Wito Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam, chciałbym się was poradzić a propo zakupu nowego spinningu. Na wstępie kij będzie używany na jeziorach z brzegu jak i na rzekach, najlepiej z dużym zapasem mocy. Przynęty: gumowe, woblery, blachy w gramaturze od 5-15 gram. Ryby które zamierzam przeważnie łowić to Szczupak, pstrąg. Najlepiej gdyby kij był akcji x-fast/ fast. Nie interesują mnie wędki Shimano, konger, ani nic podobnego. Jeżeli znajde w tej cenie to st. croix. dragon, lub innych firm, a może jakieś propozycje z Góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Witamy na forum Tylko, że ten kij z "zapasem mocy", który obsłuży szczupaki i pstrągi? Takie rzeczy tylko w erze Mam nadzieję, że to nie jakiś trolling forumowy? Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Fiskare 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witaj kolego .Jak znajdziesz taki kij , to daj znać, pewnie będzie wielu chętnych do zakupu takiego uniwersału. A na poważnie , to albo pomyśl o dwóch wędkach , albo zmień oczekiwania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 MHX ST1142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 zalezy co kolega ma na mysli piszac szczupaki bo smialo kijkiem pstragowym mozna lowic szczuple do 60cm wiekszego tez czasem udaje sie wyholowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Lamiglas X86MTS z powodzeniem a nawet szerzej u mnie robił. Nieco jednak droższy.Teraz, nieomal to samo ogarniam BR 2,52cm 12 lb, do 18g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam. A ja się zapytam dlaczego nie konger ? On jest w czymś gorszy od dragona ? W takiej cenie to może by i znalazł jakiegoś mało używanego "paladyna"Miałem WCH Turbo 270 7-21g zapasu mocy (dużego) to on raczej nie miał ale ganiałem nim za szczupakami boleniami a i pstrągami również, co do tego ostatniego gatunku to zależy jeszcze na jakie przynęty łowisz ale jakiegoś dyskomfortu podczas łowienia nie dostrzegałem. W sumie katalogowo ten Turbo jest opisany jako kijek pstrągowy ale na inne rybki w/w też daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wito Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Nie to nie trolling forumowy. Jestem w w takim rejonie gdzie najprosciej i nablizej jest do miejsc gdzie sa pstragi i szczupaki. Mialem 2 spinningi kongera i zle je wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Witam. A ja się zapytam dlaczego nie konger ? On jest w czymś gorszy od dragona ? W takiej cenie to może by i znalazł jakiegoś mało używanego "paladyna"Miałem WCH Turbo 270 7-21g zapasu mocy (dużego) to on raczej nie miał ale ganiałem nim za szczupakami boleniami a i pstrągami również, co do tego ostatniego gatunku to zależy jeszcze na jakie przynęty łowisz ale jakiegoś dyskomfortu podczas łowienia nie dostrzegałem. W sumie katalogowo ten Turbo jest opisany jako kijek pstrągowy ale na inne rybki w/w też daje rade. Może kolega ma jakieś złe doświadczenia. Osobiście uważam ,że Dragon przewyższa Kongera tylko w jednym , w wyższej cenie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Może kolega ma jakieś złe doświadczenia. Osobiście uważam ,że Dragon przewyższa Kongera tylko w jednym , w wyższej cenie .Pisarz, z twojej wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia ani o ofercie Dragona, ani o ofercie Kongera. Abyś chociaż dotknął, a jeśli masz życzenie to i wypróbował wędzisko w akcji (na jeziorze leżącym na terenie firmy) zapraszam do siedziby Desing Fishing - udostępnię ci wszystkie modele wędzisk Dragon, jakie firma posiada w ofercie. Do porównania jakości i użyteczności przywieź posiadane wędziska Kongera.Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Pisarz, z twojej wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia ani o ofercie Dragona, ani o ofercie Kongera. Abyś chociaż dotknął, a jeśli masz życzenie to i wypróbował wędzisko w akcji (na jeziorze leżącym na terenie firmy) zapraszam do siedziby Desing Fishing - udostępnię ci wszystkie modele wędzisk Dragon, jakie firma posiada w ofercie. Do porównania jakości i użyteczności przywieź posiadane wędziska Kongera.ZapraszamNie nerwowo Panie Kolego, każdy ma prawo do swojego zdania . Mam za sobą obie firmy, jako sprzęt z niskiej półki obie firmy mają dobrą ofertę. Dragon ma lepsze komponenty w zbrojeniu, w każdym wydaniu są dobre kije jak również nieudane konstrukcje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Szukałbym avida **MF w miejsce gwiazdek wpisz symbol długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Team dragon brown trout 2,45 6-21g. Ogarniesz tym spokojnie szczupłego nawet w niezłym rozmiarze.Ale nie wiem czy nie lepiej kupić w tym budżecie dwa kije i na kropki mieć coś o bardziej progresywnej pracy niż tak modny obecnie X-fast, pytanie w jakich rzekach te pstrągi chcesz łowić - bo kijek na siurki 3-4m będzie niezbyt komfortowy na Dunajcu czy Sanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Rzeczywiście x-fast jest modny, sam temu uległem za sprawą Dragona i szybko wróciłem do bardzo progresywnego, starego, Shimano Diaflash. Niestety odrobinę brakuje mu mocy, ale za to hol jest komfortowy, i będę się rozglądał za czymś mocniejszym ale o zbliżonej charakterystyce pracy, i raczej z pracowni. @Wito, uzupełnij swoje pytanie o informację nt. długości wędki. Temat interesujący, ciekawe jak się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Rzeczywiście x-fast jest modny, sam temu uległem za sprawą Dragona i szybko wróciłem do bardzo progresywnego, Dragon posiada w ofercie wędziska spinn o akcji X-Fast, Fast, Med.-Fast. Proszę nie mylić akcji wędziska z ugięciem progresywnym, progresją blanku. To dwie różne cechy, mające bezpośredni wpływ na wynik i komfort łowienia. Kolego Wito - proszę zainteresować się wędziskiem Team Dragon Feeling c.w. 4-16 g lub 5-18 g, długość 2,75 m, bardzo duży zapas mocy, duża czułość, dynamika i duża progresja. Koniecznie proszę w sklepie pomacać te wędziska. To nie zobowiązuje, a poszerza ogląd oferty. Łowiłem tymi wędziskami. pozdrawiam Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez spinnluki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wito Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Nie podalem na poczatku waznej informacji, mieszkam obecnie i lowie w niemczech, wiec do siedziby firmy nie przyjade panie @Spinnluki, ale dziekuje za propozycje. Jest w poblizu kilka sklepow wedkarskich maja kilka kijow dragona, ale kongerow nie ma niestety. Kij najlepiej gdyby byl dlugosci 2,7m. Ciezki temat z tymi spinningami bo jest tego duzo na rynku. Obok jest glebokie jezioro Biggesee do 50m glebokosci, sporo rzek, miejscami o rozleglej szerokosci a miejscami waskich. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Wito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Proszę nie mylić akcji wędziska z ugięciem progresywnym, progresją blanku. Może jestem ignorantem, ale nie rozumiem ? Widzę, że kolega promuje wędki Dragona, to może podpowie gdzie znajdę charakterystykę ich ugięć to nadrobię trochę swoją wiedzę. Z pierwszym kijem Dragona było tak, że poszedłem do sklepu ( kompletowałem sprzęt po kilku latach przerwy w łowieniu i nie śledziłem zmian jakie się w tym czasie dokonały na rynku sprzętu ), powiedziałem co i jak chcę łowić, oraz podałem czym dobrze łowiło mi się kilka lat wcześniej. Sprzedawca namówił mnie na kij D. Millenium 285 cw. <25 g. Niestety kompletnie nie przypadł mi do gustu, poza tym nie odpowiada mi mocowanie kołowrotka i wędka poszła w odstawkę. Jakiś czas później postanowiłem kupić kij na rzeczne bolenie, trochę poczytałem i zainteresowałem się TD Thrill i Long Range dł. 2,8- 3 m, na szczęście spotkałem wędkarza z tym kijem ( TD LR z białą wstawką ), który pozwolił mi nim pomachać. Moje subiektywne odczucie było takie, że jest za sztywny, mało sprężysty i jakiś taki plastikowy. Wybrałem używanego Speedmastera. Teraz planuję kupić kolejną wędkę i już się martwię co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Może jestem ignorantem, ale nie rozumiem ? tzw szybkosc wedziska, jest to szybkosc wygluszania drgan(powrotu do stanu poczatkowego), a ugiecie moze byc szytowe,polparaboliczne, paraboliczne. Bynajmniej ja tak to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Może jestem ignorantem, ale nie rozumiem ? TD Thrill i Long Range dł. 2,8- 3 m, na szczęście spotkałem wędkarza z tym kijem ( TD LR z białą wstawką ), który pozwolił mi nim pomachać. Moje subiektywne odczucie było takie, że jest za sztywny, mało sprężysty i jakiś taki plastikowy. Wybrałem używanego Speedmastera. Teraz planuję kupić kolejną wędkę i już się martwię co wybrać Wędziska Team Dragon za sztywne?? Proszę kierować się opisem, c.w. podaje zakres wagowy, w którym wędzisko pracuje optymalnie. I proszę nigdy nie oceniać wędziska machając nim na sucho, chcąc opiniować wędzisko sprawdza się je na łowisku i pod rybą.Przyjmuję ze zrozumieniem uwagę, że każdy wędkarz ma inne upodobania, sam też tak mam; ale żeby T.D. za sztywny?Pracuję w Design Fishing (firma jest właścicielem marki Dragon) i wszystkie wędziska będące w ofercie przećwiczyłem na łowiskach. Na rynku jest nie tylko Dragon. Na pewno kolega coś sobie wybierze :-) Proszę pójść do dużego sklepu, który ma na stanie 200-300 wędzisk - na pewno trafi kolega na spinn dla siebie. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 <p>http://jerkbait.pl/topic/60828-fenwick-hmxs96m-2-mf/a może coś takiego ?</p> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Wędziska Team Dragon za sztywne?? Proszę kierować się opisem, c.w. podaje zakres wagowy, w którym wędzisko pracuje optymalnie. I proszę nigdy nie oceniać wędziska machając nim na sucho, chcąc opiniować wędzisko sprawdza się je na łowisku i pod rybą.@ spinnluki, jak już napisałem to moje subiektywne odczucie. W pełni podzielam Twoją opinię dotyczącą testowania wędzisk, ale ... wybrałem się w tym roku na prezentację firmy Dragon ( była taka akcja ) do jednego ze sklepów i zmarnowałem czas bo przedstawiciel Waszej firmy był zbyt zajęty dyskusją z personelem sklepu żeby poświęcić mi uwagę i pokazać co tam fajnego macie. Poza tym jak już napisałem używałem wędziska Long Range nad wodą i jakieś tam wrażenia zdobyłem. Pracuję w Design Fishing (firma jest właścicielem marki Dragon) i wszystkie wędziska będące w ofercie przećwiczyłem na łowiskach. I co z tego ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Pisarz, z twojej wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia ani o ofercie Dragona, ani o ofercie Kongera. Abyś chociaż dotknął, a jeśli masz życzenie to i wypróbował wędzisko w akcji (na jeziorze leżącym na terenie firmy) zapraszam do siedziby Desing Fishing - udostępnię ci wszystkie modele wędzisk Dragon, jakie firma posiada w ofercie. Do porównania jakości i użyteczności przywieź posiadane wędziska Kongera.Zapraszam@spinnluki z Twojej wypowiedzi wynika , że nie masz pojęcia co to jest tolerancja i ........ . Ofertę zarówno Dragona jak i Kongera znam dobrze , choć pewnie nie tak dobrze jak Ty. Może trudno to zrozumieć , ale wędziska Dragona nie wszystkim pasują.Dziękuję za zaproszenie na testy wędzisk , ale nie skorzystam . Po 40-tu latach łowienia ryb , doskonale wiem czego oczekuję od wędki , żeby łowienie sprawiało mi przyjemność. Wędki Dragona niestety nie spełniają moich oczekiwań. Zwróć uwagę , że nie piszę wędki Dragona są złe , tylko że nie spełniają moich oczekiwań. Z tego co wiem to takich jak ja jest więcej. Po ponad 50-ciu latach życia doskonale wiem , że ludzie są różni i mają różne oczekiwania , nie tylko od wędek . Dojścia do takiej tajemnej wiedzy i Tobie życzę , choć droga do tego może być długa i wyboista , bo .......... ludzie są różni. Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez pisarz 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 MajorCraft Turel Basic TUS-862ML Length: 2.62m, Lure: 5-21g, cena okolo 540-550pln ; mam wersje do 28g ale chyba troche za mocna by byla na pstragi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Z Dragonem i Okumą jest tak, że to kije specyficzne. Jedni kochają , inni nie znoszą. Przykład - bylem na Rabie na pstrągach z moim ojcem. On łowił na Dragona Milenium trout , ja na Mikado Sensual travel Spin. Zamienilismy się na 5 minut. Odczucie? Obaj z tym samym niesmakiem "jak możeez łowić tym kijem?". On miał lepsze zacięcie, ja mniej spadów i szybszy hol. Co kto lubi, Dragon moim zdaniem zaniża dolny CW co w połączeniu z sztywnym, szybkim kijem prowadzi do nieporozumień. To nie są złe kije, kwestia dobrania pod siebie i olania opisu. Dla mnie np. ten Millenium trout to fajny kijek na szczupaka i sandacza na lekko, na wobki. Jest moc, szybkość, progresja - ale na pstrągi? Never! Mikado odwrotnie, zawyża CW. Mnie po tej poprawce ich kije pasują, oczywiście nie wszystkie. Konger - mnie te kije nie leżą. Po prostu. Poza Rapierem który jest fajny do zawodniczego dłubania okoni. A jest całe grono miłośników Kongera.Z Dragona jest kij ktory bardzo chciałbym pomacać ale w Krakowie to nierealne. TD Voyager Trout. Na hasło " travel" w krakowskich sklepach wyjmują teleskopy i tłumaczą że na jedno wychodzi co czteroskład i że to zawsze kiepskie. Wolne żarty, jak spytałem czy czteroskładowa muchówka Hardy też jest chrustem z racji 4 czesci to sprzedawcę zatkało. @spinnluki, trochę daleko mam na testy ale być może się skuszę. Skoro macie wszystkie kije Dragona to gra warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wito Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Dziękuję za pomoc, ale kijów Dragona już nie było. Poszliśmy w inną stronę i zakupiliśmy coś nowego spinning Firmy Atec Eging S822M. 98 % włokna węglowego i 2 % szklanego. Długość 2,48m cw. 4-30 gr. cena 130 euro. Nigdy o tym nie słyszałem ale spinning jest lekki 110gr, jest szybkiej akcji i wygląda przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi