WOBI Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Tego Talona nie miałem pewnie, że pod jigi lepszy krótszy, choć ta strategia z mocniejszych kijów do solidnych jigów nie do końca się sprawdza przy mikro jigach, którymi rzadko łowi się łupiąc po dnie Chodziło mi raczej o cieńszy,czulszy szczyt w talonie (nieważne 9' czy 10") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Chodziło mi raczej o cieńszy,czulszy szczyt w talonie (nieważne 9' czy 10") Certified Pro XSH1142LL to właściwie odrobinę delikatniejsza i bardziej finezyjna wersja Talona MLXF2, do mikrojigów jak obszył (nie mylić z XSH1142L, czyli 10-funtowym, który gnie się znacznie niżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Jak zaznaczyłem w 1 poście chciałbym żeby wędką można było łapać komfortowo również na jigi, nie wiem czy wspomniany 3s96LM2 temu podoła.To zależy jakie jigi masz na myśli. Domyślam się że bardziej paprochy niż jigi, lub jigi pstrągowe. Jeżeli takie to jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 kurcze lamiglasy zam tylko też te 10lb. ...(C.P. i XMG) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 No i wybrałem... Phenix FX902 spod ręki kolegi @dąbek111. Znakomicie wykonany i myślę że sprawdzi się w 100 % pod najmniejsze przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Będziesz Pan zadowolony i z blanku i zbrojmistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Damian ,twój kijek jest jako pierwszy z dwiema przelotkami na dolniku,dzięki temu generuje więcej mocy.Wędka będzie w stanie holować spore rybki ,w stosunku do fabrycznych 8lb Taki mój mał eksperyment,ale myślę ,że to dobry kierunek.Kijek dynamiczny i wchodzi w głębokie ugiecie po cięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Damian ,twój kijek jest jako pierwszy z dwiema przelotkami na dolniku..Całość wyszła 9 przelotek+ sczyt czy 10 +szczyt? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam. Szczęśliwie użytkuję wędkę St. Croix Avid AVS96MLF2 czyli 293 cm i 6-10 lb. Wędka opisana jako 3 – 18 g . Zakupiona z zamiarem łapania głównie kleni w rz. San. Znakomicie spisuje się również gdy celem są brzany, pstrągi, ogarnie również bolenie na lekko. Teraz moje pytanie, chciałbym ją uzupełnić o drugą wędkę w klasie ultra light’a/ light’a, która znakomicie będzie spisywała się w jej dolnym cw. i miotała nielotami np. smużakami o wadze 1 g, obrotówkami nr 00 jak najdalej. Nie powiem że w/w St. Croix nie radzi sobie z takimi przynętami ale trzeba włożyć w rzut nieco więcej siły i dynamiki w porównaniu z przynętami nieco cięższymi bądź, w którym masa ma lepsze skupienie. Ponieważ Avid wg mnie nie nadaje się za bardzo do jigowania (oczywiście moim zdaniem) fajnie by było aby wędka dobrze spisywałaby w tej metodzie z zamiarem łapania okoni.Teraz pytanie czy dobrze trafiam, bo chodzi po głowie wędka złożona na blanku Phenix’a FX862 lub FX902. Oba blanki opisane 2-8 lb i wyrzut 0,8 -10 g.Może jakieś inne propozycje J pozdrawiamZrób sobie kij na blanku muchowym.Rzuty takie troszkę muchowe,czyli ładowanie blanku i rzuty nie tylko przed siebie,ale dokładnie w punkt,daleki punkt.Troszkę jak z procy.Ja tak rzucam i nie jeden się dziwił mojej technice.Ale skutecznej technice.Zobaczysz działa.Na Sanie masz przestrzeń do rzutów znad głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jaki stożek do nielotów i żyłki bedzie optymalniejszy? System na kr cz y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Cześć !!! Poszukuję czegoś o długości 220-230cm - o w miarę szybkiej akcji oraz parabolicznym ugieciu ( chodzi o to żeby nie gubił duzo rybek bo będzie współpracował z cienkimi linkami ) - na końcu najczęściej będzie guma 3-4cm + główeczka 2-3g. I rybki jakich się spodziewam to okonki 20-30cm Czytałem już podobne tematy ale niestety wszystkie propozycje tam składane znacznie przerastały mój budżet:) Teraz pytanie do Was! - Czy da się zbudować coś co spełnia powyższe kryteria w cenie około 500-600zł ?? - Czy lepiej poszukać jakiejś masówki ?? Propozycje jakiejś dobrej pracowni ??Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) no w tej kasie to już można przebierać w używanych wędkach, można ustrzelić fx 701 , lub inne podobne konstrukcje, ja osobiście polecam ci tego phenixa włąśnie , sprawia duuuużo radości ps. jest chyba na giełdzie w Twoim budżecie Edytowane 23 Września 2014 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Mam Seekera SP 703 jakby co to pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 @Tomus kup sobie elvisa 220. Zacny i dający dużo radości podczas holu kijek. Ostatnio przezbrajałem koledze w minimy i dużo zyskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbel Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam, g.loomis sr842-2 7" IMX, moim zdaniem poezja i wtej cenie smiało znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 A ja używam i polecę MHX S871-2, dużo przyjemności z łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) A ja używam i polecę MHX S871-2, dużo przyjemności z łowieniaTak samo, natomiast co do kosztu: 400-500 zł, to z trudem, ale da się. Jednakże pod warunkiem, że sam go zrobisz i to w wersji ekonomicznej (pianka, a nie korek, winding check winylowy, albo bez niego, przelotki PacBay Minima chromowane ... itp) Fatso P.S. Z ciekawości skompletowałem zestaw, obejmujący:Blank MHX S871-2 Pianka na rękojeść BR10-375 dł. 250mm (10") średnica wewnętrzna 9,5mmUchwyt Fuji DNPS 18 silverKońcówka Forecast EVAPrzelotka szczytowa PacBay XFZT Micro Top, wkład cyrkoniowy rozm. 4Przelotki Minima 4 Match XM4XG: 16, 8 i 5Przelotki Minima 4 XSV4XG: 4 x 4Przelotki Minima 4 XF4XG: 2 x 4Zestaw do lakierowania omotek Flexcoat Lite FormulaTuleja poliuretanowa pod uchwyt kołowrotka Z kawałka pianki (25 cm to troche zbyt długo do tego kija i możesz trochę uciachać) w wiertarce (bez wiertarki ani rusz ) wytoczysz malutki "korek", zamykający od przodu uchwyt kołowrotka.Łączna cena ww. zestawu w sklepie jednej z pracowni w Polsce: 463 złKoszty dodatkowe:- klej dwuskładnikowy (żywica, ale nie 5-10 min. tylko raczej 30-40) - pudło tekturowe, z którego zrobisz swój pierwszy "rod wrapper", czyli poziomy stojak pod blank, do nawijania omotek i lakierowania- czas i cierpliwość- 16 Edytowane 23 Września 2014 przez Fatso 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Tak samo, natomiast co do kosztu: 400-500 zł, to z trudem, ale da się. Jednakże pod warunkiem, że sam go zrobisz i to w wersji ekonomicznej (pianka, a nie korek, winding check winylowy, albo bez niego, przelotki PacBay Minima chromowane ... itp) Fatso P.S. Z ciekawości skompletowałem zestaw, obejmujący:Blank MHX S871-2 Pianka na rękojeść BR10-375 dł. 250mm (10") średnica wewnętrzna 9,5mmUchwyt Fuji DNPS 18 silverKońcówka Forecast EVAPrzelotka szczytowa PacBay XFZT Micro Top, wkład cyrkoniowy rozm. 4Przelotki Minima 4 Match XM4XG: 16, 8 i 5Przelotki Minima 4 XSV4XG: 4 x 4Przelotki Minima 4 XF4XG: 2 x 4Zestaw do lakierowania omotek Flexcoat Lite FormulaTuleja poliuretanowa pod uchwyt kołowrotka Z kawałka pianki (25 cm to troche zbyt długo do tego kija i możesz trochę uciachać) w wiertarce (bez wiertarki ani rusz ) wytoczysz malutki "korek", zamykający od przodu uchwyt kołowrotka.Łączna cena ww. zestawu w sklepie jednej z pracowni w Polsce: 463 złKoszty dodatkowe:- klej dwuskładnikowy (żywica, ale nie 5-10 min. tylko raczej 30-40) - pudło tekturowe, z którego zrobisz swój pierwszy "rod wrapper", czyli poziomy stojak pod blank, do nawijania omotek i lakierowania- czas i cierpliwość- 16Fatso Mc Giwer,ale da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Fore dobrze prawi, miałem takiego elwisa i to był fantastyczny kij tylko kiepsko uzbrojony. Jeszcze jedno - taki elwis potrafi dużo znieść i wcale nie trzeba się z nim obchodzić jak jajkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Kup seryjny SAVAGEAR LRF do 7g.....ja lowie tym mocniejszym do 10 g i uwazam ze są to super kijki do takich połowów....300 zł i reszta zostaje, no chyba że koniecznie chesz coś budowanego Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał73 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Dziś testowałem mój nowy kijek SAVAGEAR LRF 2,26 5-12g,jestem zadowolony z niego,przyjemnie się łowi...polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Tomus dużo zależy jak chcesz łowić te okonie. Ogólnie ma być "wleczone" czy "szarpane"? bo tak naprawdę to do tych dwóch, najbardziej popularnych metod, potrzebne są dwa bardzo różne od siebie kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Jak chcesz to mam świetną wklejankę do paprochów, robioną dla mnie w całości przez Rafała @Skałka. Blank to stary poczciwy i świetnie się sprawdzający przy takim łowieniu Dragon Eclipse Senso Jig. Kij dość szybki ale parabolicznie uginający się przy holu. Dolnik fabrycznie wzmacniany matą węglową (świetny design), szczytówka skrócona i uzbrojona w pełną węglowa wklejkę (mistrzowskie wręcz wykonanie wklejki, bez przesztywnień i różnic w średnicy). Do tego PB Minimy, DPS17 i dzielona rękojeść z burnta. Długość 243cm, c.w. 2-10g. Ideał pod leciutkie główki i boczny trok. Oddam za tyle, za ile mi wyszedł, czyli 450zl (250zł materiały i 200 zbrojenie). Łowie sporadycznie na paprocha, stąd bez sensu, żeby stał i się kurzył. Edytowane 2 Listopada 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) W np. BRC w tej kwocie możesz sobie zamówić kijek na blanku muchowym ATC w minimach i piance . Sam rozważałem tą opcję ale poszedłem wyżej. I masz kijek pod siebie. Edytowane 1 Listopada 2014 przez ŁYSY0312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi