busz231 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 właśnie.panowie czytajcie uważnie.pisałem o wydłużeniu zębów nie zwiększeniu,co wcale nie powoduje przeróbki pinona,poza tym to tylko mój wymysł-nie wiem czy faktycznie tak zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Jesli by faktycznie zwiekszyc o te 2 mm wielkosc poszczegolnego zeba na glownym kole ( nalezalo by odowiednio zrobic wieksze naciecia na pinionie i zebatce od posowu) i.. taki kolowrotek w porownaniu do poprzednika pracowal by na pewno ciezej. Innymi slowy przekladnia podczas pracy by wykonywala wieksze opory tarcia. Choc teoretycznie same kolo, pinion i zebatka na walku zyly by sobie dluzej, ale proporcjonalnie tym samym zabieraly by zycie innym czescia. Tarcie zdaje się zależy od rodzaju,a nie wielkości powierzchni styku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Tarcie zdaje się zależy od rodzaju,a nie wielkości powierzchni styku. Ale owa wielkosc w duzym stopniu determinuje rodziaj i sile tarcia.Najogolniej mozna zalozyc, ze im bedzie wieksza powierzchnia styku tym wieksze bedzie generowane tarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 No właśnie nie tarcie... tylko rozkład siły nacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bayrt Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Witam! Proszę, podpowiedzcie jakie szpule pasują do Shimano Rarenium 2500 FB (oprócz oryginału)- wiem, że na pewno na forum gdzieś jest, lecz znaleźć nie mogę . Dzięki z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 W wątku na giełdzie sklepu Raven... http://jerkbait.pl/topic/68949-raven-fishingpl-aktualne-promocje-salmorapala-geoff-anderson-shimano-abu-penn-i-wiele-innych/page-4#entry1838790 Możesz popytać o zamiennik Artura @MefistoFishing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Poszukaj również w wątku Mefisto, szpule od Complex-a podchodzą do Rarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bayrt Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 No właśnie pasują do rarka. Są dwa rodzaje F4 i F6. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Czy moglbym prosic ktoregos z posiadaczy Rarenium 2500FB/3000SFB o precyzyjne zwazenie fabrycznej szpulki? Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Czy moglbym prosic ktoregos z posiadaczy Rarenium 2500FB/3000SFB o precyzyjne zwazenie fabrycznej szpulki?Z gory dziekuje 300SFB - 41g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 To przy okazji mogę podać: że ze szpulek pasujących do rarenium 2500FB / 3000SFB pasują szpulki: od complex CI4 F4/F6 - po 34g.od complex BB (te popularnie kupowane zamienniki) - 46g.od Vanquish C3000 - 34g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 To przy okazji mogę podać: że ze szpulek pasujących do rarenium 2500FB / 3000SFB pasują szpulki: od complex CI4 F4/F6 - po 34gChodzi o poprzednia wersje bez "+" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Tak. Ta wersja w ktorej korba jest w kolorze matowego grafitu. Edytowane 1 Marca 2016 przez dreadknight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Jeszcze pół roku temu wydawał mi się za drogi ten rarek,Poczytałem i chce zamówić bez macania1.czy szpula 2500 FB i 3000 SFB ma taką samą średnice górnego rantu(to ,że ta druga jest płytsza doczytałem) jeśli mógłby ktoś zmierzyć i podać? zależy mi na jak najszerszej, ale nie chciałbym już wchodzić w 4000 i większa wagę2.tak a propos wagi czy faktycznie te 2500/3000 ważą po 205 gram-sprawdzałem kilka kołowrotków na wadze i niekoniecznie było to co w katalogach ? (a przez tą wagę głownie chcę kupić)3 czytałem ,że praca tego kołowrotka" maślana" .Spytam wprost -chcę go do lekkiego łowienia, a jak ktoś mądrzejszy ode mnie na tym forum napisał, ze do UL ważny jest brak oporu przy kręceniuW moim sklepie najlepszy kołowrotek ,którym kręciłem to Exage-czy ten Rarenium jest porównywalny jeśli chodzi o lekkość pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) ad 2. Jest lżejszy od Shimano w tym samym rozmiarze ale nie z Ci4. Przynajmniej z wersją 4000 tak jest. Różnica jest wyraźnie wyczuwalna. Czy waży tyle co w katalogu nie wiem bo go nie ważyłem.ad 3. Praca nie jest lżejsza ale przyjemniejsza, bardziej maślana - Kto wymyślił to głupie porównanie ?? Maślana to może być bułka Do UL, moim zdaniem jest jak najbardziej wskazanyMam Rarenium 4000 FB i planuję dokupić 2500 FB Edytowane 1 Marca 2016 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Dzięki za ad.3 ale nie zrozumiałem ad.2co jest lżejsze od Shimano??? i o co chodzi z Ci4-to te Rarenium są z różnych materiałów? Może w takim razie polecisz gdzie zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 powinieneś to wiedzieć.zarówno rarenium FA jak i FB są wykonane z lekkiego tworzywa o nazwie CI 4.model 3000 sfb waży 212g z plećką czyli waga 205g na pusto by się zgadzała.według mnie kręci bardzo lekko,a rant ma 46,5mm.z tego co pamiętam to chyba pfluger patriarch bardzo mało waży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ja mam ci prawda model 4000, po sezonie łowienia (średnio intensywnego) kręci jak nówka. Luzów jakiś znaczących nie zaobserwowałem. W tej cenie nic lepszego się nie dostanie. Według mnie warto kupić jednego rarka zamiast dwóch np red arców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Panowie, czy jest możliwość podpięcia podwójnej (jak dla mnie wygodniejszej) korbki do Rarenium Ci4+ 2500 FB ? Jeśli tak, to od jakiego dawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Dzięki za ad.3 ale nie zrozumiałem ad.2co jest lżejsze od Shimano??? i o co chodzi z Ci4-to te Rarenium są z różnych materiałów? Może w takim razie polecisz gdzie zamówić.Chodzi mie o to, że schimano z Ci4 są lżejsze niż te z klasycznych materiałów. Przykładowo mój rarek 4000 fb z pleciką waży 256 g a technium 2500 fb z plećką waży 272 g.Ja kupowałem od Dawek1, dystrybucja niemieckaPanowie, czy jest możliwość podpięcia podwójnej (jak dla mnie wygodniejszej) korbki do Rarenium Ci4+ 2500 FB ? Jeśli tak, to od jakiego dawcy?W rarkach fb korba jest wkręcana Edytowane 10 Marca 2016 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 W rarkach fb korba jest wkręcanaWiem, wiem, nie jestem zbytnio w temacie i myślałem że może są jakieś podwójne korbki które można dopasować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Pewnie coś można. U Mefisto zapytaj co tam pasuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Do biomastera 11 jdm i fb pasował zamiennik z ultegry 3000 sdh o ile dobrze pamiętam.Może będzie pasować. Edytowane 12 Marca 2016 przez Łukasz W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Szpulki do rarka 2500: http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=1http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=2 Korbki podwójne mam również od reki, które pasują do wszystkich od powiedzmy 2010 roku wzwyż poza stellami ( chyba ) , korbki sa od 12 ULTEGRA C3000SDH, cena 165 zł/sztuka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Dobrze pamiętałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi