Skocz do zawartości

Rarenium FB

damien79

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli by faktycznie zwiekszyc o te 2 mm wielkosc poszczegolnego zeba na glownym kole ( nalezalo by odowiednio zrobic wieksze naciecia na pinionie i zebatce od posowu) i.. taki kolowrotek w porownaniu do poprzednika pracowal by na pewno ciezej. Innymi slowy przekladnia podczas pracy by wykonywala wieksze opory tarcia. Choc teoretycznie same kolo, pinion i zebatka na walku zyly by sobie dluzej, ale proporcjonalnie tym samym zabieraly by zycie innym czescia.

Tarcie zdaje się zależy od rodzaju,a nie wielkości powierzchni styku.

• 3 miesiące temu...

• 2 tygodnie później...

Jeszcze pół roku temu wydawał mi się za drogi ten rarek,

Poczytałem i chce zamówić bez macania

1.czy szpula 2500 FB i 3000 SFB ma taką samą średnice górnego rantu(to ,że ta druga jest płytsza doczytałem) jeśli mógłby ktoś zmierzyć i podać? 

zależy mi na jak najszerszej, ale nie chciałbym już wchodzić w 4000 i większa wagę

2.tak a propos wagi czy faktycznie te 2500/3000 ważą po 205 gram-sprawdzałem kilka kołowrotków na wadze i niekoniecznie było to co w katalogach ?  (a przez tą wagę głownie chcę kupić)

3 czytałem ,że praca tego kołowrotka" maślana" .Spytam wprost -chcę go do lekkiego łowienia, a jak ktoś mądrzejszy ode mnie na tym forum napisał, ze do UL ważny jest brak oporu przy kręceniu

W moim sklepie najlepszy kołowrotek ,którym  kręciłem to  Exage-czy ten Rarenium jest porównywalny jeśli chodzi o lekkość pracy?  

ad 2. Jest lżejszy od Shimano w tym samym rozmiarze ale nie z Ci4. Przynajmniej z wersją 4000 tak jest. Różnica jest wyraźnie wyczuwalna. Czy waży tyle co w katalogu nie wiem bo go nie ważyłem.

ad 3. Praca nie jest lżejsza ale przyjemniejsza, bardziej maślana - Kto wymyślił to głupie porównanie ??  :rolleyes:  Maślana to może być bułka  :P  

Do UL, moim zdaniem jest jak najbardziej wskazany

Mam Rarenium 4000 FB i planuję dokupić 2500 FB

Edytowane przez Artech

powinieneś to wiedzieć.zarówno rarenium FA jak i FB są wykonane z lekkiego tworzywa o nazwie CI 4.

model 3000 sfb waży 212g z plećką czyli waga 205g na pusto by się zgadzała.według mnie kręci bardzo lekko,a rant ma 46,5mm.

z tego co pamiętam to chyba pfluger patriarch bardzo mało waży.

Dzięki za ad.3

ale nie zrozumiałem  ad.2

co jest lżejsze od Shimano???  i o co chodzi  z  Ci4-to te Rarenium są z różnych materiałów?

Może w takim razie polecisz gdzie zamówić.

Chodzi mie o to, że schimano z Ci4 są lżejsze niż te z klasycznych materiałów. Przykładowo mój rarek 4000 fb z pleciką waży 256 g a technium 2500 fb z plećką waży 272 g.

Ja kupowałem od Dawek1, dystrybucja niemiecka

Panowie, czy jest możliwość podpięcia podwójnej (jak dla mnie wygodniejszej) korbki do Rarenium Ci4+ 2500 FB ? Jeśli tak, to od jakiego dawcy?

W rarkach fb korba jest wkręcana

Edytowane przez Artech

Szpulki do rarka 2500:

http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=1

http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=2

Korbki podwójne mam również od reki, które pasują do wszystkich od powiedzmy 2010 roku wzwyż poza stellami ( chyba ) , korbki sa od 12 ULTEGRA C3000SDH, cena 165 zł/sztuka

post-46480-0-91681100-1457817225_thumb.jpg

post-46480-0-93529700-1457817232_thumb.jpg

post-46480-0-59125200-1457817242_thumb.jpg

• Like 5