Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety w Krakowie jest tylko jedna pracownia która tworzy własne blanki. Niema wśród nich ciekawych "okoniówek"

Mylisz się.

http://www.fishingart.eu/69-Kraag-F.htm

http://www.fishingart.eu/70-Kraag-XF.htm

Z pięciofuntowych Kraagów F oraz XF wychodzą kapitalne okoniówki. Jedno lub dwuczęściowe, długość do wyboru. Zgłoś sie do F.A., to zrobią Ci blank o długości co do centymetra. Kilka osób na forum łowi na nie i bardzo je sobie chwali.

Inna sprawa, że jak blank ma być koniecznie do główek nie większych niż 3g, to są też inne modele. Niekoniecznie te, które podałeś na wstępie tego wątku.

więcej wrażeń podczas holu zwykle niewielkich ryb zapewni phenix... niestety nie mam pojęcia jak zachowa się tak długi, mam 701-2 i polecam... tr80 kiedyś macałem i tez był ciekawy... pewnie będziesz zadowolony z każdego jaki wybierzesz...

801 phenixa pojawia się w miarę regularnie na giełdzie, warto zaglądać...

Edytowane przez czarny1

Korzystając z okazji SP 742 XUL jaką najmniejszą gramaturę obsługuje? Da się rzucać 1 gramową główką z paprochem?

Podlacze sie pod pytanie.. Przy okazji - szybszy niz Suzuki 4lb w dwoch kawalkach (602)?

Edytowane przez madmatt

• 8 miesięcy temu...

Batsony odpadają bo są w jednym kawałku.

TR80 Mebaru L mam ale to kij do 4-max 5g główki, potrzebuję coś oczko mocniejszego.

Widziałem w sieci film na którym Rosjanie łowili tymi kijami w niemieckim porcie szczupaki i okonie na gumy .Dwa grube szczupłe (jakieś sześć i osiem-dziewięć kilo wyjechały na tym sprzęcie ,ponadto grube okonie oraz co najważniejsze ,maluchy. żadnych spięć ,piękna praca kijaszków i finezyjna konstrukcja a także niesamowity power . Waga zakładanych główek do 8 g + guma . Blank wart grzechu i jak się przeprowadzę w okoniowe Eldorado to na 100% taki blank zakupię i zrobię kij do połowu okonia ,który nie boi się ewentualnych grubych przyłowów , a można będzie go użyć w razie konieczności na sandacza na lekko.  

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

może ktoś mi doradzi...na poczatu opiszę jak łowie i co łowie. Łowisko to rzeka San, łowie w nim ryby używając przynęt gumowych w przedziale 1"-2" cale. Są to zazwyczaj przynęty, które wymagają animacji wiec nie ma tu mowy tylko o monotonnym zwijaniu przynęty. Do tego główki 1-4g (najczęściej 1-3g). Ryby które łowie najczęściej to klenie i okonie, do tego trafiają się jako przyłowy bolenie i brzany. Teraz używam wędki seryjnej o akcji extra fast i solid tip (0,8 mm) parametry to 210 cm 1-3 lb i 1-5 g CW. Wędka jest super czuła, bardzo szybka i lekka. Przez to mam pełną kontrolę nad animowanymi przynętami. Czuc najdrobniejsze brania, chodzi mi czucie do ręki. Takie parametry chciałbym odtworzyć w jakimś customie. Odpowiedź na pytanie po co szukam blanku skoro mam już wędkę seryjną jest następująca, seryjniak jest fatalnie wykonany i nie do końca mogę na nim polegać (raz podczas podbicia 3g + gumka 2" ułamała się cześć szczytowa na 5 przelotce od góry, blank strzelił równo pod omotką na środku) Szukam blanku "elektrycznego" ex fast, do animacji przynęt w podanym przedziale CW pod różne gatunki ryb zazwyczaj w przedziale 20 - 40 cm z możliwością przyłowu troszkę większej.

Edytowane przez damien79