój typ to Elixir FX761-2. Fantastyczna wędka , ten dłuższy jest ciut wolniejszy w moim odczuciu gorszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Mój typ to Elixir FX761-2. Fantastyczna wędka , ten dłuższy jest ciut wolniejszy w moim odczuciu gorszy!I przyłowów się nie boi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 - Postanowiłem zbudować sobie kijek okoniowy do łowienia gumami ok 4cm na główkach 1-3g... - ...ale nie mam pojęcia jak się zachowa przy szczupaku 50-80cm. Gdyby to było takie proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) więcej wrażeń podczas holu zwykle niewielkich ryb zapewni phenix... niestety nie mam pojęcia jak zachowa się tak długi, mam 701-2 i polecam... tr80 kiedyś macałem i tez był ciekawy... pewnie będziesz zadowolony z każdego jaki wybierzesz... 801 phenixa pojawia się w miarę regularnie na giełdzie, warto zaglądać... Edytowane 15 Stycznia 2017 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Korzystając z okazji SP 742 XUL jaką najmniejszą gramaturę obsługuje? Da się rzucać 1 gramową główką z paprochem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Każda będzie dobrym wyborem. Problem audi czy bmw.Nieważne, byle było czarne i z przyciemnionymi szybami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) . Edytowane 15 Stycznia 2017 przez slawek_2348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Korzystając z okazji SP 742 XUL jaką najmniejszą gramaturę obsługuje? Da się rzucać 1 gramową główką z paprochem?Da się rzucać, tylko trzeba uważać żeby ważki w locie nie brały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB Custom Rods Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Korzystając z okazji SP 742 XUL jaką najmniejszą gramaturę obsługuje? Da się rzucać 1 gramową główką z paprochem?Da się. Nawet castem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Korzystając z okazji SP 742 XUL jaką najmniejszą gramaturę obsługuje? Da się rzucać 1 gramową główką z paprochem?Podlacze sie pod pytanie.. Przy okazji - szybszy niz Suzuki 4lb w dwoch kawalkach (602)? Edytowane 15 Stycznia 2017 przez madmatt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mahone Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 A więc padło na F.A. 805-2N w długości 2.35m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 A więc padło na F.A. 805-2N w długości 2.35mMógłbyś napisać co zadecydowało za takim wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 A więc padło na F.A. 805-2N w długości 2.35mCzyli z tylu blanków do wyboru zdecydowałeś się na połamanego Kraaga z F.A? . Przyznam ,że dziwny wybór.Każdy 805 2N z F.A ma 2,44m długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivar Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Sashima perch jig 1.5-7g, fajna dość szybka akcja i zapas mocy, jest też wersja 2-9g gdyby pierwsza była za delikatna, lub Sashima perch spin 1,2-9g, bardziej uniwersalna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Batsony odpadają bo są w jednym kawałku. TR80 Mebaru L mam ale to kij do 4-max 5g główki, potrzebuję coś oczko mocniejszego.Widziałem w sieci film na którym Rosjanie łowili tymi kijami w niemieckim porcie szczupaki i okonie na gumy .Dwa grube szczupłe (jakieś sześć i osiem-dziewięć kilo wyjechały na tym sprzęcie ,ponadto grube okonie oraz co najważniejsze ,maluchy. żadnych spięć ,piękna praca kijaszków i finezyjna konstrukcja a także niesamowity power . Waga zakładanych główek do 8 g + guma . Blank wart grzechu i jak się przeprowadzę w okoniowe Eldorado to na 100% taki blank zakupię i zrobię kij do połowu okonia ,który nie boi się ewentualnych grubych przyłowów , a można będzie go użyć w razie konieczności na sandacza na lekko. Edytowane 6 Października 2017 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) może ktoś mi doradzi...na poczatu opiszę jak łowie i co łowie. Łowisko to rzeka San, łowie w nim ryby używając przynęt gumowych w przedziale 1"-2" cale. Są to zazwyczaj przynęty, które wymagają animacji wiec nie ma tu mowy tylko o monotonnym zwijaniu przynęty. Do tego główki 1-4g (najczęściej 1-3g). Ryby które łowie najczęściej to klenie i okonie, do tego trafiają się jako przyłowy bolenie i brzany. Teraz używam wędki seryjnej o akcji extra fast i solid tip (0,8 mm) parametry to 210 cm 1-3 lb i 1-5 g CW. Wędka jest super czuła, bardzo szybka i lekka. Przez to mam pełną kontrolę nad animowanymi przynętami. Czuc najdrobniejsze brania, chodzi mi czucie do ręki. Takie parametry chciałbym odtworzyć w jakimś customie. Odpowiedź na pytanie po co szukam blanku skoro mam już wędkę seryjną jest następująca, seryjniak jest fatalnie wykonany i nie do końca mogę na nim polegać (raz podczas podbicia 3g + gumka 2" ułamała się cześć szczytowa na 5 przelotce od góry, blank strzelił równo pod omotką na środku) Szukam blanku "elektrycznego" ex fast, do animacji przynęt w podanym przedziale CW pod różne gatunki ryb zazwyczaj w przedziale 20 - 40 cm z możliwością przyłowu troszkę większej. Edytowane 26 Października 2017 przez damien79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Trout nie daje rady? Pozdrawiam, Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 trout jest rewelacyjny ale nie do agresywnej animacji małych przynęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi