Skocz do zawartości

Zrzuciłem zdjęcia do folderu co usunęło już wcześniejsze fotki. Jak odzyskać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem z utraconymi fotografiami. Stworzyłem folder do którego wrzuciłem całą zawartość karty SD. Po jakimś czasie do tego samego folderu wrzuciłm nowo utworzone zdjęcia lecz o takich samych nazwach np. DSC_0012. Zdjęcia nowe zastąpiły stare. Nie mogę odzyskać tych starych. Czy ktoś wie jak to zrobić? Może jest jakiś banalny na to sposób.

Próbowałem odzyskać dane bezpośrednio z karty. Niestety zrobienie nowych zdjęc na tej samej karcie mocno komplikuje sprawę. Próbuję zatem uderzyć w komputer i tutaj pogrzebać. Być może jest jakiś folder ukryty o którym nie wiem i tam te zdjęcia są zarchiwizowane? Liczę, na to, że może tutaj ktoś zna rozwiązanie. 

Faktycznie jeśli dane zostały oprócz usunięcia nadpisane to sprawa się komplikuje.

Przykładowa ścieżka plików tymczasowych(oczywiście po odznaczeniu ukrywania w widoku eksploratora plików i folderów ukrytych):

C:\Users\NazwaUzytkownika\Ustawienia lokalne\Temp

Osobiście natomiast bym polecił po odznaczeniu ukrywania w panelu wejść w mój komputer i wyświetlić wszystkie zdjęcia znajdujące się na komputerze w sposób "*.jpg, *jpeg" bądź ".jpg, jpeg" pozycje wyświetlą się w szukajce eksploratora windows i po przejrzeniu być może gdzieś ślad tamtych zdjęć na dyskach jest. Powodzenia :)

Edytowane przez Tomek88

... kiedyś odzyskiwałem zdjęcia przerzucone przez "kosz"... jeśli się nie mylę, korzystałem z programu EaseUS Data Recovery Wizard - w mojej wersji miał on jakieś ograniczenia co do ilości odzyskanych danych... większość fotek udało się odzyskać... ale były to fotki usunięte wraz z folderem, a nie nadpisane... z nadpisanymi fotkami raczej będzie ciężko...

Niestety odzyskać zdjęć Ci nie pomogę, ale mogę tylko podpowiedzieć coś, co pozwoli uniknąć tego typu sytuacji w przyszłości.

Gdzieś w ustawieniach aparatu powinna być opcja ustawień numeracji plików. Może być, albo kontynuacja numeracji, albo nadawanie numerów od 0001 po każdym sformatowaniu karty (czy coś w tym stylu...). I pewnie tą opcję masz u siebie, skoro numery zdjęć się powtórzyły.

Niestety odzyskać zdjęć Ci nie pomogę, ale mogę tylko podpowiedzieć coś, co pozwoli uniknąć tego typu sytuacji w przyszłości.

Gdzieś w ustawieniach aparatu powinna być opcja ustawień numeracji plików. Może być, albo kontynuacja numeracji, albo nadawanie numerów od 0001 po każdym sformatowaniu karty (czy coś w tym stylu...). I pewnie tą opcję masz u siebie, skoro numery zdjęć się powtórzyły.

To taki rodzaj błędu, który robi się raz w życiu. No nic - dzięki za rady koledzy, na szczęście na tych zdjęciach nie było ryb. Wtedy byłbym zrozpaczony. A tak tylko żona jest... 

• 1 rok później...