Skocz do zawartości
  • 0

Dobór silnika - długość kolumny

stugrzeg

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy proszę o podpowiedź, 

jak dobrać wysokość kolumny?

Buduję sobie łódkę ze sklejki, obecnie jestem na etapie wklejania kila i mentalnego nastawiania się na silnik

Moja łódka w bocznym przekroju wygląda z grubsza jak na załączonej fotografii,

do której wysokości muszę dobierać wysokość kolumny, dodam że wysokość "A", której już nie zmienię to 400 mm

jeżeli wkleję niski kil, mniej więcej kształtu jak na foto to będę miał wysokość przy rufie 440 mm i mogę wybierać nieco tańsze silniki z kolumną S

natomiast przy wymiarach "C" (najniższy punkt łodzi) "D" najniższy punkt kila muszę już raczej nastawiać się na długość L

Do czego liczyć wysokość pawęży???

Ljpg_swehanq.jpg

• 0

no tak,

dziękuję,

ale na tym rysunku założeniem jest płaskie dno

a co w przypadku obłego jak w mojej łódce

do którego wymiaru dobierać wysokość pawęży?

A, B, C czy D?

czy kil należy doliczać do wysokości czy nie?

[ img]http://images75.fotosik.pl/414/4bc2c7ced44b9f1bgen.jpg[ /img]

• 0

i w jakim miejscu powinien być wg. Was umiejscowiony kil?

bardziej od rufy jak na pierwszym szkicu?

czy też od dziobu jak na drugim?

Dodam, że łódka ma 3 m dł, 1,3 m szer.

chcę do niej założyć silnik 5 KM 

a jeżeli uda mi się dozbierać to max 6 KM

pływał będę głównie po Warcie

[ img]http://images75.fotosik.pl/414/179a18f9dd6d089a.jpg[ /img]

[ img]http://images76.fotosik.pl/415/b95a78abae4b8e6b.jpg[ /img]

• 0

Ja bym zaczął klasycznie 2,5 cm poniżej A, później najwyżej podniesiesz ile będzie trzeba. Łódka jest mała, w ślizgu i tak nie pójdziesz, a na pewno mocno się zanurzy przy tych gabarytach. Silnik ma mieć chłodzenie, a śruba nie wentylować. Opuszczanie zbyt nisko nie ma sensu, bo tylko zwiększa opory.

• 0

Witam.

Domyślam się,że temat ten był pewnie wałkowany wiele razy,ale ja nadal mam problem z dobraniem długości kolumny do mojej łódki.

Otóż nie wiem czy wymiar mam zmierzyć od górnej krawędzi pawęży do dna łodzi,czy niżej do końca kila ?

Bo w pierwszym przypadku,u mnie,to krótka kolumna,a w drugim długa,ponieważ sam kil ma 10cm.

Pomóżcie :(  

• 0

Miałem tak samo w Lambdzie od Krugera. Zamontowana była na niej Suzuki 20KM stopa S. Płyta kawitacyjna była prawidłowo tzn. równo z dnem, natomiast śruba pracowała w świetle kila.

Wg producenta czyli Krugera do łódki zalecany był silnik ze stopą S (krótką).

Jakoś nie odczuwałem niedogodności z tytułu wysokości na jakiej znajdowała się śruba. Zresztą nie tylko ja tak pływałem. Pływali tak wszyscy posiadacze tej łódki i spalin. Jest kilku takich na tym forum.

• 0

Moim zdaniem, zaznaczam moim przy tej mocy nie ma większego znaczenia długość stopy, bo pewnie i tak w ślizgu nie wejdziesz. Natomiast za króciakiem przemawia ich popularność.

Aby nie zamykać się na przyszłość pomysł jakie pływadło chcesz mieć w przyszłości. I pod nie kupuj silnik.

No chyba, że masz pieniądze i fantazję, to zmienisz sobie na inny w przyszłym sezonie.