Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

do pracowni najblizszej mam troche daleko aby podjechac pomacac blank, a i z czasem krucho, wiec bazuje na tym co ludzie i pracownia opisze.

pozdro

wygospodaruj trochę czasu i grosza na wachę czy bilet, bo naprawdę warto. wychodzi na to, że chcesz położyć dość dobrą monetę na nową zabawkę. co będzie jak się okaże, że wymarzona węda nie zachowuje się tak jak sobie po przeczytaniu opinii innych userów wyobraziłeś? albo się z tym pogodzisz i będziesz używał, albo pogonisz na forumowej giełdzie za mniejszy lub większy procent tego co za nią dałeś. sam to przerabiałem i skutecznie się wyleczyłem, tym bardziej, że mam zajebistą pracownię pod nosem.

pozdro

wygospodaruj trochę czasu i grosza na wachę czy bilet, bo naprawdę warto. wychodzi na to, że chcesz położyć dość dobrą monetę na nową zabawkę. co będzie jak się okaże, że wymarzona węda nie zachowuje się tak jak sobie po przeczytaniu opinii innych userów wyobraziłeś? albo się z tym pogodzisz i będziesz używał, albo pogonisz na forumowej giełdzie za mniejszy lub większy procent tego co za nią dałeś. sam to przerabiałem i skutecznie się wyleczyłem, tym bardziej, że mam zajebistą pracownię pod nosem.

pozdro

Tak by bylo najlepiej, problemem nie jest niemozliwosc dojazdu tylko czas niestety.

Poki co jakos udawalo sie trafiac do tej pory, moze z dwa kije mnie rozczarowaly.

Generalnie lubie kije pokroju CD zwlaszcza blue rapidy, wiec takiego blanku bede szukal do UL.

pozdro

No to juz, ze tak powiem karuzela sie zaczela krecic:)

Wybor padl (dziekuje panowie bardzo) na Phenix FX 862-2, zbrojony na S6+Sic na szczycie (ze wzgledu na wage), robiony bedzie na tradycyjna nute z odrobina fanaberii;)

Juz sie doczekac nie moge:)

Dzieki za pomoc i cenne uwagi.

pozdro

No to juz, ze tak powiem karuzela sie zaczela krecic:)

Wybor padl (dziekuje panowie bardzo) na Phenix FX 862-2, zbrojony na S6+Sic na szczycie (ze wzgledu na wage), robiony bedzie na tradycyjna nute z odrobina fanaberii;)

Juz sie doczekac nie moge:)

Dzieki za pomoc i cenne uwagi.

pozdro

B) B) B) miodzio będzie.

Witam

Brat chce kupić kijka do połowu okoni.

Główne cechy poszukiwanego kija

C.W. - do ~7, 10gram górna granica

NIE WKLEJANKA

Długość najlepiej 2,4m

Dolnik do ~30cm od stopki młynka

Cena 350zł max (najlepiej 300zł)

Akcja szybka (może być średnio szybka) ugięcie półparaboliczne (~do 1 przelotki najlepiej)

Będzie nim łowił w małej rzece ale głównie zaporówka gdzie poławia się ripperkami z główkami max 3gramy (głębokość zbiornika ~1-1,5m bujnie zarośnięty)

Kołowrotek do niego będzie miał SHIMANO SUPER 1500 GT-RB

Prosiłbym o jakieś przykładowe kijki które używacie i polecacie

Pozdrawiam

Witam

Poszukuję kogoś kto by zrobił kija dla mnie jednak ostatnimi czasy widzę że pracownie wędkarskie pojawiają się jak grzyby po deszczu ogólnych informacji o nich jak na lekarstwo (bo wszędzie sponsoring=dobra opinia o pracowni ).

Przeszukiwałem tutaj co nieco odnośnie kijka który mi się śni po nocach choć nie wiem czy jest realne wykonanie go, a chodzi głównie o takie cechy jak:

Długość ~200cm, najlepiej 210cm

C.W. - do 3-4 gram

Nie wklejanka (!)

Ugięcie - full parabolik (najlepiej jakby była taka jak w SHIMANO POWER LOOP ZANDER) - gnie się aż do uchwytu.

Akcja - szybka, średnio szybka

Waga - 60 gram uzbrojony kij

i to co najważniejsze a zarazem boję się iż nie wykonanle... średnica blanku na wyjściu z korka 4mm.

Uchwyt najlepiej skręcany od góry ewentualnie taki jak w kongerze palidinie coliber jig'u.

Posiadam sporo ultralightów jednak nie mam typowo pod mikrojigi (0,5 do 2,5 gram) żaden nie ma fajnego ugięcia o takie jakie mi chodzi, chociaż G.Loomis [s782-1-B]-cokolwiek to znaczy,o c.w. ~2-9 ma już prawie prawie jednak jest jeszcze za sztywnym kijem.

Łowię plecionką nanofil 0.02mm

Młynek do tego Mitchell MagPro Extreme wielkość 500 (178gram)

Jeżeli ktoś by mógł mi pomóc i podać namiary kogoś kto by mógł mi zrobić kijka takiego jak opisałem byłbym bardzo wdzięczny.

Cena nie gra roli choć kupno planuję na lipiec/sierpień.

Pozdrawiam

Proponuję 2 pięterka wyżej się przywitać.

No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku ;).Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.

Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?

Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.

Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!

Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać :unsure:

To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata :D. Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.

Pozdrawiam!

A ja go nie polecę bo go mam niestety w 3 częściach, górny skład pomiędzy 4,5 przeciągnalem żyłkę przez przelotki lekko ugięła się szczytówka i zonk :/

To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata :D. Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.

Pozdrawiam!

A ja go nie polecę bo go mam niestety w 3 częściach, górny skład pomiędzy 4,5 przeciągnalem żyłkę przez przelotki lekko ugięła się szczytówka i zonk :/

Co nie oznacza, że każdy egzemplarz musi skończyć w ten sam sposób jak Twój :D Ja ze swoim kijkiem nie mam żadnych problemów, a wyholowałem nim kilka większych rybek niż okonie.

A Tobie Punkfish szczerze współczuje połamania kijka...sam tydzień temu złamałem swoją ulubioną wklejankę :(

Panowie, jestesmy w dziale Rodbuilding.

Autor pewnie byl swiadomy i celowo umiescil tutaj posta.

Wiec sila rzeczy polecane sa rozwiazania z pracowni, a nie gotowe sklepowe wedki.

pozdro

Wątek został przeniesiony z Ogólnego a i za 350 zł z pracowni to ciężko coś polecić

Panowie, jestesmy w dziale Rodbuilding.

Autor pewnie byl swiadomy i celowo umiescil tutaj posta.

Wiec sila rzeczy polecane sa rozwiazania z pracowni, a nie gotowe sklepowe wedki.

pozdro

Wątek został przeniesiony z Ogólnego a i za 350 zł z pracowni to ciężko coś polecić

Sam blank jak najbardziej w tych pieniadzach do dostania, a i second hand z pracowni widywalem tez w podobnych cenach.

Ostatnio sam mialem dylemat co do UL i rozwazalem krociaka w dwuskladzie od MHX, a ze skonczylo sie nieco inaczej ale to juz inna para kaloszy;)

pozdro

Ten kij zakupiłem właśnie pod okonia i radził sobie z małymi miałem pewnie takie 40 ale spadł z kija, wiosną testowałem go na małej rzece klenie takie 30 i pstrągi spadały z niego :/

Mój jedzie niebawem do sklepu w którym zakupiłem go i pewnie na niemcy tam najprawdopodobniej dostanie górny skład nowy i wróci.

Pierwszy raz w życiu zawiodłem się na daiwie.

Wracając do tematu jak wydawać 200 czy 250zł na kij seryjny to lepiej dołożyć te 100, 150 zł i mieć kij z pracowni a na okonka to już chyba złoży przyzwoitą okoniówke.

Tyle, że gołym blankiem nie połowisz Przy tak delikatnym kiju rodbulder zaleci sueprlekkie tytanowe przelotki pewnie .....

Najbardziej budżetowo to dokupić taki maleńki uchwycik do żyłki (nie wiem jak się to nazywa) i metodą bata ze spławiczkiem - wyjdzie z 360. Ale chyba nie o to chodzi

Oczywiście posiadanie super wędki z pracowni to ekstra sprawa, sam wole takie, ale niektórymi budżetowymi kijami też da komfortowo łowić ;)

Proponuję 2 pięterka wyżej się przywitać.

No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku ;).Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.

Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?

Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.

Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!

Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać :unsure:

Olgierd wiesz że mam rację, seryjne kije już przerabiałem i z całym szacunkiem dla nich, to nie jest to co patyk szyty na miarę, choćby ten pheniks o którym Dąbek pisze.

Mam pheniksy i nijak nie możnaich porównać do seryjnych.

Nie mówię już o przelotkowym wypasie, zbrojony nawet w hardloye(bardziej go zmiękczą iswobodniej można rzucić np.microjigiem) niskobudzetowo będzie zdecydowanie lepszy jak seryjny.

To moje zdanie a kolega kupi co będzie chciał.