Skocz do zawartości

Rarenium FB

damien79

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem już jak lekko kręci Rarenium,Wiem,że odpowiedź trudna i zależy do jakiego innego kołowrotka porównać.

Wobec tego spytam inaczej 

Ile obrotów zrobi korbka po 1 energicznym( oczywiście bez przesady) obrocie i puszczeniu

sprawdziłem swojego fishmakera-ponad 5 obrotów,stary shimano ok. 6-7 obrotów-taka lekkość ich pracy mnie zadowala

Z tego co udało mi się znaleźć na youtube rarek staje już po 2-3 obrotach-czy tak jest też w Waszych? 

Koledzy, czy ktoś z Was może już ma jakieś doświadczenie z Rarenium FB przy przynętach ok10-15g. Mój 2500FA terkocze przy takim obciążeniu nieprzyjemnie i zdecydowanie używam go wyłącznie do UL. Technium 2500Mgs daje radę, ale ma już parę, a drugi trudno dostać.

FB miałby działać z 12lb kijem właśnie na przynętach 10-15g, ale nie wiem czy go nie zamęczę.

Dzięki

nie pytaj tylko kupuj.to nie jest stelka za 2 tysie i nigdy jej nie dorówna ani ceną ani jakością,mimo to jak na kręcioł z 600zł jest bardzo dobry.ja kupiłem nówkę na forum i jak przyszedł to kręcił lekko z malutkim oporem tak jak lubię.był ze mną z 5 razy na pstrągach no i się rozkręcił na dobre.nie używany kilka tygodni wyjęty z szafki i po zakręceniu kilka razy wynik to 8-10 obrorów.rarek 3000 sfb.

• Like 1

Koledzy, czy ktoś z Was może już ma jakieś doświadczenie z Rarenium FB przy przynętach ok10-15g. Mój 2500FA terkocze przy takim obciążeniu nieprzyjemnie i zdecydowanie używam go wyłącznie do UL. Technium 2500Mgs daje radę, ale ma już parę, a drugi trudno dostać.

FB miałby działać z 12lb kijem właśnie na przynętach 10-15g, ale nie wiem czy go nie zamęczę.

Dzięki

FB kręci znacznie lepiej niż FA, jest po prostu lepiej wykonany. Jeśli masz na myśli gumę 3-4 cale + główka 10-15g to jak najbardziej się sprawdzi. 

Witam,

od 2 miesięcy użytkuję ,,rarka'' zakupionego od forumowego kolegi model 3000sfb. Nabyłem go z przeznaczeniem jaziowo kleniowo- okoniowym, pierwsze wrażenie na plus.Mankament problem z kabłąkiem nie do końca,,się otwierał" Drugi problem to zbyt głośna praca np. przy zwijaniu mepsa comet nr.2 pod prąd. Cóż aplikacja smaru Penna przez otwór serwisowy za pomocą strzykawki z igłą .... i pomogło.Kręcioł z czystym sumieniem polecam jednak według mnie wymaga smarowania na starcie.

Edytowane przez szpieg

• 3 tygodnie później...

Czy w waszych rarkach jest luz na przekładni? W moim 2500FB rotor jest spasowany ok, natomiast przekładnia ma luz osiowy i poprzeczny, przy poruszaniu kołem głównym na boki po odkręceniu zaślepki z drógiej stony widać wyraźnie że łożysko się porusza w gnieździe. Inną przypadłością jest to ze żyłka potrafi wejść pod szpulę lub zaczepić się o rowki na szpuli.

Chyba wiec jak sie trafi...moj poki co bez luzow, plecka nigdzie nie wchodzi, a pod sam rant nawinieta, kreci lekko, wyglada ladnie, gdyby mial tak pracowac przez kilka sezonow, nie szukalbym nic lepszego. Wszelkie zauberowate kultura tej pracy bije na glowe, podobnie jak wersje FA i inne budzetowe kolowrotki ze stajni S&D. Ale coz, strasza tu, ze CI4+ gwarantuje za jakis czas luzy...moze tak, moze nie, na pewno trzeba dobrac kolowrotek do kija i przynet - moj wspolpracuje z 12 funtowym 'uniwersalem', rzuca nie wiecej niz 20 gramow, wybralem mimo to wielkosc 4000! Mniejszy nadaje sie gora na klenie. Rarenium to konstrukcja delikatna, ale 4000 nie jest znowu taki slaby, zeby nie poradzic sobie ze srednim spinningiem. Do mocnej wedy bym go jednak nie przypinal ????

Rarek 2500fb, dzisiaj porzucałem troche za boleniem delikatnie bo byłem nastawiony na jazie i przy extra szybkim skręcaniu 6cm boleniowego sieka pod prąd przy maymalnym wychyleniu szpuli do przodu czuć jakby wormszaft, w porównaniu do TDS2500iA licho wypada.