godski Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Jeszcze trochę i w niektórych rzekach woda zostanie tylko w dołkach. Kłusole będą mieli wyżerkę.A tutaj zapowiada się jeszcze przynajmniej tydzień tropików.Woda w zalewach też pewnie wpłynie negatywnie na populację ryb. Prócz suma i karpia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Na mojej rzece prócz tego, że niżowka to dodatkowo puścili z Międzyrzeca nieoczyszczone ścieki bytowe. Ryby sną, a wytłumaczenie prezeza Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych brzmi mniej więcej tak: jest gorąco i rośliny nie moga pobierać tlenu z powietrza więc pobierają go z wody. Załamka nad brakiem podstawowej wiedzy na temat obieku tlenu i CO2 w wodzie. PozdrawiamSalmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Na mojej rzece prócz tego, że niżowka to dodatkowo puścili z Międzyrzeca nieoczyszczone ścieki bytowe. Ryby sną, a wytłumaczenie prezeza Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych brzmi mniej więcej tak: jest gorąco i rośliny nie moga pobierać tlenu z powietrza więc pobierają go z wody. Załamka nad brakiem podstawowej wiedzy na temat obieku tlenu i CO2 w wodzie. PozdrawiamSalmoZgłoś to do odpowiednich organów. Zamiast marudzić i wylewać żale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W okolicach Mielnika najstarsi górale nie pamiętają tak niskiego stanu wody w Bugu .Tam gdzie od 4 lat łowię była zatopiona krótka stara kamienna główka i w ub. roku jak było mało wody to wierzch kamieni wystawał.Myślałem że jest to jedna warstwa kamieni leżących na dnie. Teraz okazuję się że jest to główka o wysokości ok. 1m i już nawet nie po kamieniach ale po piachu naokoło można chodzić suchą nogą . Na łowienie na przelewie nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 http://www.ostrowmaz.com/aktualnosci/15316Wynika z tego ,że lepiej niech nie pada, bo stwierdzono ,że obfite deszce były głowną przyczyną śnięcia ryb w rzecze Mały Brok. I weź tu człowieku nie zgłupiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Panowie trzeba się powoli przyzwyczajać że tą ilość wody która jest teraz w rzekach za rok dwa będziemy nazywać normalną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Lata bezmyślnej melioracji i kanalizacji przyniosły swój efekt. Do tego jeszcze wycinanie drzew nad rzekami, szczególnie tymi mniejszymi. PL jest krajem zagrożonym suszą hydrologiczną i obawiam się, że doświadczymy tego zjawiska szybciej niż nam się wydaje. Podobno w UE był jakiś program i środki finansowe na wspieranie naturalizacji rzek, ale nasz kraj nie skorzystał. Teraz dla odmiany mówi się, że grożą nam z tego tytułu kary ... taka nasza codzienność 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 http://www.ostrowmaz.com/aktualnosci/15316Wynika z tego ,że lepiej niech nie pada, bo stwierdzono ,że obfite deszce były głowną przyczyną śnięcia ryb w rzecze Mały Brok. I weź tu człowieku nie zgłupiej zawsze myślałem że deszcz powoduje natlenienie wody to jednak tak nie jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś to do odpowiednich organów. Zamiast marudzić i wylewać żale. Wylewam żale bo to jest forum, a wszystko skończyło się na Prokuraturze więc wyluzuj trochę. Widzę, że nic się tutaj nie zmieniło... PozdrawiamSalmo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Warta w okolicach Poznania... mogę iść o zakład, że w woderach i odpowiednim miejscu da się przejść rzekę. Paradoksalnie w odpowiednich miejscach ładnie rybki biorą i można zobaczyć co tam na dnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zino1978 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 U mnie z wodą też tragedia. Tak niskiej i czystej wody nie było nigdy od kiedy latam za salmonami czyli od 2005r. W tym tygodniu nie byłem - nie miałem odwagi na wbijanie się w wodery przy +35 - ale w poprzednim tygodniu zaliczyłem dwa wypady na Dobrzycę. Jeden z sucharkiem i jeden z nimfą. Bez ryb (kilka malutkich lipków). Wody totalnie brak, w woderach przechodzę rzekę w kilku miejscach