stugrzeg Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Witam, mam taką łódź z desek, rufa ma 42 cm wysokości, z jaką kolumna dobrać silnik ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pabik Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 ok dzięki , tylko po jaką cholerę jest ta druga skoro będzie w powietrzu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 ok dzięki , tylko po jaką cholerę jest ta druga skoro będzie w powietrzu ??Dobre pytanie. Też jestem ciekaw odpowiedzi forumowych fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Na moje oko to jest kolumna UL, silnik służył jako manewrowy w jachcie, Takie kolumny są przedłużane zazwyczaj modułem, ale możliwe, że w tym modelu zastosowano po prostu dłuższą spodzinę z dodatkową płytą. Pewnie odległość między płytami to 12-15cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 psulek ma rację jest to silnik z kolumną XL -25 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lukas_poz Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Witam, pisze tu zeby ktorys z doswiadczonych kolegów doradzil mi w wyborze silnika,bo jestem kompletnym laikiem w tej sprawie.Mam lodz riverfoxa 390 i chce kupic do niej spaline 10-15koni...mam do kupienia silnik w dobrej cenie ze stopa L , wiem ze riverfox powinien miec krotka stope..jak bedzie sie plywac przy stopie L ? Nie bedzie jakis problemow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Silnik będzie chlapał i będzie stawiał większy opór w wodzie, przez co będziesz pływał wolniej, spalając większa ilość paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerkins Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Witam serdecznie,Różni producenci silników mają różną interpretacje dlugosci krotkiej i dlugiej stopy - zatem rozne dlugosci pawezy sa wymagane.Przymierzam sie do mercury z krotka stopa 381mm (15 cali) ale moja "krotka" pawez w honwave ma ok. 405mm dlugosci mierzac od szczytu do dna pontonu.Nie wiem jak to sie formalnie mierzy - czy od szczytu pawezy czy od srodka mocowania silnika (tych krazkow dociskowych)?Czy ten silnik sie nada czy brac ze stopa dluga (20 cali)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Mercury ma z yego co pamiętam 425, więc twój problem jest już rozwiązany. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerkins Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) W aktualnym cenniku 2018 jest podane 381mm. Chce kupic nowy silnik. Edytowane 30 Lipca 2018 przez jerkins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 W aktualnym cenniku 2018 jest podane 381mm. Chce kupic nowy silnik. Z doswiadczenia powiem ci, ze na pontonach to slabo wyglada. Moj suzuki 2.5DF niby krotka stopa a wystaje grubo z 10 cm ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) W aktualnym cenniku 2018 jest podane 381mm. Chce kupic nowy silnik.W cennikach są różne głupoty. Silniki dla Mercurego robi Tohatsu, różnią się naklejkami i czasami rumplem. Wysokość kolumny dla Tohatsu to 435mm w zakresie 2,5-9.9KM, 413mm 15-20HP. Wysokość pawęży mierzysz na środku, od górnej krawędzi do kila. Istotna jest wysokość w rzucie pionowym. Jeżeli mierzysz po pawęży i wychodzi ci 405mm, a pawęż jest pochylona, to w rzucie pionowym wyjdzie minimalnie mniej - jakieś 400, może mniej (zależy od kąta pochylenia). Więc o wysokość pawęży nie masz się co martwić. Tu masz dokładne wymiary: https://www.tohatsu.com/outboards/img/dims_MFS3.jpghttps://www.tohatsu.com/outboards/img/dims_MFS6D.jpghttps://www.tohatsu.com/outboards/img/dims_MFS8B.jpghttps://www.tohatsu.com/outboards/img/dims_MFS15E.jpg Edytowane 30 Lipca 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerkins Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) MFS20 rozni sie podana waga na stronie od F20 EFI. Na obu stronach kolumny to 15 cali (381mm) i 20 cali. Nie sadze aby zarowno na stronie i w cennikach byl blad, choc dopytam jeszcze u dealera: https://www.mercurymarine.com/en/de/engines/outboard/fourstroke/25-25-hp/https://www.tohatsu.com/outboards/20_4st.html Lepsza kolumna 15 czy 20 cali? Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez jerkins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Mercury ma nieco inaczej rozwiązany rumpel i trochę inną czapkę. Może to nieznacznie wpływać na wagę. Dealer najprawdopodobniej będzie nieogarnięty. Dostałeś linka z rysunkami technicznymi do Tohatsu, jak sam widzisz w katalogu co innego, na rysunku co innego. Zakładam, że rysunek przygotował jeden z inżynierów zespołu projektowego, opis do katalogu marketingowiec. Nie za bardzo wiem, co jeszcze jest niejasne. Do 20 też jest, nawet w linku który podajesz: https://www.tohatsu.com/outboards/img/dims_MFS20E.jpg 413mm Do pontonu długa kolumna się nie nadaje. Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 calus79 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 witam podpinajac sie do tematu chcialbym sie zapytac o jedna a w sumie dwie rzeczy , mam ponton 2.3 m ( wiem ze maly troche ) uzywam go do polowu ryb na morzu i oceanie ( oczywiscie jak jest mala fala)z silnikiem 2 hp 2 suwowy jakies tani japonskie badziew:( chce zmienic silnik na troszke wiekszy 4 hp 4 suwowy yamaha. Pawez ma 37 cm a silnik jest z krotkim walem, i nastepe pytanie czy jak bym zmienil ponton na wiekszy 3.6 albo 4.2 m to czy ten silnik da rade z tymi pontonami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 witam podpinajac sie do tematu chcialbym sie zapytac o jedna a w sumie dwie rzeczy , mam ponton 2.3 m ( wiem ze maly troche ) uzywam go do polowu ryb na morzu i oceanie ( oczywiscie jak jest mala fala)z silnikiem 2 hp 2 suwowy jakies tani japonskie badziew:( chce zmienic silnik na troszke wiekszy 4 hp 4 suwowy yamaha. Pawez ma 37 cm a silnik jest z krotkim walem, i nastepe pytanie czy jak bym zmienil ponton na wiekszy 3.6 albo 4.2 m to czy ten silnik da rade z tymi pontonami ???Jeżeli chodzi ci o to, czy mechanicznie będzie pasował to tak. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KRZYCHU SZ-EK Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Witam mam problem z dojściem jak długość stopy tego silnika może znajdzie się jakiś znawca co pomoże oto foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TTTom Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Krzysztof, zmierz po prostu od podstawy klamry mocowania do płyty antywentylacyjnej. Rysunek - copyright Sorba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KRZYCHU SZ-EK Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 No już mi cos takiego przeszło przez myśl mam możliwość kupienia i klient nie jest w stanie się określić jaka jest długość ale ma mi zmierzyć wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariossss Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Panowie proszę o pomoc w doborze silnika i długości kolumny do łódki Iwa 3.90 z Polmiru. Producent łodzi na swojej stronie podaje wysokość pawęży 430 mm (zalecana stopa S lub L). Byłem napalony na Suzuki 9.9 na wtrysku z krótką stopą jednak 381 mm - silnik będzie za wysoko. Zostaje Honda lub Yamaha z krótką stopą 431/432 mm - jednak płyta kawitacyjna będzie na równo z kilem, raczej bez możliwości obniżenia. Może optymalny rozwiązaniem będzie Suzuka z długą kolumną 508 mm i przeróbką/kombinacją podwyższenia załączona na zdjęciu. Dzięki za pomoc. Edytowane 17 Lipca 2022 przez mariossss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 18 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 (edytowane) Pływałem iwą390 na hondzie bf10KM bez żadnych kombinacji sam z gratami do spinningu 30km/h.Ale iwa nie jest łodzią do szybkiego pływania zwłaszcza na fali zmieniłem na romane 440. Edytowane 18 Lipca 2022 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
stugrzeg
Witam, mam taką łódź z desek, rufa ma 42 cm wysokości, z jaką kolumna dobrać silnik ?
dzięki
45 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi