Skocz do zawartości

Rarenium FB

damien79

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie zupełnie rozumiem tego określenia "żeby kręcił jak najlżej". Shimano, który jest całkowicie suchy w środku lub z minimalną ilością smaru (nowy ze sklepu jak to się ostatnio często obserwuje), będzie kręcił lżej niż uczciwie przesmarowany, ale czy to jest lepsze (użytkowanie bez smaru) to już samemu trzeba sobie odpowiedzieć.

Witajcie!

W styczniu tego roku kupiłem Rarenium 2500 FB. Po wyjęciu z kartonika mało mnie w fotel nie wgniotło tak cieżko chodził. Fundnąłem mu małe smarowanko. Już po smarowania chodził zdecydowanie lepiej, wręcz bez porównania. Od tej pory był na rybach może z 10 godzin. I napisze tak, ze dopiero się rozkręca. Chodzi lekko leciutko, czuć w nim 110 procentowe spasowanie.

Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam ten kręcioł.

Pozdro

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez bayrt

Od niedawna mam rarka 4000 fa i po smarowaniu i wyregulowaniu podkładkami kręci elegancko, bez żadnych oporów i to bez znaczenia czy ciągnie kilka czy kilkadziesiąt gram:-)

Witajcie!

W styczniu tego roku kupiłem Rarenium 2500 FB. Po wyjęciu z kartonika mało mnie w fotel nie wgniotło tak cieżko chodził. Fundnąłem mu małe smarowanko. Już po smarowania chodził zdecydowanie lepiej, wręcz bez porównania. Od tej pory był na rybach może z 10 godzin. I napisze tak, ze dopiero się rozkręca. Chodzi lekko leciutko, czuć w nim 110 procentowe spasowanie.

Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam ten kręcioł.

Pozdro

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Mój kupiony w maju 2015r., ale ciężej zaczął kręcić jesienią, tak po kilkunastu użyciach, a nie miał przejść z ciężkimi przynętami, czy z ciężkim i długim holem i zastanawiam się, czy oddać z reklamacją do sklepu, czy oddać do smarowania.

Albo sam przesmaruj. To naprawdę nic strasznego, tym bardziej w przypadku rarka:-)

Bayrt podrzucił mi dobry pomysł, bo mam trochę takich nie za bardzo działających kołowrotków, a chyba lepiej nabierać wprawy w smarowaniu na trochę gorszych (tańszych) kołowrotkach. :):)

Wczoraj do mnie doszedł nowy Rarek 3000 SFB i trochę jestem zmartwiony.. powiedzcie mi drodzy koledzy czy w waszych modelach słychać jakby takie minimalne tarcie podczas kręcenia? Czy ja po prostu jestem przewrażliwiony?

Posłuchajcie jak to brzmi u mnie.. mikrofon zebrał głośniej ten dźwięk, w rzeczywistości jest dużo cichszy.. ale zawsze..

Record_0014.wav

Edytowane przez Adaśko

Właśnie siadałem zamówić ten własnie model 3000.Pogodziłem się z faktem,że nie mogę pomacać i wybrać np z 3 egzemplarzy jak wcześniej tu polecano.Samo to że nie są powtarzalne przy tym poziomie klasy/ceny  mnie zaniepokoił,ale postanowiłem zaryzykować.

A tu kolejny taki minus jeszcze potwierdzony przez kolegów.

Nie miałem kołowrotków z półki 300zł + i zastanawiam się,czy czasem  piszący tutaj nie  są trochę bardziej wyczuleni/wymagajacy niż przeciętny wędkarz jak ja.

.Może te wady nie są aż takie zauważalne? 

Czy ten rarek trze faktycznie przy pracy cyklicznie w jakimś położeniu? 

Kołowrotki Shimano do tysiaka czyli z tworzywa mają lepszą pracę na sucho w porównaniu do Zaubera czy Red Arca lecz pod obciążeniem typu alga 2 lub 3 przegrywają niestety, sprawiają wrażenie jakby brakowało im mocy. Takie mam zdanie.

Półmetalowy Biomaster do tysiaka pracuje bajecznie pod obciążeniem. Wcale mocy nie brakuję.

Od zeszłego roku użytkuję plastikowego Shimano Aero Ci4+. Zaliczył szkiery i w tym roku też jedzie na Syrsan jako podstawowy młynek ze względu na zasięg. Zapewniam że mocy przy Aldze 3 mu nie brakuje. Kultury pracy również.

Według mnie to mity.

Od zeszłego roku użytkuję plastikowego Shimano Aero Ci4+. Zaliczył szkiery i w tym roku też jedzie na Syrsan jako podstawowy młynek ze względu na zasięg. Zapewniam że mocy przy Aldze 3 mu nie brakuje. Kultury pracy również.

Według mnie to mity.

Cenna informacja. Mnie przed jego zakupem powstrzymała ledwie słyszalna "terkotka" hamulca...a to miód dla moich uszu :)

Mowa o modelu HG? Przełożenie 5,8?  Jeśli faktycznie tak kręci to może znalazłem w końcu młynek na bolenie .

Edytowane przez sajdol1