a w spodniobutach mógł bym brodzić w całej rzece co wcześniej było nie do pomyślenia. Jedyny plus jest taki, że wiem gdzie są kłody i korzenie przy dnie o których wcześniej nie miałem pojęcia bo w tych miejscach przy normalnym stanie jest spokojnie ponad 2 m wody. Jeżeli się nic nie zmieni to sezon pstrągowy już zakończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W "telewizowni" mówili ,że w niektórych rejonach kraju wyschły krany , wodę dowożą w beczkowozach. Wyłączane są bloki energetyczne chłodzone wodą.Gdyby nie to ,że to rok wyborczy , pewnie usłyszelibyśmy "Sorry , ale taki mamy klimat". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Jedyny plus jest taki, że wiem gdzie są kłody i korzenie przy dnie o których wcześniej nie miałem pojęcia bo w tych miejscach przy normalnym stanie jest spokojnie ponad 2 m wody.To trzeba pozaznaczać jakimiś chorągiewkami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W "telewizowni" mówili ,że w niektórych rejonach kraju wyschły krany , wodę dowożą w beczkowozach.W sąsiedniej wsi na Podlasiu koleżance wyschła studnia z wodą pitną, teraz kupuje w sklepie. Ja ostatnio kosiarkę uruchamiałem chyba gdzieś tak w połowie czerwca , mam oszczędności na paliwie bo klepiska kosił nie będę. Podlewam tylko pomidory i ......... kompost bo dbam o swoje glizdy . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Żeby nie być gołosłownym wrzucam (lekko ucięty) artykuł dot. w/w przeze sprawy. PozdrawiamSalmo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Padało w okolicach Poznania, Zielonej Góry i Bydgoszczy? Bo według Blids.de przechodziły tam burze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Kleń Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 @ godski padało oj padało nocne łowienie zakończyłem po 30 minutach, w ostatniej chwili przed nawałnicą dotarliśmy z kolegą do samochodu. Choć według mnie jednodniowy deszcz nie pomoże na niski stan, ale na pewno schłodzi i natleni wodę. W moim rejonie zapisy na Blids.de sprawdziły się w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W Nowej Soli akurat kończy wizytę druga burza. Popadało mocno ale krótko, niewiele to pomoże jeśli dalej nie będzie padać.Rośliny "wypiły" ten deszcz zanim dotarł do ziemi. A prognozy mówią że nie będzie deszczu. Katastrofa. W tej chwili w korycie Odry "koło komina" jest ok. 80-90 cm wody. Nie zanosi się na to by jej przybyło, najbliższy tydzień ma być dalej upalny. Co dalej nie wiadomo, prognozy nie są optymistyczne., by nie rzec dramatyczne.W porcie jest taki poziom, że łódką na silniku wypływam na styk. Trzeba będzie chyba sięgnąć po pagaj w najbliższych dniach. No i oczywiście łowienie na miejscowej ścianie i okolicy. Wypływanie gdzieś dalej, będzie grozić coraz bardziej utratą śruby bądź całej spodziny.Zaskakujące jeszcze bardziej jest to, że o ile u nas poziom notowany na ok.100cm, to w Połęcku jest 40cm. Kilkanaście km wyżej Odrę zasila Bóbr, wcale nie mała rzeka. A poziom o wiele niższy niż powyżej ujścia Bobru.Ryby słabo biorą. Ale to tylko nasze hobby, przeżyjemy. Gorzej dla żywych wodnych stworzeń i całego ekosystemu. Rolnicy już są załamani. Nawet chwasty w ogródku wysychają. Takich stanów rzek nie pamiętam gdzieś od 20-30 lat. I nie zanosi się w najbliższych dniach na poprawę. Raczej na gorsze trzeba się przygotować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 @ godski padało oj padało nocne łowienie zakończyłem po 30 minutach, w ostatniej chwili przed nawałnicą dotarliśmy z kolegą do samochodu. Choć według mnie jednodniowy deszcz nie pomoże na niski stan, ale na pewno schłodzi i natleni wodę. W moim rejonie zapisy na Blids.de sprawdziły się w 100 % W Nowej Soli akurat kończy wizytę druga burza. Popadało mocno ale krótko, niewiele to pomoże jeśli dalej nie będzie padać.Rośliny "wypiły" ten deszcz zanim dotarł do ziemi. A prognozy mówią że nie będzie deszczu. Katastrofa. W tej chwili w korycie Odry "koło komina" jest ok. 80-90 cm wody. Nie zanosi się na to by jej przybyło, najbliższy tydzień ma być dalej upalny. Co dalej nie wiadomo, prognozy nie są optymistyczne., by nie rzec dramatyczne.W porcie jest taki poziom, że łódką na silniku wypływam na styk. Trzeba będzie chyba sięgnąć po pagaj w najbliższych dniach. No i oczywiście łowienie na miejscowej ścianie i okolicy. Wypływanie gdzieś dalej, będzie grozić coraz bardziej utratą śruby bądź całej spodziny.Zaskakujące jeszcze bardziej jest to, że o ile u nas poziom notowany na ok.100cm, to w Połęcku jest 40cm. Kilkanaście km wyżej Odrę zasila Bóbr, wcale nie mała rzeka. A poziom o wiele niższy niż powyżej ujścia Bobru.Ryby słabo biorą. Ale to tylko nasze hobby, przeżyjemy. Gorzej dla żywych wodnych stworzeń i całego ekosystemu. Rolnicy już są załamani. Nawet chwasty w ogródku wysychają. Takich stanów rzek nie pamiętam gdzieś od 20-30 lat. I nie zanosi się w najbliższych dniach na poprawę. Raczej na gorsze trzeba się przygotować.To i tak macie fart że popadało trochę.Koło W-wy nic już wiele dni. Jeszcze gorzej na wschodzie w okolicach Siedlec. I blids.de nie daje żadnych szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Wylewam żale bo to jest forum, a wszystko skończyło się na Prokuraturze więc wyluzuj trochę. Widzę, że nic się tutaj nie zmieniło... PozdrawiamSalmoWiesz, gdybyś to napisał w pierwszym poście to sprawy by nie było. Po prostu przewija się tu tylu maruderów w ostatnim czasie, że można dostać alergii na ,,gorzkie żale".Co do suszy-przyczyną ultra niskiego stanu wód nie jest winna tylko melioracja. Na Bugu granicznym też jest strasznie, być może znikające drzewa są jakąś przyczyną. Bobry i SG wycinają na potęgę. 4 lata temu nie można było przejść, do niektórych miejsc wchodziło się na czworaka-obecnie cień jest dopiero po godzinie 17... Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo86 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 To i tak macie fart że popadało trochę. Koło W-wy nic już wiele dni. Jeszcze gorzej na wschodzie w okolicach Siedlec. I blids.de nie daje żadnych szans.Jak to nic? A dzisiaj o 3 w nocy to co? Śniło mi się że spieprzałem przed ulewą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 W Nowej Soli akurat kończy wizytę druga burza. Popadało mocno ale krótko, niewiele to pomoże jeśli dalej nie będzie padać.Rośliny "wypiły" ten deszcz zanim dotarł do ziemi. A prognozy mówią że nie będzie deszczu. Katastrofa. W tej chwili w korycie Odry "koło komina" jest ok. 80-90 cm wody. Nie zanosi się na to by jej przybyło, najbliższy tydzień ma być dalej upalny. Co dalej nie wiadomo, prognozy nie są optymistyczne., by nie rzec dramatyczne.W porcie jest taki poziom, że łódką na silniku wypływam na styk. Trzeba będzie chyba sięgnąć po pagaj w najbliższych dniach. No i oczywiście łowienie na miejscowej ścianie i okolicy. Wypływanie gdzieś dalej, będzie grozić coraz bardziej utratą śruby bądź całej spodziny.Zaskakujące jeszcze bardziej jest to, że o ile u nas poziom notowany na ok.100cm, to w Połęcku jest 40cm. Kilkanaście km wyżej Odrę zasila Bóbr, wcale nie mała rzeka. A poziom o wiele niższy niż powyżej ujścia Bobru.Ryby słabo biorą. Ale to tylko nasze hobby, przeżyjemy. Gorzej dla żywych wodnych stworzeń i całego ekosystemu. Rolnicy już są załamani. Nawet chwasty w ogródku wysychają. Takich stanów rzek nie pamiętam gdzieś od 20-30 lat. I nie zanosi się w najbliższych dniach na poprawę. Raczej na gorsze trzeba się przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Jak w mordę strzelił, brakuje 60 cm wody.Ja bym powiadomił A.Macierewicza.Taki żarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Jak to nic? A dzisiaj o 3 w nocy to co?Śniło mi się że spieprzałem przed ulewą? Gdzieś Ty tą burze znalazł ? W Warszawie na Bródnie sucho , chyba że coś przespałem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo86 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Spod Gdańszczaka uciekałem w strugach deszczu przed 3... i goniło mnie aż do Jabłonny ale jak o 5 wyszedłem z psem to ani śladu wody na chodnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi