Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wybierając 10lb nie brałem pheniksa tylko CD-ka BR bo lepiej mi leżał.Seria pheniksa elixer jest nie do pobicia dla mnie w blankach lekkich.

Wiesz nie wszystkie blanki jednego producenta są The best!!!

Trzeba wyłowić co chcesz i do czego to ma służyć :D

Ja tez czekam cierpliwie na nowa wedeczke az sie zrobi bo po polamaniu CTS nie mam ulubionej dla mnie gramatury badyla:( Wybieralem cos lzejszego i wybor padl na CD BR 3-14gr 2.75m, choc phoenix wchodzil w gre to jednak milosc do cedeka wziela gore;)

pozdro

Popatrz sobie na Phenixa FX793-2.

Wędka z bardzo subtelną szczytówką, wędka zbudowana u Łukasza a Rodmasie o masie ok. 90g, niesłychana lekkość i czułość.

Świetnie rzuca już od 3g(niżej nie próbowałem).

Jest to patyk tego typu, który przepięknie chodzi pod okoniem 30cm(z hamulcem zakręconym na maxa) a przy prowadzeniu przynęty się nie kładzie.

Zdecydowanie jest to mój najlepszy kij okoniowy, również na pstrągi będzie rewelacyjny).

Z kijkiem trafiłem w 100%. Piękna finezja w pięknym wykończeniu.

ps. Porozmawiaj z Łukaszem Masiakiem o FX793-2.

Pozdrawiam

Maciej

Mudhole'owy MHX ma coś lekkiego w ofercie, długości od 2,60, ale nie macałem, nie wiem na pewno Embarassed .

Pzdr,

Fatso

P.S. Natomiast można spróbować blanku muchowego ... jakaś szósteczka ... :unsure:

Fatso, z szóstką to byłbym ostrożny, jeśli już to#4 ostatecznie #5 ale 5 już przynęt poniżej 1g nie obsłuży.

Szukałbym blanku o akcji fast( i nie będzie krowiego ogona) , a gdyby był to jeszcze blank boronowy... ;) ;)

pozdro Artur

obecnie jestem w trakcie testow FX 802-1X. bardzo fajny blank z duzym potencjalem i tzw pazurem ukrytym w dolniku. mimo ze nie rzuca od 1g (tym bardziej ze jest w casta uzbrojony) poki co nie chce nic delikatniejszego.. choc nie powiem... jakies tam plany nieco dluzszego pogromcy bialego drapieznika tez juz sie gdzieś tam tli pod czaszka... ale prawdopodobnie bedzie to PST 943-2 - tez nieco mocniejszy niz poszukiwany tutaj blank od 1g

szóstką to byłbym ostrożny, jeśli już to#4 ostatecznie #5 ale 5 już przynęt poniżej 1g nie obsłuży

... nie mam doświadczenia z muchospinami, ale może i masz rację. Jak sobie przypominam swoją 6 XLS, to może rzeczywiście lżej by trzeba. Jakoś nie do końca dotarło do mnie, że to ma być prawdziwy UUL :lol:

Pzdr,

Fatso

P.S. Faktycznie, np. XLS (mam i znam 4 i 6, choć muchówki) - #4 ... leciuutko, ale i szybciutko :mellow:

http://www.olympic-co-ltd.jp/g_rod/bellezza/glabs_632xul.htm l

mialem coś takiego, i nie potrzbnie sprzedałem, kij miazga w allegro albo tu na forum powinny byc jeszcze zdjęcia !!!

waga nieprawdopodobna, grubosc blanku ufff.... dlugopisy robia grubsze :D

Tyle, ze to podstawowego zalozenia nie spelnia powyzej 230cm i dwusklad.

pozdro

@nyny

może w tym dziale zabrzmi to obrazoburczo <_< ale poklecę Ci coś takiego:

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath /21_38_51_1801/saltwater-fishing/rod/major-craft-rod/solpara -rock-fish.html

Tanie, chińskie i naprawdę się sprawdza. Używam modelu SPS 762m ze szczytówką tubular. W mało której pracowni w Polsce dostaniesz wędkę wykonaną na tym poziomie, nie wspominając juz w ogóle o stronie finansowej.

Dla mnie łowienie XUL / UL to jest jednak tylko pewna nisza / odskocznia / zabawa - wydawanie cieżkich pieniędzy na sprzęt do tego typu łowienia osobiście uważam za trochę śmieszne więc polecam gotowca za rozsądną kaskę B) Kilku Kolegów z forum widziało kijek w akcji, może będa chcieli coś dorzucić od siebie.

Calzante to na pewno klasa wyżej od Solpara (cenowo również) i nie mam większych wątpliwości że tak jak inne wędki z gatunku rockfish produkowane na rynek japoński (również w Chinach) doskonale się sprawdzi przy ultralekkim łowieniu w naszych warunkach.

Ja wybrałem propozycję najbardziej ekonomiczną bo tak jak pisałem dla mnie takie łowienie to margines / zabawa - i pomimo to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością tego co dostałem. W zestawieniu z żyłką mogę spokojnie łowić białoryb na paproszki, kijek poradził sobie również bez problemu z przyłowem w postaci solidnego leszcza, wymiarowego szczupaka itp. Techniczna jakoś wykonania kija jest w zasadzie bez zarzutu, może za wyjątkiej drobnej korekty spacingu ale omotki, spasowanie elementów itp - jak z najlepszej pracowni.

... nie tylko wygląda, jeżeli chodzi o walory uzytkowe - zwłaszcza czułość, sygnalizację brań to myślę że może stawać w szranki z każdym kijem z klasy XUL / UL <_<

Naprawdę warto moim zdaniem w życiu spróbować wędek z serii rockfish jako alternatywy dla wszelkiej maści wklejanek czy Phenixów - zwłaszcza że dobrej jakości gotowe wędki można dostać już za bardzo rozsądne pieniądze.

z tego co sie orientuje, tylko import. Z podanego linku (PLAT) ściagniesz do Polski bez problemu - ja kupowałem swoją właśnie z tego źródła (w sumie to nawet jeszcze zanim PLAT wprowadził ją do sprzedaży, po prostu poprosiłem Pana Ogawe żeby ściągnął mi tego MajorCrafta i okazało się że nie ma problemu, a jakoś tak za parę tygodni Solpara pojawiła się na stanie w Placie )

Witam .

Też jak autor wątku ,szukałem blanku pod okonia z brzegu.Wiedziałem , że na pewno będzie to Phenix, w pierwotnej wersji FX863-2 :unsure: . Jednak po prześledzeniu tego i innych wątków ,oraz po opiniach niektórych użytkowników Forum zamówiłem komponenty i FX862-2,kijek powinien powstać do połowy przyszłego tygodnia.Na decyzję wpłynęła opinia Joziego, który ma oba kije ,lecz każdy do innych zastosowań.Ja aby uniknąć tzw.uniwersalności ,zawęziłem kryteria tz. kij tylko pod okonia ,tylko na gumy i w miarę delikatnie na główkach od 2-6g.Wiadomo nie zabronię wieszać się szczupłemu lub sandaczowi ale po doświadczeniach z MBX 790-2ml mam do blanków zaufanie.

Pozdro

Rafał

• 9 miesięcy temu...

Witam serdecznie poszukuję blanku do wędki typowo okoniowej.

Możliwie jak najkrótszej max 2,20 .

Będę łowił gumkami o gramaturze do 4 g.

Chodzi mi o lity blank, dwuskład.

Czy możecie mi coś polecić

Zastanawiałem się nad tym blankiem

S871-2-MHX

Czy są jeszcze jakieś blanki z batsona albo mhx-a delikatne do takiego łowienia?

Chodz mi oto aby kij możliwie mocno pracował całą konstukcją i był przeznaczony do delikatnego łowienia.

Chodzi mi głównie o te firmy gdyż są przystępne dla mojego portfela;P.

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Przemek