Prawie30 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Szpulki do rarka 2500: http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=1http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=2 Korbki podwójne mam również od reki, które pasują do wszystkich od powiedzmy 2010 roku wzwyż poza stellami ( chyba ) , korbki sa od 12 ULTEGRA C3000SDH, cena 165 zł/sztukaKusisz człowieka tak po nocy... Nieładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Szpulki do rarka 2500: http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=1http://www.mefistofishing.pl/szpule-zapasowe-c-90.html?page=2 Korbki podwójne mam również od reki, które pasują do wszystkich od powiedzmy 2010 roku wzwyż poza stellami ( chyba ) , korbki sa od 12 ULTEGRA C3000SDH, cena 165 zł/sztukaWreszcie coś do Vańka 4000 , cieszymy się niezmiernie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Zdecydowałem się na Rarenium 3000 SFB, Czy jakoś zmieniał się ten kołowrotek zależnie od rocznika z lat 2014,2015,2016Trochę duże różnice w cenach od ok 700 do ok 1000zł i tak myślę,że może coś zmieniali w konstrukcji. Nie miałem go w rękach i nie potrafię wychwycić ewentualnych różnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 To tylko kwestia cen u różnych sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 nie zmienił się to ten sam FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Dziękuję busz231 i michaex.W takim razie nie czekam na model 2016 i wybieram najtańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bayrt Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Kup tu na forum u dawka. Tylko dawek coś ostatnio zapracowany. Taniej nie znajdziesx Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Z tego co pamietam to były dwie wersje Rarenium FB. Pierwsza pojawiła się na rynku japońskim w 2012 roku, natomioast model na europę i resztę świata pod koniec 2014r. Od europejskiej wersji rózni się ułożeniem i kształtem otworów wyciętych na szpuli i budową ramienia korbki.Pozdrawiam M.http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/reels/spinning/rarenium-ci4-fb.htmlhttp://global.rakuten.com/en/store/dn-eshop/item/10011047/ Edytowane 18 Marca 2016 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Dziękuję busz231 i michaex.W takim razie nie czekam na model 2016 i wybieram najtańszego.Najtaniej wychodzi w Moritzie...nieco ponad 400 złociszy...:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 @vako, a tamten nie jest przypadkiem potocznie określany Rarenium JDM? Z FB ma niewiele wspólnego, poza tym, że jest produkowany jednocześnie. Nie ma nawet wersji o którą pytał flymar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Tak tamten to wersja JDM z 2012 i był wprowadzony na rynek pierwszy raz w Japonii. Potem była premiera ogólnoświatowa w 2014. Bebechy mają takie same, tak wynika ze schematów. Różnice są w wyglądzie zewnętrznym. Do literek FB nie należy się przywiązywać, bo świadczą one jedynie o tym na jaki rynek jest produkowany kołowrotek. Uważam, że wersja na EU śmiało może konkurować z JDM. W tym młynku niewiele da się usprawnić. Można dodać 4 łożyska w miejsca teflonowych tulei. Edytowane 18 Marca 2016 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 kolega pytał o FB więc odpowiedż prosta bez mieszania w głowie.porównując młynki malezja i japan faktycznie są na równi dobre.rarenium może nie wielkie ale różnice ma,najbardziej mnie ciekawi waga wielkości 2500 czyżby błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 kolega pytał o FB więc odpowiedż prosta bez mieszania w głowie.porównując młynki malezja i japan faktycznie są na równi dobre.rarenium może nie wielkie ale różnice ma,najbardziej mnie ciekawi waga wielkości 2500 czyżby błąd.FB to wersja Rarenium produkowana w Malezji na rynek europejski. Ma swojego odpowiednika na rynek japoński tzw. JDM, która również jest produkowana w Malezji. Premiera JDM była w 2012, a FB w 2014.Rarenium na europę było FA(2009) i FB(2014) oraz JDM:z 2009 i z 2012r.http://www.normark.pl/pl/products/?category=54&id=796#hideTophttp://fishing.shimano.co.jp/product/reel/2816http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/reels/spinning/rarenium-ci4-fb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Miałem na warsztacie