Skocz do zawartości

Okoniówka UL - wybór blanku

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Tego Talona nie miałem  <_< pewnie, że pod jigi lepszy krótszy, choć ta strategia z mocniejszych kijów do solidnych jigów nie do końca się sprawdza przy mikro jigach, którymi rzadko łowi się łupiąc po dnie ;)

Chodziło mi raczej o cieńszy,czulszy szczyt w talonie (nieważne 9' czy 10") ;)

Chodziło mi raczej o cieńszy,czulszy szczyt w talonie (nieważne 9' czy 10") ;)

Certified Pro XSH1142LL to właściwie odrobinę delikatniejsza i bardziej finezyjna wersja Talona MLXF2, do mikrojigów jak obszył (nie mylić z XSH1142L, czyli 10-funtowym, który gnie się znacznie niżej).

Jak zaznaczyłem w 1 poście chciałbym żeby wędką można było łapać komfortowo również na jigi, nie wiem czy wspomniany 3s96LM2 temu podoła.

To zależy jakie jigi masz na myśli.  Domyślam się że bardziej paprochy niż jigi, lub jigi pstrągowe. Jeżeli takie to jak najbardziej.

• 1 miesiąc temu...

Damian ,twój kijek jest jako pierwszy z dwiema przelotkami na dolniku,dzięki temu generuje więcej mocy.Wędka będzie w stanie holować spore rybki ,w stosunku do fabrycznych 8lb :) Taki mój mał eksperyment,ale myślę ,że to dobry kierunek.Kijek dynamiczny i wchodzi w głębokie ugiecie po cięciu.

Witam. Szczęśliwie użytkuję wędkę St. Croix Avid AVS96MLF2 czyli 293 cm i 6-10 lb. Wędka opisana jako 3 – 18 g . Zakupiona z zamiarem łapania głównie kleni w rz. San. Znakomicie spisuje się również gdy celem są brzany, pstrągi, ogarnie również bolenie na lekko.  Teraz moje pytanie, chciałbym  ją uzupełnić o drugą wędkę w klasie ultra light’a/ light’a, która znakomicie będzie spisywała się w jej dolnym cw. i miotała nielotami np. smużakami o wadze 1 g, obrotówkami nr 00  jak najdalej. Nie powiem że w/w St. Croix nie radzi sobie z takimi przynętami ale trzeba włożyć w rzut nieco więcej siły i dynamiki w porównaniu z przynętami nieco cięższymi bądź, w którym masa ma lepsze skupienie. Ponieważ Avid wg mnie nie nadaje się za bardzo do jigowania (oczywiście moim zdaniem)  fajnie by było aby wędka dobrze spisywałaby w tej metodzie z zamiarem łapania okoni.

Teraz pytanie czy dobrze trafiam, bo chodzi po głowie wędka złożona na blanku Phenix’a FX862 lub FX902. Oba blanki opisane 2-8 lb i wyrzut 0,8 -10 g.

Może jakieś inne propozycje J

pozdrawiam

Zrób sobie kij na blanku muchowym.Rzuty takie troszkę muchowe,czyli ładowanie blanku i rzuty nie tylko przed siebie,ale dokładnie w punkt,daleki punkt.Troszkę jak z procy.Ja tak rzucam i nie jeden się dziwił mojej technice.Ale skutecznej technice.

Zobaczysz działa.Na Sanie masz przestrzeń do rzutów znad głowy

• 7 miesięcy temu...

Cześć ;)!!! Poszukuję czegoś o długości 220-230cm - o w miarę szybkiej akcji oraz parabolicznym ugieciu ( chodzi o to żeby nie gubił duzo rybek bo będzie współpracował z cienkimi linkami ) - na końcu najczęściej będzie guma 3-4cm + główeczka 2-3g. I rybki jakich się spodziewam to okonki 20-30cm  Czytałem już podobne tematy ale niestety wszystkie propozycje tam składane znacznie przerastały mój budżet:) Teraz pytanie do Was! - Czy da się zbudować coś co spełnia powyższe kryteria w cenie około 500-600zł ?? - Czy lepiej poszukać jakiejś masówki ?? Propozycje jakiejś dobrej pracowni ??

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi ;)!!!

no w tej kasie to już można przebierać w używanych wędkach, można ustrzelić fx 701 , lub inne podobne konstrukcje, ja osobiście polecam ci tego phenixa włąśnie , sprawia duuuużo radości

ps. jest chyba na giełdzie w Twoim budżecie :D

Edytowane przez Tomasz eS

A ja używam i polecę MHX S871-2, dużo przyjemności z łowienia

Tak samo, natomiast co do kosztu: 400-500 zł, to z trudem, ale da się. Jednakże pod warunkiem, że sam go zrobisz i to w wersji ekonomicznej (pianka, a nie korek, winding check winylowy, albo bez niego, przelotki PacBay Minima chromowane ... itp)

Fatso

P.S. Z ciekawości skompletowałem zestaw, obejmujący:

Blank MHX S871-2 

Pianka na rękojeść BR10-375 dł. 250mm (10") średnica wewnętrzna 9,5mm

Uchwyt Fuji DNPS 18 silver

Końcówka Forecast EVA

Przelotka szczytowa PacBay XFZT Micro Top, wkład cyrkoniowy rozm. 4

Przelotki Minima 4 Match XM4XG: 16, 8 i 5

Przelotki Minima 4 XSV4XG: 4 x 4

Przelotki Minima 4 XF4XG: 2 x 4

Zestaw do lakierowania omotek Flexcoat Lite Formula

Tuleja poliuretanowa pod uchwyt kołowrotka

Z kawałka pianki (25 cm to troche zbyt długo do tego kija i możesz trochę uciachać) w wiertarce (bez wiertarki ani rusz :D ) wytoczysz malutki "korek", zamykający od przodu uchwyt kołowrotka.

Łączna cena ww. zestawu w sklepie jednej z pracowni w Polsce: 463 zł

Koszty dodatkowe:

- klej dwuskładnikowy (żywica, ale nie 5-10 min. tylko raczej 30-40)

- pudło tekturowe, z którego zrobisz swój pierwszy "rod wrapper", czyli poziomy stojak pod blank, do nawijania omotek i lakierowania

- czas i cierpliwość

- 16

Edytowane przez Fatso
  • Like 3

Tak samo, natomiast co do kosztu: 400-500 zł, to z trudem, ale da się. Jednakże pod warunkiem, że sam go zrobisz i to w wersji ekonomicznej (pianka, a nie korek, winding check winylowy, albo bez niego, przelotki PacBay Minima chromowane ... itp)

Fatso

P.S. Z ciekawości skompletowałem zestaw, obejmujący:

Blank MHX S871-2 

Pianka na rękojeść BR10-375 dł. 250mm (10") średnica wewnętrzna 9,5mm

Uchwyt Fuji DNPS 18 silver

Końcówka Forecast EVA

Przelotka szczytowa PacBay XFZT Micro Top, wkład cyrkoniowy rozm. 4

Przelotki Minima 4 Match XM4XG: 16, 8 i 5

Przelotki Minima 4 XSV4XG: 4 x 4

Przelotki Minima 4 XF4XG: 2 x 4

Zestaw do lakierowania omotek Flexcoat Lite Formula

Tuleja poliuretanowa pod uchwyt kołowrotka

Z kawałka pianki (25 cm to troche zbyt długo do tego kija i możesz trochę uciachać) w wiertarce (bez wiertarki ani rusz :D ) wytoczysz malutki "korek", zamykający od przodu uchwyt kołowrotka.

Łączna cena ww. zestawu w sklepie jednej z pracowni w Polsce: 463 zł

Koszty dodatkowe:

- klej dwuskładnikowy (żywica, ale nie 5-10 min. tylko raczej 30-40)

- pudło tekturowe, z którego zrobisz swój pierwszy "rod wrapper", czyli poziomy stojak pod blank, do nawijania omotek i lakierowania

- czas i cierpliwość

- 16

Fatso Mc Giwer,ale da się :D 

• 1 miesiąc temu...

Jak chcesz to mam świetną wklejankę do paprochów, robioną dla mnie w całości przez Rafała @Skałka.

Blank to stary poczciwy i świetnie się sprawdzający przy takim łowieniu Dragon Eclipse Senso Jig. Kij dość szybki ale parabolicznie uginający się przy holu. Dolnik fabrycznie wzmacniany matą węglową (świetny design), szczytówka skrócona i uzbrojona w pełną węglowa wklejkę (mistrzowskie wręcz wykonanie wklejki, bez przesztywnień i różnic w średnicy). Do tego PB Minimy, DPS17 i dzielona rękojeść z burnta. Długość 243cm, c.w. 2-10g. Ideał pod leciutkie główki i boczny trok.

Oddam za tyle, za ile mi wyszedł, czyli 450zl (250zł materiały i 200 zbrojenie). Łowie sporadycznie na paprocha, stąd bez sensu, żeby stał i się kurzył.

Edytowane przez Żbiku