stugrzeg Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Witam, mam taką łódź z desek, rufa ma 42 cm wysokości, z jaką kolumna dobrać silnik ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Lepiej wybrac z długą bo jeżeli to łódź z desek to podniesienie pawęży to formalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Przy 42cm montuje się krótkie. Jeżeli planujesz użyć tego silnika w przyszłości w łodzi o pawęży 50-55cm, to lepiej wziąć długą jak pisze przedmówca. Łatwiej podnieść pawęż niż wydłużyć kolumnę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) I łatwiej znaleźć używany silnik w fajnym stanie z długą stopą niż z krótką. Jest ich po prostu więcej na rynku wtórnym Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez thug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maggot Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Oczywiście silnik z krótką kolumną. Znormalizowany wymiar kolumny S 381mm robi z tego co wiem tylko Suzuki, Tohatsu 435 mm, Yamaha 440 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Panowie rufa ma 52cm, czy długość kolmuny Suzuki DF6 L : 508 będzie wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtek_1 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Koledzy proszę o podpowiedź, jak dobrać wysokość kolumny?Buduję sobie łódkę ze sklejki, obecnie jestem na etapie wklejania kila i mentalnego nastawiania się na silnikMoja łódka w bocznym przekroju wygląda z grubsza jak na załączonej fotografii,do której wysokości muszę dobierać wysokość kolumny, dodam że wysokość "A", której już nie zmienię to 400 mmjeżeli wkleję niski kil, mniej więcej kształtu jak na foto to będę miał wysokość przy rufie 440 mm i mogę wybierać nieco tańsze silniki z kolumną Snatomiast przy wymiarach "C" (najniższy punkt łodzi) "D" najniższy punkt kila muszę już raczej nastawiać się na długość LDo czego liczyć wysokość pawęży??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtek_1 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 no tak,dziękuję,ale na tym rysunku założeniem jest płaskie dnoa co w przypadku obłego jak w mojej łódcedo którego wymiaru dobierać wysokość pawęży?A, B, C czy D?czy kil należy doliczać do wysokości czy nie? [ img]http://images75.fotosik.pl/414/4bc2c7ced44b9f1bgen.jpg[ /img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtek_1 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 i w jakim miejscu powinien być wg. Was umiejscowiony kil?bardziej od rufy jak na pierwszym szkicu?czy też od dziobu jak na drugim?Dodam, że łódka ma 3 m dł, 1,3 m szer.chcę do niej założyć silnik 5 KM a jeżeli uda mi się dozbierać to max 6 KMpływał będę głównie po Warcie [ img]http://images75.fotosik.pl/414/179a18f9dd6d089a.jpg[ /img][ img]http://images76.fotosik.pl/415/b95a78abae4b8e6b.jpg[ /img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Ja bym zaczął klasycznie 2,5 cm poniżej A, później najwyżej podniesiesz ile będzie trzeba. Łódka jest mała, w ślizgu i tak nie pójdziesz, a na pewno mocno się zanurzy przy tych gabarytach. Silnik ma mieć chłodzenie, a śruba nie wentylować. Opuszczanie zbyt nisko nie ma sensu, bo tylko zwiększa opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gabriel_d Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Witam.Domyślam się,że temat ten był pewnie wałkowany wiele razy,ale ja nadal mam problem z dobraniem długości kolumny do mojej łódki.Otóż nie wiem czy wymiar mam zmierzyć od górnej krawędzi pawęży do dna łodzi,czy niżej do końca kila ?Bo w pierwszym przypadku,u mnie,to krótka kolumna,a w drugim długa,ponieważ sam kil ma 10cm.Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zadzwoń do producenta łodzi .Telefon dostępny np.http://www.fox-boats.com/kontakt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Miałem tak samo w Lambdzie od Krugera. Zamontowana była na niej Suzuki 20KM stopa S. Płyta kawitacyjna była prawidłowo tzn. równo z dnem, natomiast śruba pracowała w świetle kila.Wg producenta czyli Krugera do łódki zalecany był silnik ze stopą S (krótką). Jakoś nie odczuwałem niedogodności z tytułu wysokości na jakiej znajdowała się śruba. Zresztą nie tylko ja tak pływałem. Pływali tak wszyscy posiadacze tej łódki i spalin. Jest kilku takich na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gabriel_d Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź,sorry za powielanie pytań.Tylko u mnie płyta kawitacyjna przy krótkiej stopie znajdowała by się 4cm. wyżej niż dno łodzi,a to już chyba nie dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 No raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gabriel_d Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 No właśnie,a przy długiej stopie płyta kawitacyjna będzie jakieś 5cm. poniżej linii dna,a to już chyba lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 A producent Twojej łodzi, jaką długość zaleca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gabriel_d Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Producent nieznany,łódka ma swoje lata,odkupiona od znajomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 A silnik jakiej mocy masz, lub zamierzasz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gabriel_d Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zamierzam kupić 4-6 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Moim zdaniem, zaznaczam moim przy tej mocy nie ma większego znaczenia długość stopy, bo pewnie i tak w ślizgu nie wejdziesz. Natomiast za króciakiem przemawia ich popularność.Aby nie zamykać się na przyszłość pomysł jakie pływadło chcesz mieć w przyszłości. I pod nie kupuj silnik.No chyba, że masz pieniądze i fantazję, to zmienisz sobie na inny w przyszłym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 kup z długą jeśli ci nie przeszkodzi tzn.transport lub płytkie łowiska.nawet niektóre łódki przystosowane do S lepiej się pływa na L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zmierz od pawezy(górna krawędź) do końca kila jeżeli jest 38-40cm to krótka jak więcej długa. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pabik Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) a mając taki silnik do której krawędzi mierzyć długość kolumny bo są 2 płyty kawitacyjne( a posiadam takowy) Edytowane 14 Września 2016 przez pabik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Do tej nad śrubą. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
stugrzeg
Witam, mam taką łódź z desek, rufa ma 42 cm wysokości, z jaką kolumna dobrać silnik ?
dzięki
45 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi