JuniorFishing Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ale czy nie sprecyzował czego od blanku wymaga? Do główek maks 2,5g+guma maks 3 cale, długość 2,0-2,2m, akcja fast, ugięcie do parabolicznego. Co ma więcej podać ? No chyba że sam ma sobie jeszcze model blanku wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 "Szukam blanku pod okonia ,super elektrycznego szybkiego na 300km/h o szczytowce wskazującej brania już 5cm okoni ,ale z mocą w dolniku ,która w przypadku przylowu suma 180cm da sobie z nim spokojnie radę,dodatkowo z możliwością posłania woblera boleniowego na odległość 150 metrów . Aha i jeszcze fajnie by było gdyby mial zamontowany telewizor LCD 50-66 i dvd '"Mniej więcej tak widzę posty kolegów szukających złotego grala. Niestety ta informacja będzie równie tragiczna jak info dla mojego syna ,że Mikołaj nie istnieje ???????????????? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ale czy nie sprecyzował czego od blanku wymaga? Do główek maks 2,5g+guma maks 3 cale, długość 2,0-2,2m, akcja fast, ugięcie do parabolicznego. Co ma więcej podać ? No chyba że sam ma sobie jeszcze model blanku wybrać... to tych blanków jest co najmniej kilkanaście ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Potrzebuje blanku pod Oksy. Używany będzie z gumkami 2 i 3 cale Kaitech Swing impact oraz Easy Shiner i podobne. Na główkach 1-2,5g, długość min. 2m najlepiej około 2.20. Fajnie jakby był w miarę szybki ugięcie pół lub paraboliczne. W dolniku zapas mocy. MHX S842-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 MHX s781MHX s781-2MHX s871MHX s871-2Batson IMMWS62LPhenix FX701Phenix FX801 trochę dłuższySuzuki 4lbSuzuki 6 lbKraag SKF od 605 do 735Matagi TR76Fenwick seryjny HMG 66MLFS2i wiele wiele innych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 W moim odczuciu S842 startuje od główek 3g, a tutaj maksem jest 2,5g. Główka 1g ani nie załaduje blanku, ani nie przygnie szczytu przy jigowaniu. Nawet S871 będzie zbyt mocny, startuje od 2g.Ja bym szukał w Matagi... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Przeczytałem do 5 gr ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 W moim odczuciu S842 startuje od główek 3g, a tutaj maksem jest 2,5g. Główka 1g ani nie załaduje blanku, ani nie przygnie szczytu przy jigowaniu. Nawet S871 będzie zbyt mocny, startuje od 2g.Ja bym szukał w Matagi... Fishing Art ma cala nowa serie UL (4lb), plus masz Kraagi 5lb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) I to są właśnie rzetelne informacje które można wyszukać na forum lub ogólnie w necie. Kol. zandermafija szuka blanku który obsłuży główki do max 2,5g a wy mu wyjeżdżacie z blankami 8-10lb które na dobra sprawę obsłużą 10g główkę. Nie wiem złośliwie ,czy jak. No a kol. Robert Crocker to zabłysnął wyjątkowo. Litości. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez skalek-77 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 I to są właśnie rzetelne informacje które można wyszukać na forum lub ogólnie w necie. Kol. zandermafija szuka blanku który obsłuży główki do max 2,5g a wy mu wyjeżdżacie z blankami 8-10lb które na dobra sprawę obsłużą 10g główkę. Nie wiem złośliwie ,czy jak. No a kol. Robert Crocker to zabłysnął wyjątkowo. Litości. i po co ten komentarz ? Ty nigdy źle nic nie przeczytałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 P i po co ten komentarz ? Ty nigdy źle nic nie przeczytałeś ?Pewnie ,że czasami źle przeczytałem ale nie udzielałem się potem ze swoimi "złotymi poradami" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 " zabłysnął " , " złote porad " , " litości " ktoś tu wstał lewą nogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Może kolega nanoflexa sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Może Matagi TR 68 Super Big Pond Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Potrzebuje blanku pod Oksy. Używany będzie z gumkami 2 i 3 cale Kaitech Swing impact oraz Easy Shiner i podobne. Na główkach 1-2,5g, długość min. 2m najlepiej około 2.20. Fajnie jakby był w miarę szybki ugięcie pół lub paraboliczne. W dolniku zapas mocy.Ja bym na twoim miejscu zadzwonił do Rafała i popytał o Suzuki 3LB-762 to może być to czego szukasz.http://jerkbait.pl/topic/54304-suzuki-blanks/page-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 A może to : https://hubrods.pl/fa-sx685-2nHubertus ma swój wątek na Jb???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Potrzebuje blanku pod Oksy. Używany będzie z gumkami 2 i 3 cale Kaitech Swing impact oraz Easy Shiner i podobne. Na główkach 1-2,5g, długość min. 2m najlepiej około 2.20. Fajnie jakby był w miarę szybki ugięcie pół lub paraboliczne. W dolniku zapas mocy.Jakim cudem przy ugięciu parabolicznym i tak czułym szczycie może być zapas mocy w dolniku? Jak przechodzi w pełne ugięcie to gdzie ta moc ma być jak jest wygięty do dolnika?No niech mi ktoś wytłumaczy... Czy to możliwe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Jakim cudem przy ugięciu parabolicznym i tak czułym szczycie może być zapas mocy w dolniku? Jak przechodzi w pełne ugięcie to gdzie ta moc ma być jak jest wygięty do dolnika?No niech mi ktoś wytłumaczy... Czy to możliwe? W łokciu zostaje zapas ☺????????????????????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 " zabłysnął " , " złote porad " , " litości " ktoś tu wstał lewą nogą Ty się cofnij o jedą stronę i zobacz kto wstał lewą nogą. Chyba, że was jest dwóch...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Wszystkiego dobrego w nowym roku Dość rzadko tu zaglądam i o ile nurtuje mnie pytanie lub problem z którym mogę sobie poradzić nie zawracając ludziom głowy o tyle staram się tego nie robić. Ale tym razem muszę się o kilka rzeczy spytać.Powstała myśl o pierwszej wędce z pracowni, wędka w sumie o dość wąskim spektrum zastosowań przy łowieniu okoni.Dosyć wnikliwie analizowałem jak i co łowię i zebrało się kilka wniosków, które dosyć precyzyjnie określają parametry mojej idealnej wędki. Wniosek 1: 80% to łowienie z brzegu więc długość 2.10 do max 2,20m. z założenia blank jedno częściowy. Dolnik nie może być dłuższy niż 20 cm od stopki kołowrotka licząc, to już moje osobiste preferencje ale też maksymalne wykorzystanie w sumie niezbyt wielkiej długości blanku przy łowieniu z brzegu Wniosek 2: Okonie jakie łowię w najbliższej okolicy a co za tym idzie najczęściej, to raczej okonki, Średnia wielkość to okolice 20cm, Taki przedział to 90% tego co wyciągam z wody, czasem trafi się 25cm. Sztuki ok 30cm to rzadkość a 40stki nigdy nie złowiłem.. Więc aby mieć maximum zabawy blank powinien ładnie się uginać pod takimi rybkami a przy tym być maksymalnie czuły. Wniosek 3: Po zajrzeniu do swoich pudełek i zastanowieniu się czego używam wyszło na to że łowię tylko na małe gumy. Długość od 2,5 do 5,5cm max. na główkach od 1 do 3g max. zatem ogólna waga przynęty nie przekracza 5g.Przy tym usuwam z haków zadziory, więc fajnie by było aby blank dobrze trzymał rybę i tu raczej przydała by się odpowiednia akcja i ugięcie. Wniosek 4: Wędka maksymalnie lekka więc trzeba jej zapodać odpowiednie przelotki, nie wiem czy są takie które zwiększają realnie zasięg rzutu, jeżeli tak to chętnie wezmę je pod uwagę Wniosek 5: Wędka maksymalnie czuła, a więc nie tylko blank ale i uchwyt, Tutaj wygląd schodzi na dalszy plan a ma być taki Best of jeżeli chodzi o przenoszenie tego co się dzieje z przynętą na zakończenia nerwowe mojej kończyny górnej prawej Kończyną górną prawą zawsze trzymam wędkę tak że stopkę kołowrotka mam miedzy 3 a 4 palcem od kciuka licząc a sam kciuk opieram wzdłużnie górnej części uchwytu, Dobrze by było aby dany uchwyt choć trochę pasował do tego chwytu i raczej dużej dłoni. Z wniosków wynika zatem że potrzebuję wędki dość specyficznej, zrobionej pod konkretne warunki, przynęty, ryby i ich wielkość.Obeznanych w temacie proszę zaproponowanie odpowiednich komponentów na ten patyczek, kwestia finansowa na razie pozostaje nie określona, więc trudno mi się tutaj deklarować. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez LFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Niestety temat chyba poleci do kosza...Po to są pracownie i Koledzy zajmujący się zbrojeniem kijaszy,żeby właśnie spełnić wszystkie fanaberie klienta.Na forum jest dużo Kolegów zajmujących się zbrojeniem- pogadaj z nimi na priv, lub poczytaj ich wątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Tak bym to widział:Suzuki 4lb 681 Pro w delfinie i delcie. A temat pewnie podkleją pod "blank na okonia" Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Krzysiek Rogalski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 jerkbait.pl-blank-na-okonia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Szczerze ci powiem, że nie potrzebujesz wcale jakiejś mega specyficznej wędki. Większość okoniówek w klasie UL spełni twoje oczekiwania Baaardzo dużo z nas łowi okonie gumkami do 6cm na główkach do 3g i znalezienie narzędzia pod takie łowienie nie będzie jakims mega wyczynem.Poprzeglądaj forum, bo jest na serio duzo informacji o okoniówych blankach, szukaj w matagi, suzuki, fishing art... a jeśli pracowania to nie koniecznosc to polecam graphiteleadera finezze nuovo do 5g, co prawda nówke juz bedzie ciężko kupic, ale czasami pojawiają się na giełdzie. Świetne okoniówki o ponadprzeciętnej czułości(większej niz blanki matagi i suzuki którymi miałem okazje łowic) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jeżeli poleci do kosza to trudno, założenie jest takie aby po kawałku zbierać komponenty i na koniec zlecić komuś poskładanie, tak było by mi łatwiej niż na jeden strzał, dlatego temat pozwoliłem sobie założyć.A kolega Krzysiek Rogalski mógłby mi przybliżyć co co to jest delfin i delta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi