Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze duże wymagania masz rzeczywiście. Komforcik przy gramowej główce a jednocześnie jako przyłów boleń lub brzana w nurcie. 

Możesz poprosić Krzyska Zielińskiego żeby Ci zrobił niestandardowy blank tj ciut osłabił Kraag SKXF-765-2N. Ja mam taki tylko w f a nie xf. Na gramowe główki łowię często i daje radę a pod rybką pięknie pracuje. Możesz zerknąć na moje stare zdjęcie http://jerkbait.pl/topic/5103-fishingart-pracownia-rodbuildingowa/page-83

post nr 1556 

• Like 1

za długi a i szczyt nie ma być delikatny tylko cieniutki i szybki. No właśnie tak myślałem, że takie założenia mogą być ciężkie do spełnienia w customie.

Może więc jednak Kraag XF 5lb?

W szczycie 1,3 mm. Długość do wyboru, wedle życzeń klienta.

Edit: właśnie zorientowałem się, że tuż przed moją odpowiedzią pytający dostał kilka sugestii odnośnie tego samego właśnie blanku.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 1

Kraag XF 5lb nie umożliwi Ci komfortowego łowienia plemnikiem na 1g główce.Zaczyna fajnie gadać od 3g i to na wodzie do 2-3m maks.

Potrzebujesz wędki z mocnym dolnikiem i wklejką. Montowałem Matagi SuperChinu do 5g  pod jiga pstrągowego.Ponoć daje radę ,ja nim nie łowiłem.

Jeśli nie ten ,to coś z seryjnych japońców lub nasz rodzimy sklepowy chrust

• Like 2

Japończyków z SolidTipem jest trochę(wędek).,natomiast samych blanków z dość mocnym dolnikiem niewiele.Super Chinu myślę ,że się nada.Można ewentualnie doszlifować wklęjkę ,gdyby okazała się zbyt mało ustępliwa. Najtanie i najpewniej jest zmontować taką wędkę z połamańca solidnej firmy.J

Robiłem takie wędki na bazie blanków 10lb.

Kraag XF 5lb nie umożliwi Ci komfortowego łowienia plemnikiem na 1g główce.Zaczyna fajnie gadać od 3g i to na wodzie do 2-3m maks.

Potrzebujesz wędki z mocnym dolnikiem i wklejką. Montowałem Matagi SuperChinu do 5g  pod jiga pstrągowego.Ponoć daje radę ,ja nim nie łowiłem.

Jeśli nie ten ,to coś z seryjnych japońców lub nasz rodzimy sklepowy chrust

Tak Rafał . W przypadku jednoskładów to wszystko prawda co piszesz. Ale taki dwuskład zaczyna dużo niżej. I tak o 1,5g już jest ok.

• Like 1

Tak Rafał . W przypadku jednoskładów to wszystko prawda co piszesz. Ale taki dwuskład zaczyna dużo niżej. I tak o 1,5g już jest ok.

Właśnie miałem napisać że dwa składy to inna bajka i można takimi pierdołkami łowić, ULXF w dwóch kawałkach podobnie fajna opcja.

• 2 miesiące temu...

Potrzebuje blanku pod Oksy. Używany będzie z gumkami 2 i 3 cale Kaitech Swing impact oraz Easy Shiner i podobne. Na główkach 1-2,5g, długość min. 2m najlepiej około 2.20. Fajnie jakby był w miarę szybki ugięcie pół lub paraboliczne. W dolniku zapas mocy.

Na tym forum zostały opisane chyba wszystkie mozliwe, dostępne blanki. Sprecyzuj o jaki blank Ci chodzi ...