poprzednie wersje na Europę i jej.Ròżnica w budowie żadna tylko ten europejski zdecydowanie mniej szumiał przy kręceniu.Wg mnie i obecnie Ròżnica jest bardziej w cenie jak ròżnicy jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 FA to inna bajka.ale czemu FB 2500 jak i 3000 SFB=205G a rarenium JDM 2500s=185G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 jakieś różnice materiałowe muszą być, właśnie ze względu na wagękorbka w modelu JDM jest lżejsza, ale z kolei szpula 2500S (jeśli byłby by wykonane tak samo) powinna być cięższa od 2500więc trochę dziwne te wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 jakieś różnice materiałowe muszą być, właśnie ze względu na wagękorbka w modelu JDM jest lżejsza, ale z kolei szpula 2500S (jeśli byłby by wykonane tak samo) powinna być cięższa od 2500więc trochę dziwne te wagiPorównać najprościej jest wielkość 2500, bo ta sama przekładnia, przełożenie i nawój. JDM ma 190g, a FB -205g. Różnica 15g zapewne wynika z innej perforacji szpuli i i innej korbki na korzyść JDM. Ewentualnie w FB jest więcej metalu co czyni go zapewne bardziej trwalszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 na perforacji i korbce 15g ? raczej wątpię, myślę, że szpula jest po prostu inna / cięższanajlepiej było by zważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 ok to ja jutro ważę korbę i szpulkę FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Od roku używam do połowu okoni na UL kołowrotka Rarenium 2500 FB i musze przyznać ,że to całkiem przyzwoita maszynka. Używam główek max 7g plus guma 3" i nie występują żadne opory podczas holu większych sztuk. Praca płynna a hamulec do tej pory nie sprawił żadnej przykrej niespodzianki.Miałem do wyboru 3 egzemplarze i udało mi się wybrać najlepiej spasowany. Uważam, że to dobrze wydane pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Miałem do wyboru 3 egzemplarze i udało mi się wybrać najlepiej spasowany. Uważam, że to dobrze wydane pieniądze Trochę mnie to ostudziło przed zamówieniem ze sklepu internetowego.Nie miałem okazji pokręcić żadnym Rarenium.Łowię niestety mało intensywnie więc ewentualne zużycie nie jest problemem ,ale zależy mi na jak najmniejszym oporze przy kręceniu(kołowrotek ma być do UL)Z kołowrotków ,które macałem w sklepie zdecydowanie jeśli chodzi o niemal bezoporowe kręcenie była Daiwa Exceller,trochę ciężej już Shimano Exage ale dla mnie zadowalająco.Wszystkie inne w cenie ok do 300-400 zł były pod tym względem słabsze.Najbardziej zaniepokoił mnie fakt ,że wyjęty z gabloty Shimano Stradic CI4 kręcił tak ciężko ,że oddałem go po 30 sek(jakby zaklejony w środku gęstym smarem).Czy to cecha modeli Shimano z CI4?Jak kręci ten Rarenium w porównaniu do tych popularnych Excellera,Exage,czy ewentualnie Arctici-chodzi mi tylko o lekkość kręcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Ja byla wersja tego Stradica? CI4 czy CI4+? Ja użytkuje CI4+ od 2 lat i działa bez zarzutów jak na tę cenę. Kiedyś gdy kupiłem Rarenium Fa oglądałem też Stradica CI4, wydawały mi sie podobne co do oporów. A wybrałem Rarenium ze względu na dodatkową szpulę. Moim zdaniem większy opór może być związany z większym przełożeniem przekładni. Mogłeś poprosić o inny egzemplarz Stradica i wtedy mialbys pewność, czy to przypadłość tylko tego egzemplarza, czy serii. Pamiętam też, mój Sradic jak był nowy stawiał nieco większy opór w porównaniu do Rarenium, ale teraz chodzi płynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 To był Stradic CI4+ FA ten czarno-czerwony, a więć z materiału jak Rarenium CI4+Stąd moja wątpliwość czy wszystkie Rarenium kręcą też ciężej i jak to sie ma do np wspomnianego Exage którego mogłem pomacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Mój na początku kręcił gładko ale ciężej niż np. Technium. Po kilku rybowaniach nadal kręcił gładziutko ale już wyraźnie lżej. Mi bardziej pasuje gładka praca dobrze spasowanego kołowrotka nawet gdy jest trochę cięższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 A ja kupiłem nowego Rarka 4000 FB i na sucho kręcił leciutko. Trochę szumiał.Jak podpiąłem do wędki i założyłem główkę 10-15gr + guma 4 cale to nie dało się łowić - tak ciężko kręcił. Oddałem na gwarancji i czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi