Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Warto jeszcze dodać, czy łowisz plecionką czy żykłą?, czy wleczesz gumkę na troku czy animujesz ją za pomocą wędki (ja to nazywam łowieniem kołowrotkiem lub łowieniem wędką). Wabik łatwy do zassania i samoprowadzący będzie skuteczny nawet na witce ale już guma, którą steruje kierownik wymaga nico innego, bardziej suchego patyka.

Wersje w dwóch kawałkach są o radykalnie odmiennej akcji.Jednoskładami spokojnie podbijesz gumę na główce 8-10g i nie gną się jednak po całości.

FX 661-2 Jak i FX701-2 powinny Ci pasować ,tym bardziej że wolisz pełne ugięcie pod rybką, ale tutaj nie poszalejesz zbytnio powyżej górnego 1/4 oz.

• 2 tygodnie później...

Witam,
A jakos ostatnio dostalem zajawke, zeby mojego ATC 1-7 w jednej czesci zmienic na cos nieco dluzszego i w dwoch kawalkach.
Przeznaczenie to naprawde UL czyli okoniowanie na mikroprzynetach typu obrotowki od 00 do 1, twisterki na 1-3 gramowych glowkach, mikrowoblerki do max 3cm, w dlugosci najlepiej powyzej 2.10 do 2.80max i jak pisalem w dwoch kawalkach.
Mam Blue Rapida do 14 i chce cos oczko-dwa nizej, a ze w CD niebardzo widze blank (no chyba, ze slepy jestem) co sie miesci w normach, to poszukalem u innych producentow. Wybor zawezilem do MHX S871-2-MHX i Phenix FX 761-2, chodzi mi o dokladne s
scharakteryzowanie obu blankow kogos, kto ma/mial z nimi do czynienia. Albo moze zupelnie cos innego do zaproponowania znajdziecie.
Kijaszek bede chcial dac ukrecic jakos w lipcu wiec musze do tego czasu byc 100% pewien na czym to ma byc.

pozdro

W tej chwili Mekamil kręci dla mnie casta na tym blanku S871-2-MHX z przeznaczeniem na okonia, kilka innych osób poleciło mi również ten blank, sam ciekaw jestem jak się będzie łowiło, niebawem jak otrzymam będę widział coś więcej :D

Pozdrawiam

Jeśli z brzegu ,a górna granica jaką postawiłeś to 280cm ,proponuję FX862 .Nie łowiłwm lepszym kijkiem okoni z brzegu jak właśnie ten.główki 1-8g + guma ,obrotówki 00-2 choć niektóre 3 też pociągnie,wobki kleniowo-jaziowe do 5-6cm rappala orginal.Spory zapas mocy w razie przyłowu ,dał radę szczupłym i sandałkom 60+ z brzegu ,a z łodzi 70+ bez problemu.

Jeśli z brzegu ,a górna granica jaką postawiłeś to 280cm ,proponuję FX862 .Nie łowiłwm lepszym kijkiem okoni z brzegu jak właśnie ten.główki 1-8g + guma ,obrotówki 00-2 choć niektóre 3 też pociągnie,wobki kleniowo-jaziowe do 5-6cm rappala orginal.Spory zapas mocy w razie przyłowu ,dał radę szczupłym i sandałkom 60+ z brzegu ,a z łodzi 70+ bez problemu.

Dzieki wielkie, tak lowione bedzie z brzegu na lodz sobie zostawie tego ATC.

Jak jest z ugieciem, praca pod rybami, rzutami etc. na tym blanku?

pozdro

W tej chwili Mekamil kręci dla mnie casta na tym blanku S871-2-MHX z przeznaczeniem na okonia, kilka innych osób poleciło mi również ten blank, sam ciekaw jestem jak się będzie łowiło, niebawem jak otrzymam będę widział coś więcej :D

Pozdrawiam

A pod jakie przynety? :D

Wszystko co najlepsze i czego mógłbyś wymagać od wędki .Przy wabikach w deklarowanej gramaturze dalekie rzuty i komfortowe bez problemowe prowadzenie ,przy niesamowitym czuci przynęty i sygnałach przenoszonych do ręki .Pod rybą ugięcie progresywne ,przy dość mało zbieżnym ale mocnym dolniku wiesz że masz kontrolę nad nawet sporą rybą.Aby nie stracił ciętości i komfortu w prowadzeniu jigów dobrze jest zbroić jak najlżej.Ja zbroiłem pierwotnie w alconit L-kami 5,5 i top sic 5.5 ,ale czegoś mu brakowało i przezbrajałem w Fuji titanium kończąc na 5.Ale myślę że jeśli w większości bedzie obsługiwał lotniejsze przynęty ,można w alconit i kończyć L-mi 4.5 lub 4 .

Pozdrawiam

A pod jakie przynety? :D

Głównie zamierzam gumować w zakresie do 8gr, ewentualnie mini obrotówki, woblerów na okonia nie używam.

S.

Wszystko co najlepsze i czego mógłbyś wymagać od wędki .Przy wabikach w deklarowanej gramaturze dalekie rzuty i komfortowe bez problemowe prowadzenie ,przy niesamowitym czuci przynęty i sygnałach przenoszonych do ręki .Pod rybą ugięcie progresywne ,przy dość mało zbieżnym ale mocnym dolniku wiesz że masz kontrolę nad nawet sporą rybą.Aby nie stracił ciętości i komfortu w prowadzeniu jigów dobrze jest zbroić jak najlżej.Ja zbroiłem pierwotnie w alconit L-kami 5,5 i top sic 5.5 ,ale czegoś mu brakowało i przezbrajałem w Fuji titanium kończąc na 5.Ale myślę że jeśli w większości bedzie obsługiwał lotniejsze przynęty ,można w alconit i kończyć L-mi 4.5 lub 4 .

Dzieki wielkie, znaczy sie czyli to bedzie to co lubie, poczekam jeszcze na opinie o tym MHX, i moze ktos jeszcze cosik ciekawego i wartego uwagi zaproponuje.

Kwestie zbrojenia zostawie zbrojmistrzowi, ale sugestie przekaze :D

pozdro

@Nyny nie kombinuj Pheniks FX 862-2 to będzie Twój ideał na rybki

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=31121&am p;am p;am p;am p;start=0&

Tu miałeś patysia jak ta lala ;) .

Widzialem widzialem, przez chwile myslalem, ale dizajn mi nie lezal

pozdro

Obojetnie co wybierzesz, zastanów sie w co go ubierzesz :D

Dąbek dobrze ci radzi z tytanami - ale,- ale nie zakładaj tak małych jak 4.

Sam tak zrobiłem w FX 902 i niestety przy dużej wilgoci athezja (klejenie sie linki do blanku)była tak duża, że przyneta wylatywała jak z katapulty by po 15m lotu wznoszącego nagle opaśc jakby zatrzymała sie nagle na ścianie!!! Co ciekawsze ciężar przynety prawie nie miał znaczenia!!! Po prostu dokąd siła wyrzutu pokonywała siłę klejenia sie linki do blanku dotąd jakoś leciało a jak energi malała to hamowanie nagle wzrastalo i rzuty były tak krótkie że z leszczynowej witki rzucił byś dalej :lol:

Sytuacja zmieniła się diametralnie po zastoswaniu przelotek o większej średnicy. Myśle ze ideałem było by gdyby sie znalazły takie małe LV-ki ale nie ma takich niestety...

Tym to sie zajmmie pracownia.

Ale na bank bedzie na alconitach i sic w szczycie, rozmiar to juz dobiora mysle, ze odpowiedni:)

Poki co na 99% bedzie ten dluzszy Phenix, jednak chcialbym aby ktos kto ma MHX sie wypowiedzial o blanku, do pracowni najblizszej mam troche daleko aby podjechac pomacac blank, a i z czasem krucho, wiec bazuje na tym co ludzie i pracownia opisze.

pozdro