damien79 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam, noszę się z zamiarem zakupu kołowrotka Rarenium Fb. Chciałem się zapytać czy szpule z tego modelu będą pasować do jego poprzednika Rarenium Fa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/38299-rarenium-4000-kompatybilne-szpule/ Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 To teraz następne głupie putanie czy Rarenium CI4+ z 2012 roku ma taką samą szpule co Rarenium Fb z 2015 r.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Szpule są inne, jednakże prawdopodobnie pasują przemiennie w tych kołowrotkach. Proponuję wybrać się do sklepu i przymierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Witam. Chciałbym prosić użytkowników Rarka 4000fb o opinię. Lepiej sprawuje się pod obciążeniem w stosunku do starszego brata Fa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Mogę powiedzieć coś o 1000 fb, w porównaniu z wcześniejszym modelem fa nie czuć pracy przekładni pod obciążeniem, także jak dla mnie kołowrotek na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 I o to mi chodziło.Pewnie łożysko na pinionie zrobiło swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Za tą cenę, około 600 zł nic nowego lepszego się nie dostanie. Mam model 4000 od maja i jak na razie nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Witam. Chciałbym prosić użytkowników Rarka 4000fb o opinię. Lepiej sprawuje się pod obciążeniem w stosunku do starszego brata Fa?Nikt nic? Trochę już chyba pokręciły.Również proszę o opinię tylko nie typu mam i nie narzekam i nic lepszego się nie dostanie.Jak wiemy model fa pocił się przy większych przynętach.Chętnie bym usłyszał jak sobie radzi fb. Porównanie z innymi kołowrotkami też mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Może ktoś rozkręcał i podpowie jakiej średnicy jest główne koło przekładni bo w fa w rozmiarze 4000 jest 27mm.Porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Nikt nic? Trochę już chyba pokręciły.Również proszę o opinię tylko nie typu mam i nie narzekam i nic lepszego się nie dostanie.Jak wiemy model fa pocił się przy większych przynętach.Chętnie bym usłyszał jak sobie radzi fb. Porównanie z innymi kołowrotkami też mile widziane.Poza tym, że mam i nie narzekam to dodam, że łowiłem najciężej nim na RH12 (28 albo 24g) i gumisiami na główkach do 25g . Nie zauważyłem żadnych problemów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Koledzy powiedzcie mi o różnicy w jakości i wykonaniu przekładni/trwałośći Rarenium CI4 1000 FA vs FB. Czy są w ogóle jakieś różnice w budowie i trwałości tych przekładni, bądź notoryczne usterki których powinienem się obawiać,szczególnie skupiam uwagę na kręciole z oznaczeniem FA - mam okazję kupić używkę w dobrych pieniądzach.Dzięki z góry za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Miałem okazję pokręcić Rarkiem 4000 fb. Wrażenia pozytywne. Nic nie stuka, nie puka, no i czuć wiekszą moc w porównaniu do swego starszego brata.Kolejna miła niespodzianka po rozkręceniu. Główne koło przekładni wzrosło do ponad 29mm ( fa 27mm z groszem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Czy te 2 mm decyduja o przyroscie mocy i jakosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 2mm to dużo. Do tego łożysko na pinionie robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Lozysko ok, ale w te 2 istotne milimetry az trudno uwierzyc. Ale kto wie. Jakiej wielkosci kolko jest w rozmiarowo odpowiedniej Stelli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 jeśli o 2mm wydłużyli zęby to da bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Podoba mi się określenie: czuć moc. Tak trochę z Gwiezdnych Wojen: Luk, czujesz moc. Jes, maj masta. A tak przy okazji, skąd wiesz, że 2mm to dużo? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Fizyka :2mm średnicy daje 1mm na promieniu koła -mocniejsza dźwignia.W kołowrocie kluczowym jest promień koła im dłuższy tym silniejszy.Ten 1mm ma prawo robić istotna różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Fizyka :2mm średnicy daje 1mm na promieniu koła -mocniejsza dźwignia.W kołowrocie kluczowym jest promień koła im dłuższy tym silniejszy.Ten 1mm ma prawo robić istotna różnicę.Najmocniejsze kolowrotki jakie poznalem maja absurdalnie male srednice glownego kola, a wlasciwie kazdy tournament nawet te w rozmiarach 1500 generacji iA/C pochlona rarka 4000 na deser.Zabawne bo owe turki nawet nie maja tez lozyska pod pinionem. O kanciach nie wspomne.Moze jednak "moc" nie bierze sie z srednicy kola i jednego malego lozyska ? jeśli o 2mm wydłużyli zęby to da bardzo dużo.Jesli by faktycznie zwiekszyc o te 2 mm wielkosc poszczegolnego zeba na glownym kole ( nalezalo by odowiednio zrobic wieksze naciecia na pinionie i zebatce od posowu) i.. taki kolowrotek w porownaniu do poprzednika pracowal by na pewno ciezej. Innymi slowy przekladnia podczas pracy by wykonywala wieksze opory tarcia. Choc teoretycznie same kolo, pinion i zebatka na walku zyly by sobie dluzej, ale proporcjonalnie tym samym zabieraly by zycie innym czescia. Edytowane 25 Października 2015 przez Meme 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Fizyka :2mm średnicy daje 1mm na promieniu koła -mocniejsza dźwignia.W kołowrocie kluczowym jest promień koła im dłuższy tym silniejszy.Ten 1mm ma prawo robić istotna różnicę.To już tej fizyki w to lepiej nie mieszaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Jesli by faktycznie zwiekszyc o te 2 mm wielkosc poszczegolnego zeba na glownym kole ( nalezalo by odowiednio zrobic wieksze naciecia na pinionie i zebatce od posowu) i.. taki kolowrotek w porownaniu do poprzednika pracowal by na pewno ciezej. Innymi slowy przekladnia podczas pracy by wykonywala wieksze opory tarcia. Choc teoretycznie same kolo, pinion i zebatka na walku zyly by sobie dluzej, ale proporcjonalnie tym samym zabieraly by zycie innym czescia.Mam gdzieś suchą teorię. Kręciłem Fa i FB więc wiem co mówię. Młynki jednak ogranicza obudowa z jakiegoś tam kompozytu, nie ma co przesadzać z przynętami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Mam gdzieś suchą teorię. Kręciłem Fa i FB więc wiem co mówię. Młynki jednak ogranicza obudowa z jakiegoś tam kompozytu, nie ma co przesadzać z przynętami.Skoro żeś taki praktyk, to opisz co to znaczy "czuć moc"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Proponuję dokładnie przeczytać mojego posta ( z foto). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi