flymar Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Pytałem już jak lekko kręci Rarenium,Wiem,że odpowiedź trudna i zależy do jakiego innego kołowrotka porównać.Wobec tego spytam inaczej Ile obrotów zrobi korbka po 1 energicznym( oczywiście bez przesady) obrocie i puszczeniusprawdziłem swojego fishmakera-ponad 5 obrotów,stary shimano ok. 6-7 obrotów-taka lekkość ich pracy mnie zadowalaZ tego co udało mi się znaleźć na youtube rarek staje już po 2-3 obrotach-czy tak jest też w Waszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Koledzy, czy ktoś z Was może już ma jakieś doświadczenie z Rarenium FB przy przynętach ok10-15g. Mój 2500FA terkocze przy takim obciążeniu nieprzyjemnie i zdecydowanie używam go wyłącznie do UL. Technium 2500Mgs daje radę, ale ma już parę, a drugi trudno dostać. FB miałby działać z 12lb kijem właśnie na przynętach 10-15g, ale nie wiem czy go nie zamęczę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 nie pytaj tylko kupuj.to nie jest stelka za 2 tysie i nigdy jej nie dorówna ani ceną ani jakością,mimo to jak na kręcioł z 600zł jest bardzo dobry.ja kupiłem nówkę na forum i jak przyszedł to kręcił lekko z malutkim oporem tak jak lubię.był ze mną z 5 razy na pstrągach no i się rozkręcił na dobre.nie używany kilka tygodni wyjęty z szafki i po zakręceniu kilka razy wynik to 8-10 obrorów.rarek 3000 sfb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Jedna przypadłość Rarenium ( mam 2500 FB) jest deko irytująca:plećka 0,8 mm lubi wejść pod szpulę. Trzeba ją odkręcać. Nie jest to takie rzadkie : średnio raz na dwa wyjścia nad wodę.Macie jakiś patent aby temu zapobiec ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) Troche gruba ta plecka jak na kolowrotek 2500...co do patentu, trzeba uzywac reki i oka. Zamykanie kablaka reka z jednoczesna weryfikacja polozenia i ulozenia linki. Przy kazdym rzucie! To wchodzi w krew i nie przeszkadza ???? Edytowane 3 Maja 2016 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Koledzy, czy ktoś z Was może już ma jakieś doświadczenie z Rarenium FB przy przynętach ok10-15g. Mój 2500FA terkocze przy takim obciążeniu nieprzyjemnie i zdecydowanie używam go wyłącznie do UL. Technium 2500Mgs daje radę, ale ma już parę, a drugi trudno dostać.FB miałby działać z 12lb kijem właśnie na przynętach 10-15g, ale nie wiem czy go nie zamęczę. DziękiFB kręci znacznie lepiej niż FA, jest po prostu lepiej wykonany. Jeśli masz na myśli gumę 3-4 cale + główka 10-15g to jak najbardziej się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Sławku czy to odnośnie 3000SFB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Mam 2500, w sumie to samo z wyjątkiem głębszej szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 4000 fa bez problemu ciągnie 25g ołowiu plus 4-calowe kopyto...nawet nie jęknie. Co do obrotów, o których mowa wyżej to +/-10...:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 4000fa mam i również uważam, że ma moc jednak do ML zupełnie mi nie pasuje, 2500/3000 z serii FA do moich celów zupełnie się nie nadają. Dzięki za informacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Czyli tak jak u mnie...też te 4000 FA wydaje mi się nieco za mocarny do kijka 12lb...dlatego do kija podpiąłem 2500, który spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Witam, od 2 miesięcy użytkuję ,,rarka'' zakupionego od forumowego kolegi model 3000sfb. Nabyłem go z przeznaczeniem jaziowo kleniowo- okoniowym, pierwsze wrażenie na plus.Mankament problem z kabłąkiem nie do końca,,się otwierał" Drugi problem to zbyt głośna praca np. przy zwijaniu mepsa comet nr.2 pod prąd. Cóż aplikacja smaru Penna przez otwór serwisowy za pomocą strzykawki z igłą .... i pomogło.Kręcioł z czystym sumieniem polecam jednak według mnie wymaga smarowania na starcie. Edytowane 4 Maja 2016 przez szpieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 to żeś pan serwis przeprowadził pierwsza klasa.ciekawe co by powiedzieli przy naprawie gwarancyjnej spece z siemano. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Dzięki busz231 i noname za policzenie tych obrotóww takim razie zamawiam 3000przy okazji o co chodzi z tą naprawą gwarancyjną?domyślam się ,że nie można otwierać bo stracę gwarancję?a co w takim razie ze smarowaniem wstępnym?-też nie wolno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Flymar, kup sobie ten kołowrotek wreszcie i przestań martwić się na zapas Mam dwa, oba kręcą bardzo ładnie mimo, że obrotów im nie liczę, ale łowi się nimi bardzo przyjemnie... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Pytanie do uzytkowników starszej wersji FA.Czy konob piankowy w modelu 2500 FA jest do zdemontowania z korby? Czy mozna go rozkręcić, czy też jest zanitowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Mozna rozkrecic i zmienic sobie na bardziej odpowiedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Uzytkuje troche ostatnio R4000FB...kreci wybornie, zadnych problemow z plecka, przypiety do kija 12 lb nie jest za duzy. FA bije na glowe, co wiecej, mam wrazenie, ze jest lepszy od nowego Steadica. Na pewno w szczegolach jest lepiej wykonany, chociazby knob. Dobry kolowrotek i tyle ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Czy w waszych rarkach jest luz na przekładni? W moim 2500FB rotor jest spasowany ok, natomiast przekładnia ma luz osiowy i poprzeczny, przy poruszaniu kołem głównym na boki po odkręceniu zaślepki z drógiej stony widać wyraźnie że łożysko się porusza w gnieździe. Inną przypadłością jest to ze żyłka potrafi wejść pod szpulę lub zaczepić się o rowki na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Mam takiego Rarka i jest spasowany dobrze nawet o dziwo byl dobrze nasmarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Chyba wiec jak sie trafi...moj poki co bez luzow, plecka nigdzie nie wchodzi, a pod sam rant nawinieta, kreci lekko, wyglada ladnie, gdyby mial tak pracowac przez kilka sezonow, nie szukalbym nic lepszego. Wszelkie zauberowate kultura tej pracy bije na glowe, podobnie jak wersje FA i inne budzetowe kolowrotki ze stajni S&D. Ale coz, strasza tu, ze CI4+ gwarantuje za jakis czas luzy...moze tak, moze nie, na pewno trzeba dobrac kolowrotek do kija i przynet - moj wspolpracuje z 12 funtowym 'uniwersalem', rzuca nie wiecej niz 20 gramow, wybralem mimo to wielkosc 4000! Mniejszy nadaje sie gora na klenie. Rarenium to konstrukcja delikatna, ale 4000 nie jest znowu taki slaby, zeby nie poradzic sobie ze srednim spinningiem. Do mocnej wedy bym go jednak nie przypinal ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 A co w tym fa Ci nie podeszło? Mam 4000 fa i nawet jerka podpiąć można i nie piśnie. .. Chodzi płynnie, lekko a luzy mniejsze niż TP:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Moj C3000 jeczal pod kopytem na 7 gramowej glowce...lzej chyba tez jeczal i stukal. Duzo slabsza konstrukcja, widac miales szczescie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Rarek 2500fb, dzisiaj porzucałem troche za boleniem delikatnie bo byłem nastawiony na jazie i przy extra szybkim skręcaniu 6cm boleniowego sieka pod prąd przy maymalnym wychyleniu szpuli do przodu czuć jakby wormszaft, w porównaniu do TDS2500iA licho wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Rozmiar 2500, przelozenie bliskie 5/1, lekka konstrukcja...to nie ma nic wspolnego z kolowrotkiem boleniowym ???? Po sezonie szybkiego boleniowania siadzie i Twin Power tej wielkosci. Pisalem juz wczesniej - szczupak, sandacz, bolen potrzebuja wspolczesnych Shimano 4000 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi