Skocz do zawartości

Rarenium FB

damien79

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam. Chciałbym prosić użytkowników Rarka 4000fb o opinię. Lepiej sprawuje się pod obciążeniem w stosunku do starszego brata Fa?

Nikt nic? Trochę już chyba pokręciły.

Również proszę o opinię tylko nie typu mam i nie narzekam i nic lepszego się nie dostanie.

Jak wiemy model fa pocił się przy większych przynętach.

Chętnie bym usłyszał jak sobie radzi fb. Porównanie z innymi kołowrotkami też mile widziane.

Nikt nic? Trochę już chyba pokręciły.

Również proszę o opinię tylko nie typu mam i nie narzekam i nic lepszego się nie dostanie.

Jak wiemy model fa pocił się przy większych przynętach.

Chętnie bym usłyszał jak sobie radzi fb. Porównanie z innymi kołowrotkami też mile widziane.

Poza tym, że mam i nie narzekam to dodam, że łowiłem najciężej nim na RH12 (28 albo 24g) i gumisiami na główkach do 25g . Nie zauważyłem żadnych problemów

• Like 1

Koledzy powiedzcie mi o różnicy w jakości i wykonaniu przekładni/trwałośći Rarenium CI4 1000 FA vs FB. Czy są w ogóle jakieś różnice w budowie i trwałości tych przekładni, bądź notoryczne usterki których powinienem się obawiać,szczególnie skupiam uwagę na kręciole z oznaczeniem FA - mam okazję kupić używkę w dobrych pieniądzach.
Dzięki z góry za odpowiedź :)

• 3 tygodnie później...

Fizyka :2mm średnicy daje 1mm na promieniu koła -mocniejsza dźwignia.

W kołowrocie kluczowym jest promień koła im dłuższy tym silniejszy.

Ten 1mm ma prawo robić istotna różnicę.

Najmocniejsze kolowrotki jakie poznalem maja absurdalnie male srednice glownego kola, a wlasciwie kazdy tournament nawet te w rozmiarach 1500 generacji iA/C pochlona rarka 4000 na deser.

Zabawne bo owe turki nawet nie maja tez lozyska pod pinionem.

O kanciach nie wspomne.

Moze jednak "moc" nie bierze sie z srednicy kola i jednego malego lozyska ?

jeśli o 2mm wydłużyli zęby to da bardzo dużo.

Jesli by faktycznie zwiekszyc o te 2 mm wielkosc poszczegolnego zeba na glownym kole ( nalezalo by odowiednio zrobic wieksze naciecia na pinionie i zebatce od posowu) i.. taki kolowrotek w porownaniu do poprzednika pracowal by na pewno ciezej. Innymi slowy przekladnia podczas pracy by wykonywala wieksze opory tarcia. Choc teoretycznie same kolo, pinion i zebatka na walku zyly by sobie dluzej, ale proporcjonalnie tym samym zabieraly by zycie innym czescia.

Edytowane przez Meme
  • Like 1

Jesli by faktycznie zwiekszyc o te 2 mm wielkosc poszczegolnego zeba na glownym kole ( nalezalo by odowiednio zrobic wieksze naciecia na pinionie i zebatce od posowu) i.. taki kolowrotek w porownaniu do poprzednika pracowal by na pewno ciezej. Innymi slowy przekladnia podczas pracy by wykonywala wieksze opory tarcia. Choc teoretycznie same kolo, pinion i zebatka na walku zyly by sobie dluzej, ale proporcjonalnie tym samym zabieraly by zycie innym czescia.

Mam gdzieś suchą teorię. Kręciłem Fa i FB więc wiem co mówię. Młynki jednak ogranicza obudowa z jakiegoś tam kompozytu, nie ma co przesadzać z przynętami.

• Like 1