Skocz do zawartości

Team Daiwa-s 3000 CU

kuczko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z racji tego że pojawiły się pojedyncze egzemplarze tego modelu daiwy, mam pytanie dla znawców o przedstawienie zalet tego kołowrotka, przeznaczenia (orka ok do 25g +3 cale czy może jednak trochę lżej) i podanie odpowiednika shimano ewentualnie pomiędzy jakimi modelami tego producenta można umieścić wyzej wymienioną daiwke

Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi

Powiedzmy że można to porównać do SHIMANO 4000/5000  (oczywiście nie dotyczy to wszystkich modeli z podanej stajni , ale tak + -)

To akurat doskonale rozumiem, chodziło mi pytając o porównanie do shimano o klasę kołowrotka czyli np biom '98 japan lub powiedzmy między biomem a np tp98 fa

Ale dzięki za chęć udzielenia pomocy

http://jerkbait.pl/topic/15788-o-ko%C5%82owrotkach-daiwy-by-zorro-wydzielone-z-w%C4%85tku-team-daiwa-s-2503-cu/

Zatem TD o ktora pytasz to nieznacznie podresowany emblem - X z generacji C. Z tego co chyba Pan Tomasz nie zdazyl napisac, a moge dodac, to ze w odroznieniu od emblemka-X ma lozysko wiecej, oraz (jak pamietam czesc elementu  lozyska oporowego jest wykonana z rzekomo lepszego materialu).

Trudno porownywac, poszczegolne modele tych dwoch topowych firm, gdyz to sa zupelnie inne konstrukcje i materialy.

Sam TP shimano ma tak rozlegla hierarchie w poszczegolnych generacjach, ze wgl. nie powinno sie  odnosic jakikolwiek kolowrotek do samej nazwy TP,  ewentualnie do konkretnych modeli.

Kolega mirmar napisal jak to wyglada rozmiarowo, bo nie sztuka wchodzic i sie rozwodzic nad roznicami - jakby sie moglo wydawac prozaiczymi.

W kazdym razie emblemy daiwy to swietne proste maszyny, bardzo przyjemne w uzytkowaniu i przy odrobinie dbalosci sluza bardzo dlugo.

Gdybym mial wybrac miedzy ta daiwa o ktora pytasz, a biomasterkiem XT czy super ship to postawilbym na biomka, ale bardziej ze wzgledu na to, ze wizualnie mi sie shimance podobaja i w tym rozmiarze sa bardziej kompaktowe. 

I zeby nie bylo, ze faworyzuje shimano.. to dodam, ze biomki `95-`98 swietnie nawijaja linke, ale emblemki radza sobie w tej materi nieco lepiej.

Plusem dla shimano podobno jest lepsze lozysko oporowe ( w daiwkach jest jakby mniej precyzyjne, a nawet konstrukcyjnie slabsze) choc ja nigdy nie narzekalem na lozysko oporowe w daiwach - moze tez za malo je uzywalem, trudno mi obiektywnie w tym temacie odp.

Ps.

Naturalnie emblem pociagnie przynnety "do 25g +3 cale" to maszyna wazaca ponad 400 gr tak ze sama masa i gabaryty emblema bardzo duzo nam mowia..

Edytowane przez blackabyss